Panasonic Lumix DMC-GF5

I april blev Panasonic Lumix DMC-GF5 annonceret, afløseren for Panasonic Lumix DMC-GF3 som vi tidligere har anmeldt og som rent faktisk er det kamera Jeg personligt bruger som lommekamera og til video her på sitet bl.a.

På overfladen ligner de 2 modeller hinanden, men Panasonic Lumix DMC-GF5 skulle være blevet både hurtigere og bedre – lad os se om det holder stik.

Hvad er der i kassen?

Panasonic Lumix DMC-GF5 kommer i den sædvanlige blå emballage,  i denne finder man:

  • Genopladeligt batteri
  • 220 volt batterioplader
  • Skulderrem
  • USB kabel
  • CD-ROM med software
  • Vejledning

Indholdet er som forventet, her er ingen overraskelser. Man bør dog nok lige fremhæve remmen, en ret fin smal læderrem til at bære kameraet over skulderen.

Design

Som nævnt indledningsvis, så ligner Panasonic Lumix DMC-GF5 forgængeren, GF3, til forveksling og sætter man de 2 kameraer overfor hinanden vil man blot bemærke at GF5’eren har fået en gummi-belægning på grebet foran, en ekstra “Display” knap bagtil og lidt krom-effekter samt en opdateret og grafisk pænere menu.

Foran på Panasonic Lumix DMC-GF5 er der plads til et Micro Four Thirds objektiv, vores eksemplar var udstyret med det nye 14-42mm objektiv der er utrolig kompakt og har motor-zoom istedet for manuel zoom.

Grebet er forbedret, så plasten er nu belagt med en blød gummi der gør at man holder bedre fast. AF-hjælpelys er placeret øvers til højre, set forfra,.

Øverst er stereo-mikrofon og den lille højttaler placeret, sammen med iA knappen der aktiverer Intelligent Auto funktionen. Derudover også udløser, dedikeret knap til videooptagelse og on/off knappen.

Bagpå er touch-skærmen på 3″ med 920.000 pixels opløsning det der optager mest plads, men der er dog stadig blevet plads til de sædvanlige knapper til brug i menuerne. Øverst knap til manuel udløsning af den indbyggede blitz. På højre side af Panasonic Lumix DMC-GF5 er HDMI og Digital AV udgang placeret, således at Panasonic Lumix DMC-GF5 kan tilsluttes både TV, PC og lignende.

I bunden er der gevind til montering på stativ, samt låge der gemmer på de genopladelige batteri og SD-kortet.

Se vores hands-on video med Panasonic Lumix DMC-GF nedenfor.

Funktionalitet

Som nævnt indledningsvis, så er Panasonic Lumix DMC-GF5 afløseren for GF3 som vi tidligere har anmeldt her på MyDigitalPhotos.dk, det betyder også at rent betjeningsmæssigt ligner de 2 modeller hinanden forholdsvis meget.

Grundlæggende kan man bruge 2 Panasonic Lumix DMC-GF5 på 2 måder, enten som rent “point and shoot” kamera, altså som et kompaktkamera – bare med en bedre billedkvalitet, eller man kan udnytte kameraet fuldt ud, bruge manuelle indstillinger og dermed komme ret tæt på kvaliteten fra et DSLR kamera.

Når man tager Panasonic Lumix DMC-GF5 i hånden føler man sig ret hurtigt hjemme, uagtet om man har haft et Panasonic kamera i hånden tidligere. Der er ikke specielt mange knapper at forholde sig til og øverst kan man de mest brugte, såsom udløser, dedikeret knap til videooptagelse og en iA knap der aktivere Intelligent Auto og klarer det hele for Dig.

Når man tænder Panasonic Lumix DMC-GF5 mødes man af en super skarp 3″ skærm med en ny og opdateret grafisk brugerflade – tak for det Panasonic! Skærmen er med touchfunktionalitet og de fleste ting kan derfor klares direkte på skærmen, men har man det bedre med at bruge knapperne er dette også muligt i de fleste menuer. I højre side af skærmen man man hele siden en lille “pop-up” menu som kan fremkaldes efter behov, i denne kan man indstille forskellige ting, afhængigt af hvilken tilstand man befinder sig i. Jeg skal ærligt erkende at jeg ikke er, eller har været, den helt store tilhænger af touch på kameraer, men her virker det gennemført og ikke bare som en halv løsning. Touch’en er nem at bruge, der er umiddelbar reaktion på ens inputs og det er ikke besværligt at betjene.

Som nævnt tidligere, har brugerfladen fået en grafisk overhaling, hvilket vist også var tiltrængt, så den nu fremstår frisk og moderne. Da der ikke er noget hjul til valg af tilstand, vil man derfor også komme en del i menuen – hvor man netop kan vælge mellem de forskellige tilstande. Udvalget af optage-tilstande er som vi kender det. Der kan vælges mellem P, A, S, M, C (Bruger) og derudover “Scn” der er blevet opgraderet og nu faktisk er mere en guide, hvor du kan vælge imellem forskellige foruddefinerede scener med tilhørende billede, så man får et indtryk af hvad scenen egentlig gør. Af scene-tilstande kan bl.a. nævnes “Klart aftenlandskab”, “kunstnerisk aftenlandskab” og mange flere. For den nye bruger er denne illustrative måde at vise scene-tilstandende på, meget nemmere at forholde sig til end hvis der blot stod “Mad”, “Bløde hudtoner”, “Baby” eller lignende. Som en funktion der læner sig lidt op af scene-tilstandene, er “Kreativ kontrol”. Her kan vælges mellem 7 forskellige effekter der ligges på billedet, ex. miniature effekt, udtryksfuld med stærke farcer, retro for et diset og mat billede og forskellige andre filtre der lidt ligner dem folk bruger i stor stil på Deres smartphones. I samme ombæring er det værd at nævne at både scene-tilstande og kreativ-kontrol kan bruges under videooptagelse, hvis man ønsker en helt særlig stemning eller udtryk i videoen.

De to fuldautomatiske tilstande, iA og iA+ er til dem der ikke gider rode med indstillinger, men stoler på kameraets evner og bare gerne vil nøjes med at trykke på udløseren. Helt generelt er iA og iA+ tilstandene ganske glimrende og set i forhold til at det er en automatisk tilstand, så giver det fremragende resultater, men som al anden automatik kan den blive snydt og nogle gange tager den altså fejl. Er man vant til kompaktkameraet vil dette naturligvis ikke være anderledes end tidligere, men har man beskæftiget sig med DSLR kameraer, vil man måske gerne have muligheden for selv at rette ISO, blænde, lukketid eller lignende.

Da Panasonic Lumix DMC-GF5 er et systemkamera, har man også en stor fordel i forhold til kompaktkameraet, nemlig hastigheden. Et systemkamera er langt hurtigere end et kompaktkamera, hvor man sommetider føler man venter evigheder fra man trykker på knappen og til billedet er i kassen. Panasonic Lumix DMC-GF5 reagerer prompte, tager nemt flere billeder i træk og autofokussen er lynhurtig, faktisk har den en reaktionstid op 0,09 sekunder jf. Panasonic selv. Det er en fornøjelse at tage billeder med Panasonic Lumix DMC-GF5, da man er sikker på at billedet tages, i det øjeblik man trykker på knappen, hvilket også især betyder noget ved action-billeder.

Billeder taget med Panasonic Lumix DMC-GF5

Panasonic Lumix DMC-GF5 er blevet testet både inde og ude, i godt og dårligt vejr og naturligvis på forskellige tidspunkter af døgnet for varieret lys.

Som næsten alle andre kameraer, så klarer Panasonic Lumix DMC-GF5 sig naturligvis bedst i dagslys, udendørs hvor lysforholdene er optimale. Men faktisk klarer Panasonic Lumix DMC-GF5 sig også overraskende godt under lysforhold der ikke er optimale, uden blitz vel at mærke. Takket være de forskellige scene-tilstande og mulighederne for selv at klare indstillingerne, kan man faktisk få ret fornuftige billeder inden døre, ved svag belysning.

Helt generelt er man, uden at skulle rode med indstillinger, i stand til at tage rigtig flotte billeder med ex. udvisket baggrund, flotte landskabsbilleder eller helt almindelige snap-shots i en forrygende kvalitet og en høj grad af detaljer, det er svært ikke at blive imponeret over billedkvaliteten fra et så kompakt kamera og særligt hvis billederne, som de formentlig ofte vil være, er taget i “auto” tilstand.

Selve billedkvaliteten skal opfattes som vejledende, da den også vil afhænge af hvilket objektiv der benyttes. I denne test er brugt Panasonic’s nye komptakte 14-42mm med motor-zoom.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#134

Video optaget med Panasonic Lumix DMC-GF5

Med Panasonic Lumix DMC-GF5 kan der optages video i op til Full HD kvalitet, i anten ACHD eller MP4-format, alt efter om man gerne vil afspille det direkte på en given enhed, eller allligevel skal have videoen igennem et videoredigeringsprogram som eksempelvis iMovie, Adobe Premierer eller lignende.

Kameraet er også udstyret med stereomikrofon til optagelse af lyd og autofokussen er hurtig og præcis under optagelse, ligesom man naturligvis kan zoome og bruge alle de normale tilstande, således at man også ved optagelse af video, har mulighed for fuld manuel kontrol – netop derfor er systemkameraet blevet ret populært som alternativ til et videokamera og et DSLR kamera der kan være lidt tungt at optage video med. Ved optagelse af video får du virkelig glæde af kvaliteten der ligner den man finder i et spejlreflekskamera og så brugervenligheden man kender fra kompaktkameraet.

Konklusion

Efter en måneds tid med Panasonic Lumix DMC-GF5 som det primære kamera, er det svært ikke at holde af det. Det kompakte ydre vil snyde det fleste, men så snart man får Panasonic Lumix DMC-GF5 i hånden og begynder at bruge det, er man ret hurtigt klar over at dette er noget ganske særligt. Det er utrolig nemt at bruge som udgangspunkt, men du har stadig mulighederne for fuld manuel kontrol når/hvis du får brug for dette.

Billed og videokvaliteten er helt i top og med understøttelse af Micro Four Thirds objektiver kan man skifte og/eller opgradere objektivet efterhånden som behovet opstår.

Panasonic Lumix DMC-GF5 er en værdig arvtager for Panasonic Lumix DMC-GF3, selvom der på overfladen ikke er sket det stor – ganske enkelt fordi det primært er under motorhjelmen der er optimeret.

Vil man gerne have den kompakte størrelse og brugervenligheden fra kompaktkameraet, men stadig bevare den gode billed -og videokvalitet fra DSLR kameraet, så er Panasonic Lumix DMC-GF5 et kamera der formår at kombinere det bedste fra begge verdenen, på allerfineste vis.

Karakter

Pris og tilgængelighed

Set til priser fra 3509,- (Afhænger af kit)
Find den bedste pris på Panasonic Lumix DMC-GF5

Udlånt af

Panasonic

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox