Sådan tager du 3D billeder

”Leg dig frem, og gør det som du finder bedst” er et råd jeg tit har modtaget, og givet videre.

I denne artikel vil jeg kort skitsere hvordan man kan lave sine egne 3D billeder til visning på de fjernsyn der har denne mulighed. Jeg kommer med nogle anbefalinger på indstillinger til kameraet, men som med så meget andet, så er det ikke noget man skal stirre sig blind på – man kan sagtens opnå unikke og fantastiske resultater på andre måder, blot håber jeg at man er bevidst hvad man gør, og hvorfor man gør det.
Jeg blev inspireret til at gå denne vej indenfor fotografering, idet jeg for nylig fik mig et nyt fjernsyn, som havde mulighed for at vise 3D-film. Dette oplevede jeg som en spændende mulighed til at komme ud og lege med kameraet, og tage billeder på en helt ny måde.
De tekniske metoder til tv’ets 3D visning varierer i nogen grad fra producent til producent. Men grundlæggende fungerer 3D-visningen ved at fjernsynet modtager et billede som er splittet op i to halvdele – ét der viser signalet til venstre øje, og et til højre øje. Herefter transformerer fjernsynet dette signal sådan, at det tager hver halvdel, strækker dem ud til hele fjernsynets bredde, og viser dem ”ovenpå” hinanden. Det er dette trick vi i det følgende vil udnytte.

Første skridt er selvfølgelig at få taget billederne

Metoden er sådan simpel nok: Tag to billeder af samme motiv med en kort distance imellem hvert billede. Min erfaring siger mig, at jo mindre der er i forgrunden, og jo længere der er til hovedmotivet (for eksempel ved billeder af bygninger), jo større afstand kan der tåle at være imellem hvert billede – et par skridt mellem hvert billede kan sagtens fungere. Modsat, hvis du har motivet meget tæt på dig (for eksempel ved indendørs billeder), skal du begrænse afstanden til et minimum, svarende til afstanden mellem øjnene.

Når man tager billederne vil jeg anbefale at man bruger et stativ for at opnå bedst stabilitet. Har man ikke sådan et, skal man blot huske at holde kameraet i præcis samme vinkel ved begge billeder, ellers kan det godt forstyrre den endelige effekt. Optagemæssigt vil jeg anbefale at kameraet sættes i manuel tilstand, og at benytter en blændeværdi på minimum f8 og at tidsværdien ikke kommer under 1/100 sek. På den måde får man en passende dybdeskarphed, hvilket gør det mere behageligt at se billedet.

Bemærk i øvrigt, at det kan være væsentligt at undgå for meget bevægelse på billederne. Publikum, som ses på disse eksempler, flytter sig, og det er også et ret forstyrrende element i det færdige billede, hvilket vi heldigvis kan beskære os ud af.
Når de to billeder er taget er så tilbage at sætte dem sammen i et fotoredigeringsprogram. Hvilket program man benytter, og dermed hvordan det mere detaljeret gøres vil jeg ikke komme ind på, da folks præferencer varierer meget på dette område. Processen er overordnet som følger:

– Start et nyt billede som har den dobbelte bredde af de to enkeltbilleder
– Indsæt de to fotos således at billedet der modsvarer venstre øje er på venstre halvdel, og billedet til højre øje placeres på højre halvdel.

– Sammentræk nu det samlede billede, så det har samme bredde som de oprindelige enkeltbilleder.

– Beskær eventuelt billedet i top og/eller bund, så det passer med fjernsynets 16:9 format.

Hvordan du nu ser det færdige resultat på fjernsynet afhænger af hvilke tilkoblingsmuligheder du har. Mange har mulighed for at vise billeder via en ekstern harddisk eller USB-stick, mens jeg selv typisk ser det via computeren som jeg har tilsluttet fjernsynet. Når billedet først vises vil det fremstår som du lavede det i redigeringsprogrammet, med to sammenpressede billeder. Nu skal du så aktivere 3D-funktionen på fjernsynet og tage brillerne på – og bingo! Nu kan du se en 3D-udgave af dit motiv.

God fornøjelse, og lad os endelig se andre eksempler.

Om Webstedets standard

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox