Panasonic Lumix DMC-SZ7

Sommeren har i skrivende stund indtaget det danske land og når danskerne begynder at drage på ferie, har de ofte digitalkameraet med for at forevige ferieminderne. Vi har modtaget Panasonic Lumix DMC-SZ7, et kompaktkamera der umiddelbart er lige i øjet til den gængse forbruger, da det er slank og let, men stadig udstyret med høj opløsning, 10x optisk zoom, Full HD video, billedestabilisering og meget andet – men lad os se hvordan det klarer sig i praksis.

Hvad er der i kassen?
Panasonic Lumix DMC-SZ7 kommer i den sædvanlige mørkeblå emballage som kendetegner alle Panasonic kameraer. I kassen finder man Panasonic Lumix DMC-SZ7, et genopladeligt batteri, USB kabel, 220 volt adapter/oplader der bruges sammen med USB kabel til opladning, en lille trykt manual samt CD-ROM med vejledning og software. Slutteligt en håndledsrem. Som du måske bemærkede, så kommer Panasonic Lumix DMC-SZ7 ikke længere med en “separat” batterioplader, nu lades batteriet direkte i kameraet, via USB kablet, enten direkte til en Mac eller PC – eller via 220 volt adapteren som er med i æsken.

Design
Panasonic Lumix DMC-SZ7 er som tidligere nævnt et kompaktkamera og dette i ordets bogstaveligste forstand, da det kun fylder 99.0 x 59.4 x 21.0 mm og vejer 116 gram.

Selvom kameraet er både let og slankt, så udstråler det stadig kvalitet og føles lige sådan når man får det i hånden. Knapperne er velplacerede og er nemme at komme til.

På forsiden er Leica objektivet 25mm vidvinkel, 10x optisk zoom og billedstabilisering det mest fremtrædende, men en lille blitz og af-hjælpelys er der også blevet plads til. På toppen af Panasonic Lumix DMC-SZ7 er stereomikrofon til videooptagelse, on/off knap, udløser med zoom-kontrol og en dedikeret video-knap.

Bagpå er det skærmen på 3″ der optager mest plads, opløsningen er 460.000 pixels og det er vel efterhånden rimelig standard. Skærmen er dog ganske udmærket, både som søger og til at tjekke billederne igennem efter fotografering. Betragtningsvinklen er dog ikke helt i top. Udover skærmen er der knapper til betjening af menuerne og en knap til skift mellem optagelse og visning af billeder/video. Menuen på Panasonic Lumix DMC-SZ7 er på dansk og kan naturligvis også indstilles til en række andre sprog – den er som vi kender den fra tidligere Panasonic kameraer, der er ikke sket meget nyt på denne front.

I bunden er batteriet gemt bag en låge, samme sted som du finder SD-kort slottet. Der er også gevind til brug ved montering på stativ.

På siden er HDMI og det digitale AV stik placeret.

I videoen nedenfor kan du få en kort tur rundt om Panasonic Lumix DMC-SZ7.

Funktionalitet
Kaster man et kort blik på specifikationerne, så fejler de absolut ikke noget. Panasonic Lumix DMC-SZ7 er først og fremmest udstyret med Leica optik med 25mm vidvinkel – lækkert til landskab og andre “brede” billeder. Opløsningen er på 14 megapixel og de fleste ved i dag at opløsningen ikke er afgørende for kvaliteten, så om den hedder 14 eller 18 megapixel er faktisk mindre vigtig. Selvom kameraet er ret kompakt, er der blevet plads til 10x optisk zoom, med mulighed for 20x zoom ved brug af den digitale zoom også – som altid er dette dog ikke anbefalelsesværdigt da det går for meget ud over kvaliteten når billedet bare forstørres elektronisk.

Noget af det som Panasonic selv fremhæver ved Panasonic Lumix DMC-SZ7, er at autofokus er utrolig hurtig – og der må de have ret. Autofokussen i Panasonic Lumix DMC-SZ7 er virkelig kvik, og så kan flytte kameraet mellem motiver, holde udløseren nede og kameraet tager et billede når det er i fokus – hurtigt og nemt. En del andre kompaktkameraer vil blive vildt forvirret af dette og man ville ende op med mange billeder der var ude af fokus – det bliver ikke tilfældet med Panasonic Lumix DMC-SZ7, den tager billedet når det er i fokus og er hurtigt klar til næste billede. Dette vil være særlig anvendeligt hvis man har brug for at tage billeder af noget der er i bevægelse eksempelvis.

Panasonic Lumix DMC-SZ7 er et vaskeægte “point and shoot” kamera, ligesom næsten alle andre kompaktkameraer, det betyder at der er et stort udvalg i automatiske og semi-automatiske tilstande. Grundlæggende kan du vælge imellem disse 5 tilstande; iA (Intelligent Auto), Normal Picture, Miniature Effect, Scene Mode og 3D Photo mode. Førstnævnte er en 100% automatisk tilstande, der automatisk forsøger at tilpasse sig til motivet, eksempelvis dyr, børn eller lignende. Scene mode giver adgang til 16 præ-definerede tilstande, eksempelvis landskab, babyer, udjævning af hud og meget andet. Her er rig mulighed for at prøve kræfter med lidt mere specifikke tilstande, uden man har brug for at justere manuelt. I miniature mode tager man et billede på normal vis, som efterfølgende behandles og får den velkendte miniature-effekt, som man bl.a. også kan opnå med tilt/shift objektiver. Det er en feature som man finder i rigtig mange kameraer i dag og en fed feature da det er med til at give billederne et mere unikt og spændende udtryk – såfremt det bliver brugt på den rigtig måde naturligvis.

Kigger vi på videodelen, så kan Panasonic Lumix DMC-SZ7 optage i Full HD (1920 x 1080) opløsning, i enten AVCHD eller MP4 format, begge med stereolyd. Du kan naturligvis bruge zoom under optagelse og denne kører lækkert flydende.

Den generelle oplevelse af Panasonic Lumix DMC-SZ7 i brug er glimrende, det er hurtigt at bruge og nemt at betjene.

Billedkvalitet
Panasonic Lumix DMC-SZ7 er et ret alsidigt kamera med mange muligheder for at tage lidt mere kreative billeder takket være features som ex. HDR, Miniature osv. De fleste gange vil man, med sådan et kamera og målgruppen taget i betragtning, nok bare trykke på udløseren i iA mode og denne fungere meget fint og forsøger automatisk at tilpasse indstillingerne til motivet.

Generelt er billederne taget med Panasonic Lumix DMC-SZ7 skarpe, med flotte farver og detaljerede. Som alle andre kameraer er Panasonic Lumix DMC-SZ7 ikke stærk indendørs i dårlig belysning, men her adskiller det sig ikke fra nogle andre kompaktkameraer. Samlet set klarer Panasonic Lumix DMC-SZ7 sig rigtig flot når vi snakker billedkvalitet, uanset om det er landskab, portræt eller andet man bruger Panasonic Lumix DMC-SZ7 til.

Nedenfor findes en række billeder taget med Panasonic Lumix DMC-SZ7, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#125

Videokvalitet
Som nævnt optager Panasonic Lumix DMC-SZ7 i Full HD, altså 1920×1080 opløsning.

Kvaliteten er lækker, billedet er skarpt og klart, farverne gode og zoom fungerer ret fint under optagelse, selv ved 10x optisk zoom.

Nedenfor findes et videoklip optaget med Panasonic Lumix DMC-SZ7.

Konklusion
Der findes utrolig mange kompaktkameraer på markedet og er den gængse forbruger lidt forvirret over det store udvalg, så forstår jeg det ganske godt. Panasonic er en af mange spillere, men beviser gang på gang at de har godt styr på dette område hvilket Panasonic Lumix DMC-SZ7 også beviser.

Panasonic Lumix DMC-SZ7 er et rimelig standard kompaktkamera, der dog er ret godt spec’et – uden at der er tonsvis af features der adskiller Panasonic Lumix DMC-SZ7 fra alt muligt andet på markedet. Kvaliteten er dog gennemgående god, betjeningen nem og så er prisen faktisk ret rimelig!

Panasonic Lumix DMC-SZ7 må være en god kandidat til alle der søger et prisstærkt kompaktkamera, som stadig skal være opdateret på specifikationerne og ikke vil gå på kompromis med hverken finish eller kvaliteten.

+
Lækkert kvalitet
Fede features


Skiller sig ikke væsentligt ud fra mængden

Karakter
★★★★☆

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 1728,-

Find den bedste pris på Panasonic Lumix DMC-SZ7

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Panasonic

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox