Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Test: DxO Optics Pro Elite

Vi ved alle at vores billeder kan blive en hel del bedre med en smule redigering, det er bare ikke altid man har tid til at få det gjort. Jeg har testet et stykke software der gør det nemt at få lavet den grundlæggende justering af billeder. Det er et stykke software der hedder DxO Optics Pro, og jeg har testet Elite versionen udgave 10.

Box

Design og funktionalitet

Hvis man muligheden på sit kamera, så vil jeg anbefale at man skyder sine billeder i RAW formatet. Det giver god mulighed for at redde f.eks. forkert eksponering eller andet i en efterfølgende justering på computeren. Personligt så tager jeg altid fotos i RAW, og konverterer dem efterfølgende til et mere håndterbart format som JPG på computeren. Så har jeg altid RAW filen tilgængelig hvis der skulle være et fantastisk skud i mellem, som kræver lidt ekstra redigering.

Der er ting som langt de fleste billeder trænger til, og det er justering for optiske fejl. Der vil altid være en form for forvrængning i de billeder man tager, som kommer fra objektivet. Lige linjer i kanten af fotos vil f.eks. se ud til at bue den eller den anden vej, og der vil typisk være lidt mørkere i hjørnerne af billederne end der er i midten. For at korrigere det, så kræver det faktisk en ret stor indsats i fotoredigeringsprogrammet. Men jeg har prøvet et stykke software der kan klare det helt automatisk, sammen med en masse andre justeringsmuligheder. DxO Optics pro hedder det, og versionen jeg har testet hedder Elite. De to største styrker ved DxO Optics Pro Elite er at det “kender” en enorm kombination af kamerahuse og objektiver, og ved hvilke forvrængninger der opstår, og kan derfor rette dem automatisk ud fra objektiv/kamerahus/zoomindstilling. Den anden styrke er at det er batch-orienteret. Det betyder at man kan lave sine valg på en lang stribe billeder, og når man er klar så kan man sætte gang i den egentlige justering, en process der kan tage noget tid. Så kan man forlade computeren, og komme tilbage når alle billederne er færdige.

Man starter med at udvælge sine fotos i en slags sti-finder.

OrganizeScreen

Her markerer man hvilke fotos man vil arbejde på, og så kan man skifte til næste skærm hvor man vælger hvad der skal ske med billederne.

CustomizeScreen

Man kan vælge at påtrykke de samme indstillinger på mange billeder på een gang, eller man kan lave individuelle indstillinger for enkelte billeder. Valgmulighederne er store, man kan f.eks. vælge om skygger skal lysnes, og der skal fjernes ISO støj ved høje ISO-værdier, om DxO Optics Pro Elite skal forsøge at rette skæve billeder op så f.eks. horisonten står helt vandret. Man kan også vælge at DxO Optics Pro Elite skal forsøge at fjerne evt. dis på billeder (f.eks. landskabsbilleder), plus alle de kendte justeringer for eksponering, farvekontrol, hvidbalance m. m.

Når man er færdig med indstillingerne, så vælger man hvad der skal ske med billederne. DxO Optics Pro Elite understøtter eksport til fil (nok det meste brugte) men også eksport til Lightroom, Facebook og Flickr.

ExportToDisk

Export

Jeg har forsøgt at tage nogle fotos for at vise hvad DxO Optics Pro Elite kan. Motiverne er ikke de mest spændende, men jeg mener de viser ret tydeligt hvad DxO Optics Pro Elite kan præstere.

Først et billede hvor den optiske forvrængning er er meget tydelig, man ser hvordan linjerne i bordet kurver voldsomt langs kanterne af billedet.

Kurver

Efter en tur i DxO Optics Pro Elite så er linjerne rettet, og billedet er lysnet lidt, og de mørke hjørner er forsvundet.

Kurver_DxO

Et andet eksempel er et billedet taget med ISO 25.000, og som derfor har en del farvet ISO-støj som vi kender det. Billedet herunder er et udsnit for at ISO-støjen skal træde tydeligere frem.

Hi_ISOCrop

Efter DxO Optics Pro Elite er den farvede støj forsvundet, men det meste af strukturen i billedet der stadig. Det tyder på at der bliver lavet nogle avancerede udregninger på billedet, som bibeholder detaljerne under processen.

Hi_ISOCrop_DxO

Her har jeg taget et billede med ekstremt lys og skygge i samme eksponering. Man ser at himlen er næste “brændt ud”, altså næsten overeksponeret, mens at der ikke er så mange detaljer i skyggen.

Lys1

Efter en justering i DxO Optics Pro Elite så kan vi se at der er dukket lidt flere detaljer op i himlen, mens undersiden af parasollen er lysnet noget.

Lys1_DxO

En mere foto med en mere realistisk forskel mellem lys og skygge er det her, hvor planten i baggrunden ikke er særlig synlig.

Lys2

Efter justering, så bliver den mere synlig, mens at planten i forgrunden ikke bliver overeksponeret.

Lys2_DxO

DxO Optics Pro Elite kan også tilføje ekstra skarphed til billederne. Følgende er udsnit af et foto, for at vise effekten bedst muligt. Som vi ser, så virker overfladen på møtrikken en smule sløret.

Skarphed2Crop

Efter noget sharpening i DxO Optics Pro Elite så kommer der små skarpe detaljer til syne på overfladen.

Skarphed2Crop_DxO

Det kan på ingen måde redde et sløret foto, men det kan give et godt foto, det sidste pift for at blive perfekt.

Konklusion

DxO Optics Pro Elite er blevet en fast del af min rutine nu. Det er vanvittigt nemt at vælge en folder med RAW filer, og lave lidt små justeringer (ofte beholder jeg bare standard indstillinger for alle billeder) og trykke på Export knappen og forlade computeren. Når processen er kørt færdig så har jeg en stribe fotos der har vundet meget, i skarphed, lysjustering og justering af forvrængning. Alt med ganske få tastetryk. Hvis man har taget billeder som man ønsker et bestemt udtryk på, så er det nemt at lave sine egne indstillinger, og justeringen bliver vist på fotoet mens man laver dem. Hvis man har DxO Optics Pro Elite er der ingen grund til at tage sine billeder i andet end RAW. Dog kan DxO Optics Pro Elite også sagtens justere på f.eks. JPG billederne, men det giver nogle begrænsninger i f.eks. eksponrings og lysjusteringer som man ikke har med RAW. DxO Optics Pro Elite er ikke gratis, men de tilbyder dog en 30 dages trial. Prisen på en fuld version er meget rimelig i forhold til andre professionelle redigeringsværktøjer, specielt set i lyset af de mange funktioner kombineret med en høj brugervenlighed.

Karakter

mydigitalphotos-5-stars-web

Pris og tilgængelighed

DxO optics Pro koster 129 euro, DxO Optics Pro Elite koster 199 euro.

De kan begge købes online her

About Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox