Panasonic Lumix DMC-GF3C

Vi har efterhånden haft en del systemkameraer mellem hænderne, og Panasonic har endnu ikke skuffet. Derfor er forventningerne også ret store til Panasonic Lumix DMC-GF3C som pt. er markedets mindste, og letteste systemkamera.

Udover at være markedets mindste og letteste systemkamera, så er Panasonic Lumix DMC-GF3C udstyret med 12 megapixel, Full HD video, indbygget flash, touchskærm og meget andet.

Lad os se om Panasonic Lumix DMC-GF3C kan løfte arven fra Panasonic Lumix DMC-GF2.

Hvad er der i kassen?
Panasonic Lumix DMC-GF3C kommer i den traditionelle mørkeblå æske, og i denne finder man, foruden kameraet, et objektiv – i dette tilfælde et 14mm, batterioplader, genopladeligt batteri, skulderrem i læder, USB kabel og et AV kabel. Derudover, manualer og software.

Design og funktionalitet
Set i forhold til et lommekamera, så virker Panasonic Lumix DMC-GF3C en smule tungt, men i forhold til et digital spejlrefleks – som det er mest fair at sammenligne med, så er vægten på 264 gram med batteri og SD-kort, meget lav. Personligt finder jeg vægten passende, og med til at give et indtryk af kvalitet, jeg kan godt lide at der er lidt tyngde i kameraet.

Selve kamerahuset fås i 3 farver, sort, brun og rød, og det er i lækre materialer der efterlader indtrykket af at det er bygget til at blive brugt. Størrelsesmæssigt så er Panasonic Lumix DMC-GF3C til den mindre side, men til trods for dette, ligger det godt i hånden og grebet er også fornuftigt, selvom det ikke er så stort. Bagpå er der en “hvileplads” til højre tommelfinger, som gør at man har et forbedret greb og nem adgang til de forskellige knapper der skal bruges.

På forsiden af Panasonic Lumix DMC-GF3C er der plads til et objektiv, og i dette tilfælde er det et 14mm der sidder derpå, derudover er der AF-hjælpelys. På den ene side er HDMI og AV stik gemt bag en lille gummi-låge. I bunden af Panasonic Lumix DMC-GF3C er gevind til stativ, plads til SD kort og genopladeligt batteri. På bagsiden er skærmen på 3″ det dominerende element, men et par enkelte knapper navigeringsknapper er der blevet plads til.

Øverst på Panasonic Lumix DMC-GF3C er den indbyggede højttaler og mikrofon placeret, pop-up flash der aktiveres ved tryk på en knap, on/off skydeknap, iA knap, dedikeret videoknap og naturligvis udløseren. iA knappen kan bruges i alle tilstande, for nemt og hurtigt at aktivere iA tilstand, så kameraet selv klarer indstillingerne.

Nedenfor findes en video hvor du får en kort tur omkring Panasonic Lumix DMC-GF3C, og de væsentligste funktioner.

Panasonic Lumix DMC-GF3C har ikke noget hjul der kan indstilles på et bestemt program, det betyder at dette skal ændres i selve menuen, dvs. du trykker på menu/set, vælger optagelse og herefter tilstand. Alternativt trykker på på ikonet øverst til venstre på skærmen, som indikere den nuværende tilstand, så ryger du direkte ind og kan vælge ny tilstand. Da Panasonic Lumix DMC-GF3C er udstyret med en touchskærm, kan mange af funktionerne betjenes via skærmen, bl.a. har du nem og hurtig adgang til indstillinger der passer til den valgte tilstand, ex. kan du bruge din finger til at vælge fokuspunkt – det er smart og fungere lynhurtigt – men Panasonic Lumix DMC-GF3C er også et af de kameraer med den hurtigste autofokus på markedet, jf. Panasonic.

Panasonic har også i Panasonic Lumix DMC-GF3C den velkendte Q. Menu, som er de gængse indstillinger såsom opløsning på videooptagelse, filformat, kvalitet, autofokus indstilling og meget andet.

Jeg er normalt ikke stor tilhænger af disse touchbaserede løsninger, men på Panasonic Lumix DMC-GF3C virker det rigtig godt og er faktisk nemmere og hurtigere end traditionel “knap” betjening – herligt! Skærmen har en opløsning på 460.000 pixels og det er ganske hæderligt og giver et godt indtryk af om ma har “skudt rigtigt”. At der er tale om en skærm af rigtig høj kvalitet fandt jeg ud af da jeg skulle tjekke betragtningsvinklen, som er imponerende! Uanset om jeg vipper kameraet op/ned eller til siderne, står billedet knivskarpt – som kiggede man direkte ind på skærmen, det er altså sjældent man ser så god en betragtningsvinkel på et kamera.

Du kan vælge imellem 9 grundtilstande på Panasonic Lumix DMC-GF3C;
Intelligent auto plus, Intelligent Auto, kreativ kontrol, scene, bruger, manuel, lukker prioritet, blænde prioritet og AE-program.

De to første er mere eller mindre automatiske tilstande, til når man ikke selv ønsker at pille ved indstillingerne. Kreative kontrol er en form for filtre der kan tilføres når du tager billeder, noget man ellers normalt ville tilfører i den efterfølgende billedredigering, bl.a. kan man vælge high key, retro og miniature bare for at nævne nogle stykker.

Du kan også vælge en af de 17 forskellige scenetilstande, som bl.a. indeholder sport, arkitektur, portræt og solnedgang. Manuel, lukker og blænde prioritet er tilstande vi kender fra digitale spejlreflekskameraer, og det er her brugeren har størst kontrol over indstillingerne og i sidste ende, billedet.

En af de ting jeg først lagde mærke til ved Panasonic Lumix DMC-GF3C var hastigheden, det er utrolig hurtig til for det første at tage billedet, men også til at det er klar til næste billede. Det er helt sikkert et sted hvor systemkameraer, og digital spejlrefleks, har førertrøjen på. Derudover er autofokussen præcis og ligeledes lynhurtig – hastigheden her, vil dog formentlig variere lidt, afhængigt af det objektiv der benyttes.

Billedkvalitet
Panasonic Lumix DMC-GF3C er et ret avanceret systemkamera, og fyldt med både automatiske og manuelle tilstande, alle til for at give dig det bedst mulige billede i sidste ende.

Et af de steder hvor Panasonic Lumix DMC-GF3C står rigtig stærkt, er på lysfølsomheden, og evnen til at håndtere dårlige lysforhold. Hvor rigtig mange kameraer nærmest giver op når man kommer indendører, klarer Panasonic Lumix DMC-GF3C sig rigtig fint og formår at give flotte, skarpe billeder, selvom lysforholdene ikke er optimale.

Generelt er det en fornøjelse at kigge på billederne taget med Panasonic Lumix DMC-GF3C, da du har imponerende flotte farver, god skarphed og en lækker udvisket baggrund, så hovedmotivet står endnu mere frem – naturligvis forudsat at indstillingerne har været herefter. Når man kigger på billederne, vil de fleste nok skyde dem til at være taget med et digitalt spejlreflekskamera, fordi de er så detaljerede og skarpe i udtrykket, og man kan ikke undgå at blive lidt imponeret når man finder ud af at de er taget med et “lille” kamera som Panasonic Lumix DMC-GF3C.

Skulle lysforholdene være helt hen i vejret, og du er nødsaget til at benytte blitzen, så er denne faktisk ganske glimrende, set i forhold til at der er tale om en indbygget “pop-up” blitz. Blitzlyset er tilpas afdæmpet, og ikke dette meget hårde og alt for skarpe lys som man ofte ser. Den giver et godt, spredt lys – så er man nødsaget til at benytte blitzen, er man ikke helt dårligt stillet.

Nedenfor findes en række billeder taget med Panasonic Lumix DMC-GF3C i forskellige tilstande, og under forskellige forhold. Fæles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#118

Videokvalitet
Systemkameraerne har efterhånden fået et ret godt ry på videosiden også, da de ligesom digitale spejlreflekskameraer giver nye muligheder for at lave kreative video hvor man bl.a. kan lege med dybdeskarpheden ol.

Nøjagtig som på stillbillederne, så ville jeg skyde video optaget med Panasonic Lumix DMC-GF3C, til at komme fra et digitalt spejlreflekskamera, fordi videoen er så detaljeret og skarp som det er tilfældet.

Du kan optage i Full HD kvalitet, og derudover 720p, Motion JPEG HD, Motion JPEG VGA og Motion JPEG QVGA. Det vil dog nok være de to førstnævnte som folk primært vil benytte, medmindre filstørrelsen er altafgørende.

Nedenfor findes et videoklip optaget med Panasonic Lumix DMC-GF3C.

Konklusion
I øjeblikket kan Panasonic Lumix DMC-GF3 erhverves for mellem 3500 og 4000 kr. afhængigt af medfølgende objektiv, og til den pris må jeg blankt erkende at Panasonic Lumix DMC-GF3C er et fremragende køb. Nuvel, du kan efterhånden godt finde fornuftige digitale spejlrefleks til 2000-3000 kr., men med Panasonic Lumix DMC-GF3C får du først og fremmest det bedste fra kompaktkameraet mht. brugervenlighed og betjening, og det bedste fra digital spejlrefleks i form af billedkvalitet og hastighed.

Eneste anke fra min side er at udvalget af objektiver, og tilbehør generelt ikke er omfattende – men er man på udkig efter et færdig sæt, og ikke har planer om at investere i andre objektiver, så er Panasonic Lumix DMC-GF3C et rigtig godt køb, og især med de priser det pt. kan findes til.

+
Billedkvalitet
Størrelsen


Ikke stort udvalg af objektiver/tilbehør
Mangler et hjul til valg af tilstand

Karakter
★★★★½

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Priser fra 3399,-

Find den bedste pris på Panasonic Lumix DMC-GF3C

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Panasonic

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox