Pentax K-30

Indrømmet, vi har ikke tidligere anmeldt Pentax spejlreflekskameraer og ej heller haft ret stor fokus på dem, da vi har Nikon og Canon er uden tvivl er de mest efterspurgte og mest populære i markedet.

Det betyder dog bestemt ikke at der ikke er plads til andre mærker, og vi skal derfor se om Pentax K-30 kan blande sig med konkurrenterne fra bl.a. Nikon og Canon som sidder tungt på markedet for spejlreflekskameraer.

Pentax har pt. 2 spejlreflekskameraer på programmet, K-5 og K-30 som vi har fået fingrene i. Sidstnævnte er udstyret med 16 megapixel opløsning, Full HD video og er vigtigst af alt vejr og kuldeforseglet så det kan holde til at blive brugt under ekstreme forhold.

Lad os kigge nærmere på Pentax K-30.

Hvad er der i kassen?
Pentax K-30 kommer i en flot stor æske i sort og sølv og i denne finder du følgende:

  • Pentax K-30 kamerahus
  • Evt. objektiv med modlysblænde, alt efter hvilket kit man køber
  • Brugervejledning
  • CD-ROM med drivere og software
  • Skulderrem
  • USB kabel
  • Batterioplader og 220 volt kabel
  • Genopladeligt batteri

Indholdet er vel et eller andet sted som forventet, da der er alt hvad man behøver for at komme i gang – lige med undtagelse af SD hukommelseskort som næsten aldrig medfølger.

Design og funktionalitet
Kaster man et hurtigt blik på Pentax K-30, kunne det være et hvilket som helst andet consumer DSLR kamera, da det er nogenlunde samme størrelse og har samme form som konkurrenterne fra Nikon og Canon bl.a. Der er dog naturligvis ting der adskiller dem fra hinanden, men formen er nogenlunde den samme.

Pentax K-30 er ikke et helt lille DSLR kamera, men en mellemstørrelse, der vejer onkring 650 gram med kort og batteri, men uden objektiv.

Selve kameraehuset virker yderst robust og er udført med gummi, både ved grebet og på siderne, så man har et godt, fast greb på Pentax K-30. Kamerahuset er vejrforseglet, det betyder at det både tåler både vand, støv og kulde – ned til -10 grader. Dette gør Pentax K-30 velegnet til folk der ofte befinder sig i naturen, og måske ikke nødvendigvis følger stierne…!

Grebet på Pentax K-30 synes jeg er rigtig fint, det er af en fornuftig størrelse og du har rimelig nem adgang til knapperne, dog føles det, for mig, noget akavet at der er placeret et kommendohjul foran selve udløseren og at det var kommendohjulet bagpå der ex. skulle bruges for skift af blænde. Det var bestemt noget jeg skulle vænne mig til, men måske det bare skyldes jeg har vænnet mig til noget andet. Jeg synes dog at udløseren er trukket for langt tilbage i forhold til at ligge naturligt.

Foran på Pentax K-30 er fatningen til objektivet, iR modtager, knap til skift mellem RAW/FX, knap til manuel aktivering af flash, skift mellem manuel og autofokus, samt af-hjælpelys.

Bagpå Pentax K-30 er der en fin 3″ skærm med 921.000 pixels opløsning, den har en fornuftig betragtningsvinkel. er rimelig lydsstærk og fungerer fint som både søger ved videooptagelse og til afspilning af billeder og video. Det er naturligvis også bagpå at den optiske søger findes, denne dækker næsten 100%- Til højre for søgeren er det bagerste kommendohjul som betjenes med tommelfingeren, og derudover de gængse knapper til navigering i menuer ol.

Øverst på kameraet er der et programvælgerhjul med følgende muligheder;
Auto, Scene (Vælg mellem forskellige foruddefinerede scener), U1 samt u2 (Lav dine egne tilstande), B (Bulb eksponering), M for fuld manuel eksponering. TAv for lukker -og blændeprioritetreret automatisk eksponering, Av – blændeprioriteret, Tv – lukkerprioriteret, Sv – følsomhedsprioriteret, P – Programautomatik samt Video.

Der er masser af muligheder for både begyndere og den mere øvede, og tilstande som TAv og SV er nye for dem der primært har brugt Nikon og Canon. Jeg synes idéen med 2 bruger-tilstande er rigtig fin, særligt hvis man ofte tager billeder med de samme, grundlæggende indstillinger, det kunne være portrætfotos, produktfoto’s eller lignende hvor du har helt styr på lys og lignende.

Kører man på AUTO, som de fleste nok alligevel ender med, forsøger kameraet at læse motivet og vælge en passende tilstand, det fungerer nogenlunde men er ikke blandt de mest avancerede eller præcise auto tilstande jeg er stødt på.

Alt efter tilstanden der vælges, kan der ændres på forskellige indstillinger. Skærmen bagpå giver et lynhurtigt overblik over hvilke knapper der kan, og skal, bruges – ligesom der vises hvad de forskellige knapper bruges til, det er nemt og ligetil.

Bevæger man sig ind i selve hovedmenuen, som i øvrigt er på dansk, så ligner det meget den menu man kender fra Canon og det er bestemt ikke en dårlig ting.

Helt generelt er Pentax K-30 ret nemt at betjene og det betyder ikke det store om man er vant til enten Canon eller Nikon, dog kan nogle knapper sidde lidt anderledes, ligesom nogle ting kan hedde noget andet. Jeg synes dog umiddelbart Pentax K-30 virker en smule “langsomt” i brug og her tænker jeg både på autofokus og tiden der går fra man trykker på udløseren og til billedet tages. Det kan naturligvis skyldes at der under testen er brugt et standard 18-55mm objektiv, som formentlig ikke er retvisende i forhold til hvilken kvalitet og hastighed Pentax K-30 kan tilbyde.

Se vores hands-on video af Pentax K-30 nedenfor.

Stillbilleder
Pentax K-30 er et ganske glimrende kamera og specifikationerne er også flotte, med 16 megapixel opløsning, avanceret lysmåler og 11-punkt autofokus burde der være lagt i ovnen for nogle ganske udmærket stillbilleder. Generelt er farverne flotte, de er forholdsvis skarpe og der er en tilpas grad af detaljer. Det hele afhænger naturligvis af objektivet, og her er testet med laveste fællesnævner så der er basis for at få endnu bedre bilkeder ud af Pentax K-30 med et bedre objektiv.

Nedenfor findes en række billeder taget med “, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#132

Video
Som de fleste andre DSLR kameraer idag, kan Pentax K-30 også optagee video, i Full HD naturligvis. Som jeg har nævnt det mange gange før, er Full HD opløsning bestemt ikke et kvalitetsstempel. Jeg synes dog Pentax K-30 gør det udmærket, uden at blæse mig bagover. Kvaliteten er rimelig, dog synes jeg der er en tendens til at billedet kan blive en smule grynet. Du skal, vanen tro, selv styre fokus, enten helt manuelt ved at dreje på fokusringen, eller ved at trykke på fokuseringsknappen med jævne mellemrum, sidstnævnte siger dog en irriterende støj på videoen hvorfor dette ikke kan anbefales.

Som nævnt synes jeg ikke Pentax K-30 imponerer særlig ved videooptagelse, og jeg har set superzoom og endda kompaktkameraer der, “out of the box” kan klare video på højde med det Pentax K-30 kan leverer. Dog ikke sagt at der ikke er basis for at få Pentax K-30 til at yde bedre med andet objektiv og mere manuel finpudsning af indstillinger, men på “hurtig automatik” er jeg ikke specielt imponeret. Til gengæld er der mulighed for at indstlille alvernens ting, ligesom du kan bruge forskellige digitale filtre under optagelse, bl.a. kan det fungerer som legetøjskamera mv., nok features der primært er til sjov og spas, men som kan give en anderledes og lidt mere interessant vinkel på den kedelige hjemmevideo måske.

Nedenfor findes en video optaget med Pentax K-30 i Full HD opløsning.

Konklusion
Helt generelt er Pentax K-30 et rigtig fint DSLR kamera, der tager pæne billeder, er nemt at betjene og kan også optage glimrende video. Pentax K-30 fås for omkring 5700,- med standard 18-55mm objektiv, et sæt som vi her har anmeldt. Til samme pris fås et Canon EOS 650D ex., og skulle jeg vælge var det nok ikke Pentax der var første prioritet. Pentax K-30 har dog nogle ret unikke fordele som kan have stor værdi for nogle, og noget man normalt ikke ser i consumer-kameraer, nemlig vejrforsegling af både kamerahus og objektiv, så skal man bruge kameraet under våde, støvede eller “hårde” forhold kan dette i sig selv være nok grund til at vælge Pentax K-30 fremfor alt mulig andet.

Pentax K-30 er et fint kamera, til en rimelig pris, men der er mange andre gode alternativer på markedet hvis man ikke lige netop vejer det faktum at det er vejrforseglet, meget højt.

Karakter

Pris og tilgængelighed
Set til 5115,-

Find den bedste pris på Pentax K-30

Udlånt af
Focus Nordic

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox