Vælg det rigtige kamerastativ

Er du som mange andre danskere også blevet bidt af digital fotografering, og måske endda med et digital spejlreflekskamera, så læs med her og find ud af hvordan du får endnu mere ud af dit kamera.

Hvilken type kamerastativ skal jeg vælge?

Grundlæggende findes der 2 typer kamerastativer, monopods og tripods, også kaldet et bens stativ og 3 bens stativ. Tripodden er dog uden tvivl den mest udbredte, og den de fleste vælger som deres første stativ.

Tripods / 3 bens stativ

Tripods er uden tvivl den mest populære type kamerastativ, og med god grund. De fås fra få hundrede kroner, og op til mange tusind kroner – i enten metal, aluminium, karbon fiber eller lignende. Ydermere fås tripods i mange forskellige højder, både udgaver til bord, jord og nogle endda så høje at de kommer mere end 2 meter op i luften.

Tripods giver derfor følgende fordele:
Kan bruges alene til eksempelvis selvportrætter, god stabilitet, fås i et utal af priser og materialer og dermed vægtklasser.

Ulempen er naturligvis at tripods kræver en smule mere opstiling, indstilling og generelt er lidt mere besværlige at transportere rundt.

Monopods / Et bens stativ

Monopod stativet har dog en lang række fordele, bl.a. er det nemt at bevæge sig med, da det ene ben hurtigt og nemt kan foldes op, og man er klar til at gå videre. Ydermere giver det ekstra stabilitet hvis man fotografere under dårlige lysforhold, og måske endda med et objektiv der er en smule tungt, således at det kan være svært at holde det stille.

Der findes også monopods som rent faktisk har en trefod nederst, således at der er endnu større støtte, Manfrotto laver bl.a. modellen ved navn ”Manfrotto Self Standing 682B”.

Monopods giver derfor en række fordele:
Fleksibilitet, ingen særlig opsætning, nemt at bruge, lav vægt

Ulempen er dog manglende stabilitet, og det faktum at du selv stadig skal være bag kameraet, og det kan derfor ikke bruges til selvportrætter ol.

Hvad skal man kigge efter når man vælger kamerastativ?

Der er mange faktorer der spiller ind når man skal finde sit nye kamerastativ, men jeg vil anbefale at man overvejer disse punkter.

Højde

Hvor højt har du brug for det kommer op, vil du gerne have det i øjenhøjde så vælg et der passer nogenlunde med din egen højde. Husk også at tjek højden når det er slået sammen, jo mindre det er, jo nemmere er det at transportere.

Vægt

Hvor vigtigt er vægten? Er det et stativ du kommer til at transportere eller bruge meget på farten – hvis ja, så bør du overveje et kamerastativ med en lav vægt, eksempelvis et stativ i karbon fiber der er både stærkt og meget let.

Ved du på forhånd at stativet kun vil blive benyttet sjældent, kan man måske derfor nemmere leve med at vægten er en smule højere.

Materiale

Dette punkt hænger i høj grad også sammen med forrige punkt, nemlig vægten.  De billige stativer er udført i forskellige former for metal, de lidt dyrere ofte i aluminium og de dyre i karbon fiber som er et yderst stærkt og samtidig let materiale.

Med eller uden hoved?

Alt efter hvilket kamerastativ du vælger, fås de både med og uden hoveder. Som udgangspunkt leveres de fleste billigere stativer med enten blot en skrue til at montere kameraet på, eller et fast hoved, altså uden mulighed for udskiftning.

Vælger man et af de lidt dyrere objektiver fra eksempelvis Manfrotto, Velbon eller Gitzo, så køber man ofte ”kun” stativet, og skal derefter vælge et passende hoved. Dette gør det muligt at skræddersy stativet til ens behov, og man har ydermere mulighed for at udskifte hovedet alt efter situationen og udstyret.

Der findes mange former for hoveder; Gimbal, Kugle, Off-center, Pan-Tilt og 2/3/4 vejs hoveder.

Bæreevne

Kamerastativ, såvel som det hoved der sidder på, er godkendt til en vis belastning. Det er derfor vigtigt at man sørger for at købe et kamerastativ der vægtmæssigt er i overensstemmelse med det udstyr man allerede har, og måske også det man planlægger at investere i engang i fremtiden.

Er det primært landskabsfotografering, selvportrætter, måske video og andet uden krav om store telezooms, så vil de fleste kamerastativer kunne følge med vægtmæssigt når vi taler om udstyr der vejer få kilo.

Begynder vi derimod at bevæge os over imod naturfotograferne med deres kæmpe teleobjektiver, er der pludselig helt andre krav til kamerastativ, såvel som hovedet.

Andre features

Alt efter hvilken producent man støder på, har de hver Deres særlige features, bl.a. har en del af Manfrottos stativer en midterkonsol der kan benyttes både horisontalt og vertikalt.

En del kamerastativer, fra både Velbon, Manfrotto mv., har ben der kan justeres uafhængigt af hinanden, dette er en stor fordel ved fotografering i ujævnt terræn ol. Ydermere har man ved nogle stativer mulighed for at få stativet helt ned til jordniveau, hvilket for makrofotografen er en næsten uundværlig feature.

Andre stativer har ben mange led, så de næsten intet fylder når de er pakket sammen, og andre har både gummidutter og såkaldte ”spikes” for godt greb i alle underlag.

Anbefalinger

Det er altid svært at anbefale noget uden at kende den enkeltes behov, så vi har samlet et par forskellige løsninger, som burde passe til de fleste.

Løsning 1

Nybegynder der ønsker et stativ til brug ved sjældne lejligheder.
Prisleje: Op til 500,-

952213_BB_00_FB.EPS_1000
Hama Star 62
Pris: 229,- (Pris indhentet d. 05-12-15)

Løsning 2

Nybegynderen der ønsker et lettere stativ til alsidig brug.
Prisleje: Op til 1000,-

Manfrotto_MK394H
Manfrotto Kit 390 serie MK394-H
Pris: 749,-

Løsning 3

Den øvede der ønsker et godt stabilt stativ, lav vægt og høj stabilitet.
Prisleje: Op til 1500,-


Manfrotto kit 190XB,804RC2
Pris: 1199,-

Løsning 4

Den øvede der ønsker et virkelig let og stærkt stativ med høj bæreevne. Passende stativ-hoved købes ved siden af.
Prisleje: Op til 3000,-

140158
Manfrotto 190CXPRO4

Pris: 2688,-

Har du spørgsmål, forslag, ris eller ros, så skriv gerne en kommentar nedenfor.

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

36 comments

 1. Ilona Baunkjær

  Hej. Jeg er lidt forvirret ang. hvilket stativ der passer til hvilket kamera?
  Altså, passer alle stativer til alle kameramodeller? Såsom –
  et canon eos 550D, kan det godt stå på et Velbon DF-60 ? (nr. 1´på listen af anbefalninger) 🙂
  Håber jeg kan få noget hjælp?:)

  Ilona Baunkjær.

 2. Hej Ilona,

  Som udgangspunkt passer alle stativer og kameraer sammen – MEN du skal være opmærksom på vægten 🙂

  Har du “bare” et standard kamera, så er det som udgangspunkt ikke et problem, men tager du et EOS 550D og smider et stort teleobjektiv på, så vejer det måske pludselig et par kilo tilsammen, og så er der andre krav til stativet.

  Så med andre ord, hold øje med den vægt stativet kan tage, og du bør være på den sikre side.

  For at svare på det konkrete spørgsmål, så fungere DF-60’eren og EOS 500/550D fint sammen, jeg har selv testet denne kombination tidligere.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Ilona Baunkjær

  Tak for det hurtige og nyttige svar! 😀
  Det hjalp mig :)!

 4. Hej MyDigitalPhotos

  Super artikel – jeg har dog et spørgsmål ang stativ. Jeg har et Canon EOS 5D kamera, og jeg skal skyde nogle fotos oppe fra og ned mod jorden. (Lige oppe fra og ned). Til det formål skal jeg bruge et højt stativ, som jeg kan stille mig op på en lille stige eller en skammel og skyde fotos fra. Men hvor finder jeg sådan et / hvilket skal jeg købe / hvilke muligheder er der?

  På forhånd tak, og på falderebet skal det lige siges at det er en super fed hjemmeside med god info.

  Mvh.

  Daniel Skov

 5. Hej Daniel,

  Jeg tror du skal have fat i noget Manfrotto, men hvilken model afhænger af de specifikke krav.

  Jeg vil anbefale dig at ringe til Befro på 70206686, de kan helt sikkert hjælpe dig med at finde den rigtige model.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 6. Hej

  Findes der også stativer til voksne mennesker?
  Jeg er 183 cm høj, og undre mig over at de fleste stativer, kun har en max højde på omkring de 140 cm.
  Jeg har som så mange andre rygproblemer, og er derfor på jagt efter et stativ hvor jeg kan stå oprejst.
  Jeg har surfet lidt omkring, men forhandlerne vil tilsyneladende, hellere sorterer efter navn, typenr. og pris, end efter data som højde, vægt og max belastning.

  På forhånd tak
  Jan Nielsen

  PS. Evt. forslag skal kunne bære et Canon EOS 7D med en 300 mm.

 7. Hej Jan,

  De fleste er en 140-175 cm høje.

  Jeg må nok anbefale dig at ringe til Befro.dk på tlf 70206686, prøv at spørg efter Tobias, han kan helt sikkert hjælpe dig.

  Held og lykke med at finde det rigtige stativ.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 8. Hej Jan
  Det er med stativer som med stilladser, det skal kunne klare mere end dobbelt så meget som du tænker at læsse på. Det skal det fordi kameraet kan virke som et sejl,i stærk blæst, og så kan man have en af de dage hvor ens efternavn er Fumlesen. Er man ved at snuble, så griber man som refleks fast i det første man kan få fat i.
  Jeg skal selv have nyt stativ, og jeg vil også have er der både er højt stærkt og let. Det eneste jeg har fundet som opfylder betingelserne er Gitzo. Det er dyrt, men som så meget andet godt værktøj er det halve arbejde, og det kan tåle at blive brugt. Det skal ikke være et “Sommer i Tyrol” stativ.
  M.v.h.

 9. Har lige været i computercity og købe et Velbon DF-60 til kr. 399,-
  Virker perfekt og står stabilt, selv med 34xzoom, og så er det pænt højt 162cm

 10. Hej Jens,

  Glimrende stativ, som jeg selv havde som et af de første stativer.

  Er man i nærheden af Århus, så kan man spare 50,- ved at købe det hos Befro.dk
  http://www.befro.dk/shop/velbon-df-60-3090p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 11. Hej derude!
  Jeg søger et stativ i den lave ende af prisklassen til at starte med, men jeg vil gerne have et, hvor mit canon 500D kan sættes på og tage vertikale billeder… Tip anyone????

  Mvh Line

 12. Hej Line,

  Jeg mener at Star 61 og 63 fra Hama har denne feature, pladen kan simpelthen lige vendes fra vandret til lodret position.

  http://www.befro.dk/shop/hama-stativ-star-729p.html
  http://www.befro.dk/shop/hama-stativ-star-728p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 13. Hej

  Jeg er en ung fotograf som leder efter et let, stativ, som ville kunne komme ned i en koforet til når jeg skal rejse ned til kos. Må os gerne kunne nå til en højde på ca. 1.60 m . Og gerne være 0.50m højt når det er lukket.

 14. Hej Casper,

  Dette kunne være et bud, det er dyrt – men ualmindelig lækkert!
  http://www.befro.dk/shop/sirui-m-3204-stativ-26322p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 15. Hej Noel,

  Dejligt med en guide og nogle fagord på det, man skal være opmærksom på 🙂

  Måske har du også et par gode bud på et stativ, der egner sig mest til stop motion?

  Kravene er, at det skal være stabilt og meget fleksibelt mht. retning af kameraet, dvs. at kameraet skal kunne pege i alle retninger, også lige nedad. Det må meget gerne have de 3 justeringsmuligheder hver for sig og ikke som en kugle, hvor det hele slipper på én gang, når man løsner skruen. Desuden skal der være mest mulig plads mellem fødderne på stativet, når det er sat op, så jeg har mest mulig plads at animere på, når kameraet peger lige nedad, så fødderne ikke er med i billedet. Jeg vil også gerne have, at min. højden er lav og max højden relativt høj.

  Jeg regner ikke med at skulle bruge det ret meget i “marken”, men det vil alligevel være rart, hvis det ikke er monster tungt, da jeg ikke har de store muskler 😉

  Jeg har 1000 – 1300 at rutte med, og mit kamera er et canon eos 550D med standard linse ind til videre.

  På forhånd tak for svaret 🙂

  Mvh
  Camilla

 16. Hej Camilla,

  Puha, den var værre.

  Jeg må nok henvise dig til Tobias hos Befro.dk, han ved enormt meget omkring stativer, prøv at giv ham et ring på tlf. 70 22 66 86.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 17. Hej

  Jeg kan ikke læse noget om påsætningen af kameraet?

  Har et HAMA STAR 62 kamerastativ, og et Nikon D3200 kamera, men kan ikke få sat kameraet fast, hvordan gør man?

  – dette stativ http://www.dustinhome.dk/product/5010076317/hama-star-62/

  På forhånd tak 🙂

 18. Hej Camilla,

  Der sidder en “Quick Release plate” (En lille løs plade) på stativet, denne klikkes ud og monteres i bunden af kameraet, derefter monteres kamera, med pladen, på stativet.

  hama-

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 19. Hej Noel.
  Jeg håber du kan hjælpe mig.
  Jeg har et Canon G15 jeg skal have med til udlandet og vil gerne filme lidt når det er muligt. Hvad vil være bedst til mig, et “tripod” eller “monopod”?
  Jeg er interesseret I at filme omgivelserne og bruge teknikken “panning”.
  Jeg har set at et “fluid head” vil give mig det bedste “smooth” look.
  Kan du anbefale mig noget, som gerne må være så let som muligt. Mit lille G15 er ikke tungt 🙂

 20. Hej KK,

  En monopod er klart nemmest at have med rundt, men en monopod med et hoved beregnet til film er ikke specielt nemt at styre, så en tripod må være sagen.

  Jeg ville forsøge at finde et lille og let stativ der ikke fylder for meget, evt. fra Manfrotto og så et videohovede dertil.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 21. Hej, det er en rigtig fin artikel du har skrevet, men jeg har et spørgsmål ang. det med at være opmærksom på vægt. Jeg har et Nikon D3200, men har to objektiver: 18-55 mm, som jeg vil bruge til fx landskabsbilleder, portrætter. Og så har jeg et AF70-300 mm, som jeg vil bruge til makrofotografering, men dette er en del tungere end 18-55 mm objektivet.
  Kan jeg bruge det samme stativ til begge objektiver..?

  Jeg er lidt nybegynder, men jeg håber mit spørgsmål giver mening og at du kan hjælpe mig. 🙂

  Mvh. Kristina

 22. Hej Kristina,

  Der findes tonsvis af stativer som sagtens kan klare begge objektiver, de er begge i den “lette ende” så ingen af dem bør være problematisk at finde stativ til. Husk bare at kig efter “maks vægt/belastning” og vælg et stativ som kan klare det tungeste objektiv og dit kamerahus.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 23. Hej Noel

  Nu er det jo et stykke tid siden, du har skrevet indlægget, så jeg forsøger mig for a høre, om du har ‘opdaterede’ anbefalinger
  😉

  Jeg har et Canon EO 60D med oftest Tamro17-50mm f/2.8. Er der en god allround tripod, du kan anbefale?

  Hvis jeg har behov for at kunne tage billeder direkte ned på gulvet (f.eks. produkt/madfotos fra oven), kan du så anbefale nogen særlig (og had hedder den ‘funktion’/det behov, jeg beskriver mon?)?

  Takker på forhånd, hvis du kan hjælpe!

 24. Hej igen Noel

  Lige et tillægsspørgsmål. Skal man tilkøbe andre dele for at kunne montere kameraet, eller følger det typisk med (hvordan ved man, hvad der følger med/bør tilkøbes)?

 25. Hej Susanne,

  Beklager det sene svar!

  Det du nok har behov for, er et stativ hvor selve hovedet kan “vippes” så du kan pege det mod jorden.

  Stativer sælges som udgangspunkt som enten “løse ben”, typisk med gevind til hoved/direkte på kamera eller i sæt med ben OG hoved. Hvis der medfølger hoved, er der normalvis også den plade/dims med der skrues i selve kameraet.

  Dette kunne være et par bud, uden at kende dit budget 🙂
  http://www.befro.dk/shop/manfrotto-stativ-kit-13208p.html
  http://www.befro.dk/shop/manfrotto-stativkit-compact-35728p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 26. Hej Noel
  Tak for svar.

  Jeg er lidt i tvivl, om de to bud, du giver. Tager de ikke bare lige ned med risiko for at få benene med i
  billedet?

  Nr. 2 forslag – jeg kan ikke helt gennemskue, m det er et ’alm.’ højde stativ?

  Hvad er forskellen på kuglehoved og 3-vejs hoved?

  Hvad tænker du om disse to (og har du eller nogen erfaring med walimex?)?
  http://www.photogadget.dk/dk/tripod/1341-walimex-WAL-6702-pro-stativ-og-udliggerarm-WT-628.html
  http://www.photogadget.dk/dk/tripod/942-walimex-pro-Stativ-5603-Multiflex-og-2-kuglehoveder.html

  Bedste hilsner og mega tak!

 27. Hej Susanne,

  Tjaaaooo – det kommer jo lidt an på hvor højt stativet er sat og den øvrige opsætning ift. de billeder du tager, det har jeg ikke rigtig mulighed for at svare på.

  Omkring Walimex har jeg ingen praktiske erfaringer med Deres produkter, det sidste ser dog ud til at være overkill da det kan tage udstyr op til 8 kg 🙂

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 28. Rigtig tankevækkende artikel du har skrevet. Jeg er nemlig på jagt efter et godt stativ, men har problemer med at finde det helt rigtige. Jeg har jo nogle forestillinger om hvad det skulle kunne.
  Jeg er selv ret høj (195 cm) og det er nok umuligt at finde stativer i den størrelse, men det vil nok også gå alligevel. Jeg har et Sony A37 spejlrefleks kamera og et teleobjektiv, så stativet må gerne kunne bære det. De vejer tilsammen ca. 1186 gram.
  Til hovedet leder jeg efter et der er god til panorering, så jeg kan lave langsomme og flydende bevægelser.
  Mit budget er ikke så stort. Maks. 3000-3500 helst 🙂
  Så jeg ville høre om du havde nogle gode forslag til et stativ + hoved som kunne dække mine behov.
  Tak på forhånd! 🙂
  Mvh. Marcus

 29. Hej Marcus,

  Et bud kunne være et sådan kit – der dog er lidt over dit budget:

  Stativ:
  http://www.befro.dk/shop/manfrotto-055cxpro4-stativ-3870p.html

  Hoved:
  http://www.befro.dk/shop/manfrotto-mvh502ah-videohoved-25983p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 30. Caroline bang thomsen

  Hej MyDigitalPhotos.dk hvilket stativ passer til mit Canon kamera det er et canon kamera eos 1200d 🙂

 31. Hej Caroline,

  Det gør praktisk talt alle stativer, hvis du ikke ar særlige krav kunne noget ala dette måske være et bud:
  http://www.befro.dk/shop/velbon-kamerastativ-df-51-31920p.html

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 32. Hejsa.

  Jeg skal bruge en tripod til mit videokamera. Det er et meget lille, kompakt kamera og jeg skal bruge tripodden til indendørs optagelse (stationært)
  Jeg skal kunne optage ned på et bord.

  Kameraet kan skrues fast.

  Nogle bud på en ok, og billig tripod.

  Pft. Og super side ?

 33. Hvordan er det lige man montererr sit videokamera på såden en trippod stativ?
  Med venlig hilsen fra Dusanka

 34. Hej Dusanka,

  I bunden af kameraet skal være et gevind, i dette gevind monteres enten stativ direkte, eller en “kameraplade” som klikke på stativ/stativ-hovede.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox