Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II

Tiden er kommet til at anmelde endnu et objektiv fra Tamron, som de har valgt at kalde; Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical [IF] til Nikon.

Dette objektiv blev annonceret sidst i 2008 og er Tamron første rigtige forsøg på at lave en konkurrent til Sigma 10-20 mm, Tokina 12-24mm og kameraproducenternes egne ultravidvinkel zoom objektiver. Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II er efterfølgeren til den ældre 11-18mm.

Tamrons SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II har fået et facelift og der er proppet masser af ny teknologi i ift. til den gamle model. Det er bedre kvalitet, har større blænde og større zoombredde. Prisen er lav sammenlignet med både Canons og Nikons ultravidvinkel objektiver og kan konkurrere med både Sigma og Tokina. Derfor vil dette objektiv være et objektiv, som mange vil kigge efter når de har besluttet at anskaffe sig et ultravidvinkel objektiv.

Hvad er der i æsken?
Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II leveres, ligesom Tamrons andre objektiver i deres stilfulde sølvgrå æske sammen med en modlysblænde, et objektivdæksel der beskytter frontglasset samt manual og garantibevis.

Jeg savner, at der følger en objektivtaske med ligesom der f.eks. gør når man køber et Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II (se anmeldelsen her)

Funktionalitet
Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II virker kraftigt og kompakt når det kommer på kameraet, og når modlysblænden skrues fast bliver objektivets diameter større end objektivets længde.

Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II er en funktionel ultravidvinkel og et godt alternativ til dem der vil have det hele med i billedet, men ikke vil have de store forvrængninger, som eksempelvis fish-eye objektiver giver.

Billedvinklen på op til 108º, gør at man faktisk skal være opmærksom på ikke at få sine egne fødder med når man skyder med kameraet rettet nedad. Objektivet anvendelse spænder bredt fra landskabsbilleder, klassiske ejendomsmægler billeder, til billeder sjove og anderledes close-up billeder. Netop den meget lille nærgrænse på 24 cm, gør at man kan meget tæt på og tage de sjove og anderledes billeder, jeg har bl.a. taget nogle fede portrætter, hvor jeg samtidig fik hele baggrundsscenariet med. Blandingen af den bredde billedevinkel og lille nærgrænse, gør det muligt at tage billeder af personer i helperspektiv og samtidig komme helt tæt på.

Objektivet er udført i sort plastik på nær bajonetten, som lavet i metal. Metalbajonetten giver en god følelse af kvalitet ifht kit-objektiver, som mange stifter bekendtskab med som deres første objektiv. Lyden af metal mod metal, når man fæstner objektivet på sit kamerahus klinger godt i øret og slutter af med det velkendte ”klik” når objektivet låser fast på huset. Designet på objektivet er udført i klassisk Tamronstil med en guldfarvet stribe placeret mellem zoom- og- fokuseringsring. Objektivet har en bred zoom ring inderst, som er beklædt med gummi for bedre greb. Den mindre fokuseringsring som er placeret yderst på objektivet er ligeledes beklædt med gummi.

Tamrons Nikon model har AF-motoren siddende i objektivet. Motoren er ikke super hurtig, men den fungerer og gør generelt godt. Motoren er bestemt ikke lydsvag og lyder med sin snurren, som en lille fjernstyret legetøjsbil. Det største minus ved objektivet, er at fokuseringsringen, selv når det slået over på autofokus, drejer i takt med at kameraet fokuserer. Heldigvis er objektivet så stort, at jeg endnu ikke har oplevet, at det var generende.

Den medfølgende modlysblænde, er så stor, at den skærmer kameraets indbyggede flash og giver dermed utilsigtet skygge i bunden af billedet, hvis man anvender den indbyggede flash.

Som på mange andre objektiver, er den eneste knap placeret i venstre side lige under midten og benyttes til at vælge mellem manuel fokusering og autofokus.

Billedkvalitet
Når man anvender ultravidvinkelobjektiver, skal man være indstillet på at der vil ske en lille forvrængning i perspektiveringen, ikke i samme grad som i de klassiske fisheye objektiver, men der sker en forvrængning, som dog er minimal ifht et fisheye-objektiv.

Farverne er flotte i Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II og objektivet fanger både detaljer og har samtidig en god skarphed. Objektivet er ikke at all-round objektiv, da det bestemt ikke egner sig til at tage ”situationsbilleder”, men udemærker sig ved at kunne anvendes til alt fra sjove og skæve portrætter og personbilleder til landskabsbilleder og arkitektur til indendørs billeder, hvor man vil have hele lokalet med, f.eks. i kirker og ved boligpræsentationer.

Nedenfor findes en række billeder taget med Tamron SP AF10-24mm f/3,5-4,5 Di II, på et Nikon D90. Fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#106

Specifikationer
Objektivmodel: SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II, LD Aspherical [IF] Kamerabajonet: Canon, Nikon II, Pentax, Sony
Til digitalkamera: Ja
Til analog kamera: Nej
Billedvinkel (diagonalt): 60º-108º
Nærgrænse (cm): 24
Mindste blænde: 29 ved 24 mm (22 ved 10mm)
Antal linseelementer : 12
Antal linsegrupper: 9
Antal lameller i blænden: 7
Forstørrelse: 1:5,1
Filterdiameter: 77mm
Mål: længde 86,5mm
Vægt: 406 gram

Konklusion

Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II er til prisen et godt valg og giver mulighed for både farve- og- detaljerige samt skarpe billede.

Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II er til fotografen der specifikt arbejder med billeder i ultravidvinkel området eller til alle os andre, der synes at det er sjovt at lege med foto.

Jeg savner dog en større lysfølsomhed, som fås i f.eks Tokina 11-16mm f/2,8, som dog også koster omkring 35% mere og har mindre zoom.

Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II ligger fast i min rygsæk, som jeg altid har med mig, men sidder dog sjældent på kamerahuset. Skulle jeg vælge anderledes, ville jeg nok ofre lidt mere og anskaffe Tokina’s 11-16mm.

+
Prisen
Inkl. modlysblænde


Fokuseringsringen drejer ved autofokus
Motoren larmer
Modlysblænde skærmer for kameraets indbyggede blitz

Karakter
★★★½☆

70 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 3358,-

Find den bedste pris på Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Om Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox