Verdens første digitale kompaktkamera med 1” billedsensor og 20,2 megapixel

Selvom du rejser let, behøver du ikke gå på kompromis med billedkvaliteten. Det nye Cyber–shot DSC-RX100 er udformet i aluminium for at give kameraet robusthed, lethed og et luksuriøst udtryk. Det kompakte kamera har samtidigt arvet mange af de avancerede funktioner, som Sonys α-serie af A-mount og E-mount kameraer er kendte for. Med en imponerende billedkvalitet og intuitive kameraindstillinger er RX-100 en alsidig partner til rejser, portrætfotografering og gadefotografering. Samtidigt er det også en ideel opgradering fra traditionelle “peg-og-skyd”-kameraer, hvor både billed- og videokvaliteten opnår et højere niveau.

I hjertet af RX-100 findes verdens første1 1” Exmor sensor med en opløsning på 20,2 effektive megapixel. Den nye sensor, som er specialudviklet af Sony, har et areal, som er omkring fire gange større end i 1/2,3” billedsensorer, som findes i traditionelle “peg-og-skyd”-kameraer. Muligheden for at indfange meget mere lys – end i kameraer med små sensorer – er nøglen til smukke, detaljerige billeder og Full HD videooptagelser med lav støj.

Den store billedsensor får følgeskab af et ultrafølsomt Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektiv med 3,6x optisk zoom. I kontrast til traditionelle kompaktkameraer sørger den maksimale blænde på F1.8 for at lukke mere lys ind. Dette komplimenterer den førnævnte 1” Exmor CMOS sensor.

Som mange højtydende DSLR-objektiver, har dette objektiv også en syvbladet cirkulær blændeåbning, hvilket gør det let at skabe professionelle “bokeh”-effekter, hvor motivet er i skarp fokus på en jævn, sløret baggrund. Advanced Aspherical (AA) er et linseelement, som bidrager til kameraets meget kompakte dimensioner, uden at ofre optisk ydeevne eller opløsning.

Som supplement til 1” billedsensoren og objektivet har DSC-RX100 en optimeret BIONZ-billedprocessor, som maksimerer optageresponsen, mens den skaber klare og naturlige billeder. Den udvider også følsomheden til ISO 256002 (ved Multi Frame Noise Reduction), som giver usædvanligt klare håndholdte billeder i svag belysning. Kameraet laver ligeledes lynhurtige optagelser med op til 10 fps (i fuld opløsning) og har en højhastighedsautofokus, som låser motivet fast på blot 0,13 sekunder3.

Den store højkontrast, 3” Xtra Fine LCD-skærm gør det muligt at se helt små detaljer, også selvom du tager billeder udendørs. Skærmen har en 1229k punkts opløsning og byder på den nye WhiteMagic-teknologi4, som også bruger hvide pixels sammen med RGB (Red/Green/Blue) til at forøge skærmens lysstyrke.

Med kameraets mange manuelle indstillingsmuligheder er det altid let at finjustere dine billeder eller Full HD videoer. Erfarne fotoentusiaster vil sætte pris på den unikke “kontrolring”, som omkranser objektivet. Kontrolringen tillader brugeren at foretage justeringer af eksponering, zoom, billedeffekter og meget andet, ved hjælp af små fingerbevægelser – præcis som man kender det fra traditionelle DSLR-kameraer.

De funktioner, du bruger allermest, kan tildeles den handy Fn-knap, som giver direkte og hurtig adgang til dine favoritfunktioner. Memory Recall-funktionen er en anden funktion, der lader dig gemme op til 3 indstillingsgrupper, sådan at du hurtigt kan fremkalde netop de indstillinger, som passer bedst til de scenetyper, du holder mest af at fotografere.

Som du kender det fra DSLR-kameraer tilbyder DSC-RX100 også valget mellem manuelt eller automatisk fokus. MF Assist forstørrer billedet og lader dig fintune, hvis du bruger manuel fokus. Peaking er også en behjælpelig funktion, som fremhæver de fokuserede områder på skærmen.

Der findes et væld af kunstneriske muligheder, så både erfarne fotografer og nybegyndere kan tage flotte billeder med spændende effekter. Det er let at justere udseendet på billedet med de seks forskellige Creative Styles, så det passer til scenen eller dine præferencer. Med Picture Effects kan du, direkte på kameraet, tilføre billeder specielle effekter og se resultatet direkte på LCD-skærmen. Effekterne tæller bl.a. Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour.5

Funktionen Auto Portrait Framing, som også findes på den seneste α-serie af A-mount og E-mount kameraer, gør det let at tage portrætbilleder af venner og familie. Cyber-shot RX100 foretager alt det hårde arbejde forbundet med at registrere ansigter og beskære scenen, så du bare skal knipse billederne. På den måde får du professionelle portrætter, uden at skulle gå på kompromis med pixel-antallet.

Tilbehør til DSC-RX100
NP-BX1 Type X er et genopladeligt batteri specielt lavet til RX100. Dets tynde, energieffektive design giver op til 330 stillbilleder eller 80 minutters AVCHD videooptagelse pr. opladning. LCJ-RXA er desuden en stilfuld bæretaske i læderfinish med tilhørende skulderrem, som gør det let at transportere kameraet sikkert, samtidig med at det er let få hurtigt op af tasken til fotografering på farten.

Pris og tilgængelighed
Sonys nye Cyber-shot RX100 digitale kompaktkamera er tilgængeligt fra midten af juli 2012. Den vejledende udsalgspris for DSC-RX100 er 5.200,- kroner.

Kilde: Sony

1 Blandt kompakte digitalkameraer pr. 6. juni 2012.
2
ISO 12800 og højere opnås ved at kombinere Superimposing-teknologien og By Pixel Super Resolution-teknologien.*
3
Den reelle autofokushastighed afhænger af scene- og lysforhold.
4
WhiteMagic er et varemærke tilhørende Japan Display Inc.
5
Bemærk at ikke alle billedeffekterne kan ses i realtid på skærmen.

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox