Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Test: Panasonic Lumix DMC-TZ80

Vi skal her se nærmere på Panasonics nye super-zoom kompakt kamera, Lumix TZ80. Lumix TZ80 har hele 30 gange zoom! Lad os se nærmere på det kompakte kamera med det kraftige zoom.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder vi Lumix TZ80 kameraet, et USB kabel til opladning, en USB oplader og en kort brugsvejledning.

Udvalgte specifikationer

 • Dimensions (W x H x D) – 112.0 x 64.0 x 38.0 mm
 • Weight – 282 g
 • Camera Effective Pixels – 18.1 Megapixels
 • Aperture – F3.3 – 6.4
 • Optical Zoom – 30x
 • Focal Length – f = 4.3 – 129mm/(24 – 720mm in 35mm equiv. in 4:3)
 • Focusing Area – Wide 50 cm – infinity / Tele 200 cm – infinity
 • Shutter Speed – approx. 4 – 1/2,000 sec (Mechanical Shutter)/Approx. 1 – 1/16,000 sec (Electronic Shutter)
 • 4K Video – 3840 x 2160 pixels, 25p
 • LCD Monitor – 7.5cm (3.0″) TFT Screen LCD Display (1040k dots), Static Touch Control
 • Built-in- Flash – Auto, Auto/Red-eye Reduction, Forced On, Forced On/Red-eye Reduction, Slow Sync., Slow Sync./Red-eye Reduction, Forced Off

Design og funktionalitet

Panasonic Lumix TZ80 er et kompakt kamera med en kraftig zoom. Det er lavet i sort metal og plastik.

Lumix_TZ_80_Front_side

Fingergrebet forrest på kameraet er lavet i gummi, og giver et godt greb om det kompakte kamera. Bagsiden er domineret af en den 7,5 cm store touch skærm.

Lumix_TZ_80__back

Til højre for skærmen finder vi en række knapper. Hvis vi begynder øverst, så er der en knap til at indstille 4K videoindstillingen. Under den finder vi en af de mange Funktion (Fn) knapper hvis funktion kan ændres i menuen. Denne styrer en post-fokus feature. Det er en feature der gør at man kan vælge fokuspunkt efter billedet er taget. I virkeligheden gør den det at den tager en stribe billeder der er fokuseret forskelligt, efterfølgende kan man så vælge det billede der har det ønskede fokus. Det betyder at man skal holde kameraet HELT stille, og helst på stativ når man bruger post-focus featuren.

Ved siden af denne knap, sidder knappen til visning af optagede billeder og film. Under den finder vi et stort drejehjul der bruges til at bladre gennem de optagede billeder, til at komme igennem menuen og til manuelle indstillinger af kameraet. Der kan trykkes 4 steder på drejehjulet, for at komme ind i fire forskellige indstillinger. Det er Macro/autofokus indstilling, eksponeringskontrol, flashindstillinger, og udløserindstillinger.

Under hjulet finder vi to knapper, den ene bruges til at gå retur i menusystemet, og til at slette optagede billeder og film. DISP knappen indstiller hvad der vises på skærmen.

Lumix_TZ_80_bavck_buttons

På toppen af Panasonic Lumix TZ80 finder vi et drejehjul til at indstille kameraets grundlæggende tilstand, det være sig fuld auto, forskellige niveauer af manuel kontrol, filmoptagelse, panorama optagelse, og valg af forskellige indbyggede scenarier. Jeg vil ikke gå i dybden med alle indstillingerne, da der er lige så mange indstillinger som vi kender det fra Lumix kameraer, og det er mange! Men det er muligt at vælge indstillinger lige fra point-and-shoot fuld auto, til manuel indstilling af blænde, lukketid og ISO. I midten er knappen til at gå ind i menuen, og til at vælge indstillinger fra menusystemet. Til højre for drejehjulet sidder udløserknappen, omkranset af en zoom kontakt der styrer zoomen med to hastigheder. Den røde knap er til videooptagelse. On/off knappen styrer selvfølgelig tænd/sluk af hele kameraet.

Lumix_TZ_80_top_buttons

På fronten sidder der en ring omkring objektivet, som bruges til indstilling af blænde og lukketid, afhængig af hvilket program man er i.

Lumix_TZ_80_front_page

 

Når kameraet er slukket, så trækkes objektivet næsten helt ind i kameraet, og det er lige til at tage i lommen.

Lumix_TZ_80_Lens_Short

Når man vælger maksimal zoom, så fylder objektivet godt. Jeg synes det er imponerende mekanik der kan få et så langt objektiv til at blive så kompakt at det næsten kan være inde i kamerahuset.

Lumix_TZ_80_Lens_Long

Som jeg har skrevet tidligere om Lumix kameraer, så kan betjeningen være en udfordring. Det er nærmest muligt at indstille alt, hvis man ønsker det. De mange valgmuligheder kan virke overvældende til at starte med. Heldigvis klarer Panasonic Lumix TZ80 også de fleste opgaver ganske fint i en af auto-indstillingerne. Så hvis man ikke har mod på at sætte sig ind i alle mulighederne som menusystemet tilbyder, så kan man fint klare sig på Auto, iAuto eller P programmet.

Menusystemet lider også lidt under at det er muligt at tilgå det flere steder fra, enten fra menu-knappen i midten af drejehjulet, eller ved at vælge en af de mange indstillinger fra touchskærmen.

Den kraftige zoom betyder man kan komme virkelig tæt på motivet. Her er to billeder taget fra samme sted, det ene er vidvinkel, og det andet er fuld zoom.

Lumix_TZ_80_No_Zoom

 

Lumix_TZ_80__All_Zoom

Desværre så har zoom objektivet også sine begrænsninger. Den første man støder på et at nærfokus flytter sig når man zoomer ind. I vidvinkel kan Panasonic Lumix TZ80 stille skarpt på motiver der er 50 cm fra kameraet, mens at motivet skal være hele 2 meter væk for at man kan fokusere ved fuld zoom. En anden ting er at lysfølsomheden falder med zoom indstillingen. Den starter ikke rigtig imponerende ved vidvinkel, her har vi en blænde på F3.3, som falder til F6.4 ved fuldt zoom som bestemt giver nogle begrænsninger. Det betyder at man skal have rigeligt lys hvis man vil undgå rystede billeder, eller billeder med tydelig ISO-støj når man bruger den lange ende af zoomen.

En ting har Panasonic Lumix TZ80 dog helt styr på, og det er kromatisk aberration. Det er de kraftigt farvede overgange mellem områder i billedet med høj kontrast. De ses tydeligts hvis man tager billeder af en trækrone mod en lys himmel, så afslører de sig som farvede (typisk lilla eller blå) plamager hvor overgangen fra mørkt træ til hvid himmel er på billederne. Jeg prøvede præcis dette worst case scenarie med Panasonic Lumix TZ80, og som man ser, så er der fuldstændig styr på det fra kameraets side.

Lumix_TZ_80_No_CA

En af de features som Lumix serien er kendt for, er deres 4K foto indstilling. Det er en indstilling der optager 4K video, men benytter en metode der tillader at man efterfølgende kan plukke enkelte frames ud og gemme som 8 megapixel fotos. Det virker rigtigt godt til at fange motiver man ellers ikke ville kunne nå at reagere på, og er en lækker feature at have tilrådighed. Det er f.eks. let at fange et foto som dette.

Lumix_TZ_80_¤k_Video

Panasonic Lumix TZ80 har indbygget flash, og den virker glimrende. Men fordi kameraet er ret lille, så kommer flashen til at sidde tæt på objektivet, så det giver nogle hårde skygger på motivet, og risiko for røde øjne. Men den er god at have, hvis den gør forskellen mellem et rimeligt billede, eller intet billede. Her er to billeder, det første er taget uden flash, det næste med flash.

Lumix_TZ_80_No_Flash

 

Lumix_TZ_80_With_Flash

Her under ses et udvalg af fotos taget med Panasonic Lumix TZ80, alle er taget direkte fra kameraet uden redigering.

//samples.mydigitalphotos.dk/#!album-167

Konklusion

Panasonic Lumix TZ80 er et lækkert kamera med en imponerende zoom og en fornuftig pris. Det vil være perfekt til feriebillederne, det fylder ikke meget i lommen, men er spækket med brugbare funktioner. Billedkvaliteten er god for et kompakt kamera, og 4K foto giver mulighed for nogle meget kreative billeder. Der hvor det bliver lidt problematisk, er den temmelig komplicerede menu, det er ikke alle indstillinger der virker logisk placerede, og det er muligt at gøre de samme indstillinger flere steder fra. Og nogle indstillinger er afhængig af den tilstand man har sat kameraet i. Touchskærmen reagerer promte, og er let at se. Dog stødte jeg ind et praktisk problem med den, nemlig at man fik aktiveret den med næsen når man holdt kameraet op til øjet, og så fik man flyttet fokuspunktet. Der er heldigvis en indstilling i menuen til at låse fokuspunktet så man undgår det sker i fremtiden. Panasonic Lumix TZ80 er et kamera fyldt med funktioner, og som vil tilfredsstille både point-and-shoot fotografen, men også fotografen der vil have lidt mere kontrol og billederne. Det der trækker lidt ned er den ret lange fokusgrænse når man har zoomet ind, og den noget svage blænde på F6.4

Karakter

mydigitalphotos-4-stars-print

Pris og tilgængelighed

Set til cirka 3100,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

About Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox