Panasonic Lumix DMC-FZ48

Tilbage i juli mdr. annoncerede Panasonic FZ48’eren, som netop er landet på vores kontor, og kameraet har været på markedet siden august i år. Der er derfor stadig tale om et forholdsvis nyt kamera.

Panasonic Lumix DMC-FZ48 er et superzoom kamera, i ordets bogstaveligste forstand, for der er hele 24x optisk zoom. Lig dertil 12,1 megapixel opløsning, billedstablisering, Full HD video og masser af manuelle muligheder, og du har FZ48’eren i grundtræk.

Vi har tidligere anmeldt et par FZ kameraer fra Panasonic, nemlig Panasonic Lumix DMC-FZ45 og Panasonic Lumix DMC-FZ100 så det er spændende hvor meget der er sket siden da…

Hvad er der i kassen?
Panasonic Lumix DMC-FZ48 kommer i den traditionelle mørkeblå emballage som præger Panasonic’s lineup af kameraer. I denne finder man kamera, genopladeligt batteri, batterioplader, modlysblænde, lens-cap, skulderrem, USB kabel, AV kabel, CD-ROM og manualer. Der er det man forventer, og lidt til.

Design og funktionalitet
Panasonic Lumix DMC-FZ48 er ikke det mindste kamera, men heller ikke det største. Der er jo tale om et superzoom kamera med 24x optisk zoom, og det kan altså endnu ikke pakkes ned i et helt fladt kamerahus, så derfor ligner Panasonic Lumix DMC-FZ48 også mere et spejlreflekskamera end det ligner et traditionelt lommekamera. Panasonic Lumix DMC-FZ48 vejer 498 gram med batteri og SD kort og vægten føles egentlig meget passende for et kamera af denne størrelse, så man har en god kvalitetsfornemmelse og grundet det rimelig store greb, har man også ordentlig fat på Panasonic Lumix DMC-FZ48. Panasonic Lumix DMC-FZ48 er sort, og fås kun i denne ene farve, overrfladen er mat og en smule ru, som er med til at give et “holdbart” udtryk, grebet er beklædt med gummi, så grebet forbedres og skulle man få svedige hænger så ender kameraet ikke nødvendigvis på jorden.

På fronten er det objektivet med 25mm vidvinkel, billedstabilisering og 24x optisk zoom der optager mest plasds, og kun AF-hjælpelys er der blevet plads til også.

Øverst er højttaler, stereomikrofon til videooptagelse, pop-up blitz, programhjul, on/off skydeknap, dedikeret videoknap og udløser med zoomkontrol. Bagpå Panasonic Lumix DMC-FZ48 er skærmen på 3.0″ det dominerende element, men de gængse navigationsknapper er naturligvis at finde, sammen med et kommandohjul til tommeltotten. Det er også bagpå at du finder den elektroniske søger, som dog er ret lille og mørk.

På højre side, set forfra, gemmer en lille gummiluge på HDMI og AV stik, mens der er gevind til stativ og rum til batteri/sd kort i bunden.

Nedenfor en kort gennemgang af Panasonic Lumix DMC-FZ48 hvor du får set kameraet, og et kort kig på menuerne.

Når du tænder Panasonic Lumix DMC-FZ48 har du de mest gængse informationer på skærmen, dvs. batteristand, antal billeder der kan optages, opløsning og diverse andre informationer. Skærmen er på 3.0″ og har en opløsning på 460.000 pixels og det er vel rimelig gængs. Skærmen er rimelig skarp og har en imponerende god betragtningsvinkel, både op og ned, så du kan nemt dele dine skud med andre, direkte på kameraets LCD skærm.

Menuen på Panasonic Lumix DMC-FZ48 ligner den vi kender fra tidligere, der er ikke sket det store fremskridt, men den er enkel og ligetil, så hvorfor også lave ret meget om på dette. Menuen’s “dybde” afhænger af det valgte program, så står den på iA, har du ikke de store muligheder for at pille selv.

Via programhjulet øverst har du adgang til følgende tilstande:
iA (Intelligent Auto), AE-Program, Blænde-prioriteret, Lukker-prioriteret, Manuel eksponering, kreativ film, brugrdefineret med mulighed for at oprette 3 brugerdefinerede tilstande, Scenefunktion med 18 forskellige scenetilstande, inkl. 3D til optagelse af 3D billeder, natportræt, nærbillede/makro, sport, landskab, portræt og kreative kontrol.

Vanen tro, er der et utal af tilstande, og både dem der er til automatik og manuel optagelse, bør være ret godt dækket ind med Panasonic Lumix DMC-FZ48, men det er klart at der er lagt mest vægt på de automatiske og semi-automatiske programmer og tilstande, da det nok er her det største publikum er for Panasonic Lumix DMC-FZ48.

Hastigheden fra man trykker på udløseren, og kameraet igen er klar til at tage billeder er som man må forvente det af et superzoom kamera, altså er det hverke specielt langsomt eller speciel hurtigt.

Den generelle betjening af Panasonic Lumix DMC-FZ48 er nem og intuativ, knapperne sidder hvor man forventer det, og kommandohjulet bagpå, gør betjeningen endnu nemnere da det meste kan klares med én hånd.

Billedkvalitet
Panasonic Lumix DMC-FZ48 har en opløsning på 12 megapixel, 24x optisk zoom (op til 32x digitalt), optisk billedstabilisering og 25mm vidvinkel. Det er ret flotte specifikationer for et superzoom kamera, og det ses også på billeder taget med Panasonic Lumix DMC-FZ48.

Generelt er billeder pæne og mættede når lysforholdene er rimelig, kommer vi indendørs under lidt mere vanskelige lysforhold, så kommer Panasonic Lumix DMC-FZ48 til kort, som næsten alle andre kompakt og superzoomkameraer. Medmindre du bruger blitz, så vil billederne blive lidt mere grynede. Det er dog ikke mere udbredt end hvad man ellers er vant til fra konkurrenterne.

Nedenfor findes en række billeder taget med Panasonic Lumix DMC-FZ48, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.
Tryk på knappen længst til venstre i vinduet for at se dem i fuld størrelse.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#121

Videokvalitet
Panasonic Lumix DMC-FZ48 giver mulighed for videooptagelse i flere forskellige opløsninger, fra Full HD (1920×1080) til HD (1280×720). Du kan optage i enten AVCHD og MP4, hvor MP4 nok er det format der vil genkendes på de fleste PC’ere. AVCHD kan godt drille lidt ved indlæsning så filmene ikke kommer med over ved automatisk import, på både Mac og PC.

Video optaget med Panasonic Lumix DMC-FZ48 er i en rigtig fornuftig kvalitet, og selv ved brug afd e 24x optisk zoom får man et klart og ganske skarpt billede – det er faktisk ret godt klaret! Zoomfunktionen er dog ikke helt lydløs, så den kan desværre også høres på videooptagelserne, til gengæld er billedstabiliseringen ikke at høre når denne arbejder.

Konklusion
Panasonic Lumix DMC-FZ48 er, overall, et ganske fornuftigt kamera. Du får en god kombination af features, dvs. god opløsning, masser af zoom, utrolig mange tilstande ol., kombineret med en god billed og videokvalitet. Kameraet er nemt at bruge, både for nybegynderen, men kan også sagtens bruges af dem der går lidt mere op i fotografering og gerne vil pille lidt med nogle manuelle indstillinger. Generelt et fornuftigt kamera i god kvalitet med en god sammenhæng mellem pris og kvalitet – et sikkert valg!

+
Masser af zoom
Fornuftig billed og videokvalitet
Godt all-round kamera


Fylder en del
Zoom støjer en smule på videooptagelser

Karakter
★★★★½
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 2383,-
Find den bedste pris på Panasonic Lumix DMC-FZ48
Anmeldt af
Noel Christensen
Udlånt af
Panasonic

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox