Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM

Vi har fået fingrene i Sigmas standard 17-50mm zoomobjektiv, som blev introduceret i sommeren 2010. Dette objektiv er Sigma’s konkurrent til Tamron AF 17-50mm f.2.8, som har haft domineret markedet i denne klasse. Med Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM er der kommet et stærk alternativ til markedets andre standardobjektiver.

Hvis man er nybegynder i fotouniverset eller ikke er bekendt med Sigma’s betegnelser på deres objektiver, kommer der her indledningsvis en lille forkortelsesguide:

EX, Sigma bruger betegnelsen EX, som står for Excellence, som er Sigmas udtryk for ekstra god kvalitet og design.

DC, står for digital. Objektiver med denne betegnelse er bygget til at matche den mindre billedesensor, som de fleste digitale spejlrefleks kameraer har.

OS, Optical Stabilizer Function. Denne funktion går ind og kompenserer for kamerarystelser, hvilket gør det muligt at anvende en længere lukketider end ved objektiver uden OS.

HSM, Hyper-Sonic Motor. Objektiver med HSM har en indbygget motor drevet af ultralydsbølger, hvilket giver en hurtig og lydsvag autofokus.

Hvad er der i æsken?
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM leveres som alle andre sigma objektiver vi har testet i deres sædvanlige sorte æske, som er påtrykt modelnavn og Sigma’s logo. Objektivtasken er tilpasset til netop Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM og er foret med 5-6 mm tyk skumgummi og låget med ca. 2 cm tyk skumgummi.

Funktionalitet
Lad os se nærmere på objektivet. Sigma 17-50mm er en EX model og førstehåndsindtrykket når jeg får det i hånden, er at det er rigitg god kvalitet – godt og solidt bygget.

Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM er et standard zoomobjektiv og hvis du har et standard kitobjektiv siddende på dit kamera er denne linse en godt alternativ. Lysfølsomheden på op til f/2.8 over hele zoomfeltet bliver man hurtig glad for og giver dig mulighed for at tage billeder under svagere lysforhold. Det er et oplagt objektiv til fotoentusiasten, som gerne veksler mellem portræt og landskabsfoto.

Objektivet er udført i metal og højkvalitets dele af plastik. Zoomring og fokuseringsring er monteret med rillet kraftigt gummi, som giver et greb om objektivet. Inderst er zoomringen og yderst fokuseringsringen.

Den indbyggede hyper-sonic motor fungerer lydsvagt og upåklageligt og den er hurtig. Fokuseringsringen sider forholdsvis tæt på på zoomringen og selvom at den drejer med rundt under autofokus, generer den kun meget lidt. I manuelfokus glider ringen let og friktionsfrit og man kan nemt justere fokuseringen med pegefingeren alene.

Objektivet har tre skydeknapper, som alle er placeret i venstre side. Den første knap, som sidder på selve zoomringen, er en låsefunktion til zoomen, således at man kan låse zoomen i en bestem vinkel. Inderst på objektivet sidder AF/M-knappen, altså valget mellem autofokus og manuel fokus. Sidst, placeret under AF/M-knappen sidder en OS-on/off knap. Man kan med denne funktion vælge at slå optical stabilization fra – jeg har ikke haft det slået fra.

Sigma siger at OS-funktionen giver mulighed for at anvende en lukketid fire gange langsommere end uden og det er givetvis korrekt. Jeg har testet funktionen med en lukketid på 1/10s, hvor jeg ser en tydelig forskel på hvor rystet billedet bliver hhv. med og uden OS slået til. Der er ingen tvivl om at optical stabilizer funktionen gør en stor forskel.

Billedekvalitet
F2.8 EX DC OS HSM er forsynet med Sigmas nyere FLD glas, som også ses på deres 8-16mm vidvinkellinse. FLD glas er særligt udviklet glas, som en karakteristik, som minder om fluoritglas (fluorit er et farveløst mineral med glasglans) og kompenserer mere effektivt for optiske aberationer (fortegning og farvefejl) end f.eks det af Sigma mere anvendte SLD glas.

Jeg har haft Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM til låns i et par uger og jeg er stærkt til freds med kvaliteten af billederne. Billederne er skarpe, detaljerige, med flotte farver og god kontrast.  Lysfølsomheden giver god muligheden for at styre dybden i billedet og samtidig kan man skyde gode billeder under selv halvdårlige lysforhold uden at medbringe en flash.

Objektivet har en nærgrænse på 28 cm og giver dig mulighed for at komme forholdsvis tæt på og få flere detaljer med i billedet.

Nedenfor findes en række billeder taget med Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM på Nikon D90 kamerahus. Fælles for dem alle at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#115

Specifikationer
Objektiv model: Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
Kamerabajonet: Sigma, Nikon, Canon, Sony/Minolta, Pentax
Til digitalkamera: Ja (bemærk ikke til billedsensorer større end APS-C størrelse)
Til analog kamera: Nej
Billedvinkel: 72,4 ° – 27,9°
Nærgrænse: 28cm
Mindste blænde: f22
Antal linseelementer: 17
Antal linsegrupper: 13
Antal lameller i blænden: 7
Forstørrelse: 1:5
Filterdiamter: 77mm
Mål: 83,5mm x 91,8mm
Vægt: 565g

Konklusion
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM er et stærkt objektiv i god kvalitet. Det tager gode billeder og lysfølsomheden gør det til en skarp konkurrent til selv objektiver med mere zoom men mindre blænde. Hvis jeg selv ejede et Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM og mine andre objektiver ikke havde lige så god lysfølsomhed, ville Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM mere eller mindre sidde fast på kameraet. Dog vil jeg sige, at hvis du, som jeg elsker at stå længere væk og have muligheden for at zoome ind, risikere du, til tider at blive irriteret over det forholdsvis lille zoomområde.

Personligt, mangler jeg som sagt en større zoom, og stod jeg selv for at købe en ny linse, ville jeg overveje mine behov og vurdere om jeg var bedre tjent med et 24-70mm, som dog er noget dyrere med samme lysfølsomhed. Dækker 17-50mm imidlertid dit behov, får du i Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM et fantastisk objektiv.

+
God lysfølsomhed (f/2.8)
EX (design og kvalitet)
Inkl. Taske og modlysblænde.


Lille zoomområde

Karakter
★★★★½
85 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris 5.495,-
Set til 5.195,-

Klik her for at finde den bedste pris på Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Udlånt af
Sigma

Om Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

6 comments

 1. Susanne Geert

  Hej Sune!

  Tak for en god anmeldelse! Hvilken er stærkest – Sigma 17-50mm F2.8 eller Tamron SP AF 17-50mm F/2,8?

 2. Hej Susanne,
  Tak skal du have.

  Jeg har ikke selv haft glæden af Tamron objektivet, men hvis du opsummerer den generelle opfattelse, når du læser sammenligninger på nettet, så vinder Sigma’en med et lille skridt foran Tamron.

  Jeg har taget fantastiske billeder med Sigma’en og kan kun give det varme anbefalinger!

  mvh
  Sune

 3. Susanne Geert

  Takker for hurtigt svar;-)

  Bedste hilsner

  Susanne Geert

 4. Susanne Geert

  Hej igen Sune!

  Et fototeknisk spørgsmål (til en nybegynder på det manuelle arbejde…). På dine fotoeksempler i denne anmeldelser har du et super flot billede af en færge med skarp grøn bund. Du noterer her følgende: “HDR – baseret på 9 forskellige eksponeringer”. Hvad betyder det – hvordan opnår du det resultat?

  Bedste hilsner

  Susanne Geert

 5. Hej Susanne,
  Det kræver som udgangspunkt et fotoredigeringsprogram, jeg har skrevet en guide om princippet bag og hvordan du gør i Photoshop: https://www.mydigitalphotos.dk/hdr-billeder/

 6. Hvilken herlig side her ! Gode svar og rigtig god tone syntes jeg. Her må jeg ind nogle flere gange.
  Hilsen canonmanden.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox