Manfrotto 055XPROB + 055CXPRO3

Et stativ er bare et stativ… eller er det?

Der er enormt stor forskel på priserne på kamerastativer, eller tripods som de også kaldes. Vi har sat os for, at finde ud af, om de professionelle stativer virkelig er pengene værd eller om man lige så godt kan nøjes med et af de billige, som kan fås for et par hundrede kroner.

Beskrivelse
Vi har lånt to Manfrotto stativer, som begge er i den professionelle klasse. Et Manfrotto 055XPROB og et Manfrotto 055CXPRO3. Stativerne er umiddelbart ens, men er 055XPROB er udført aluminium og 055CXPRO3 er udført i carbon.

Manfrotto 055 er em tripod, og har 3 ben. Stativet slås hurtigt og nemt ud i standardposition med et let træk i hvert ben. Hvert ben kan forlænges trinløst med teleskoprør i 3 led. Ledene åbnes og låses ligeledes hurtig og nemt med enkelt knapsystem. Hertil ligner Manfrotto 055 mange af de billigere modeller, men nu begynder Manfrotto 055 at skille sig ud fra mængden.

Ledenes låsesystem kan strammes, hvis de med tiden bliver lidt løse. Benene er fleksible og er monteret med ”quick action leg lock”, der muliggør, at man kan justere hvert enkelt ben helt ud i 90 grader og dermed faktisk opnå et stativ nærmest ned til gulvhøjde. Det betyder også, at man nemt kan justere stativet til ujævnt terræn og i skæve positioner.

Midterstangen, hvor hovedet og kamera er placeret kan justeres i højden hvilket igen foregå nemt og hurtigt ved at dreje på sideskruen, blot en halv omgang. Midterstangen kan nu let glides op og ned i ønsket højde. Pro modellen, som vi her tester, har den ekstra feature som ikke-pro modellerne ikke har, at midterstangen, kan positioneres både lodret og vertikalt. Når midterstangen, er flyttes helt op, kan man ved et enkelt tryk på knappen i bunden af stangen, dreje stangen til vertikal position, som bl.a. til makrofotografering er særligt interessant.

Manfrotto 055 fødes uden hoved og man skal derfor tilkøbe et stativhoved. Manfrotto har et stort udvalg af forskellige stativhoveder, som alle passer til platformen på 055. Fordelen ved at stativerne fødes uden hoved, er at hovederne dermed er udskiftelige og du dermed nemt kan anskaffe dig ”nyt” stativ. Det er smags sag om foretrækker den ene type hoved frem for en anden type og det er ofte også afhængigt af den fotoopgave, der skal udføres. Jeg har prøvet forskellige og personligt har jeg forelsket mig i kuglehovedet fra Manfrotto, der hedder MH054, fordi det er nemt og hurtigt at indstille. Der er nye modeller på trapperne, så inden du kaster du ud i et køb skal du måske lige undersøge mulighederne. Desværre koster et godt stativhoved gerne det samme eller mere end selve stativet.

Manfrotto laver nogle både flotte og praktiske stativtasker, som kan tilkøbes som ekstra udstyr.

Aluminium vs. Carbon.
Når jeg står med begge stativer, må jeg indrømme, at carbonstativet føles mere lækkert end aluminiumstativet og når jeg slår stativerne ud, falder lyden fra carbonstativet mig klart mere tiltrækkende, men Carbonstativet koster også det dobbelte af aluminiumstativet.

Den første praktiske fordel, jeg bemærker, når jeg læser specifikationerne er vægten. Som fotonørd, kan man hurtig få skrabet en masse udstyr til sig og skal man ud med sit grej, ja så betyder vægten meget. Jeg ved ikke hvor tykke aluminiumsrørene i 055XPROB er, men jeg ved, at Manfrotto anvender 4-lags carbon til deres stativer, hvilket giver en kraftig og holdbar kvalitet. Carbonstativet har en max vægt på 8kg mod aluminiumstativets 7kg.

Carbonstativet vinder altså både på specifikationer og i lækkerhedsfaktor, men først efter at have haft begge stativer med på fototur, fandt jeg den  altafgørende faktor, der berettiger den næsten dobbelt så dyre pris på 055CXPRO3. Når det er koldt, er bliver aluminium enormt hurtigt koldt – rigtig koldt! Carbon derimod, tager ikke imod kulden og er stadigvæk behageligt at røre ved og selve håndtereingen af stativet bliver ødelagt af forfrosne fingre. Det skal tilføjes, at aluminiumsstativet har to ”benvarmere”, som gør det mere kuldevenligt, det er godt tænkt, men det måler sig på ingen måde med carbonstativets funktionalitet i koldt vejr.

Specifikationer
055XPROB/ 055CXPRO3

  • Max højde: 178,5cm/ 175cm
  • Min. højde: 10cm/ 11,5cm
  • Egen vægt: 2,4kg /1,6kg
  • Max vægt: 7kg/ 8kg

Konklusion
Manfrotto 055 er et af de billigere stativer i den professionelle klasse og derfor potentielt interessant for både professionelle og for hobbyfotografer. Stativer i denne størrelse er dyre og mange fotohandlere vælger de mindre og billigere stativer i deres sortiment fordi de ved, at de er nemmere at sælge. Men hvis du har besluttet dig for at købe et stativ til dit kamera, skal du virkelig overveje, dit behov og om det kan betale sig, at ofre lidt ekstra på et større, bedre og kraftigere stativ. Min oplevelse, er at det virkelig kan betale sig at købe et stativ i denne størrelse og kvalitet.

Manfrotto 055 Pro er ekstremt fleksibelt og gør det gennemgående nemt, hurtigt  og enkelt at anvende stativ.

Jeg kan godt lide, at tage billeder, hvor et stativ er nødvendigt, men hvis det er besværligt at indstille stativet, er det ikke sjovt. Med Manfrotto 055 er det hele nemt og hurtigt og jeg nyder virkelig, at bruge stativet – et stativ er ikke bare et stativ!

+

Ekstremt fleksible indstillingsmuligheder.
Nemt og hurtigt.
Skift mellem vandret og lodret.


Prisen

Karakter
★★★★½

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris 1.399,-
Set til kr. 1.049,-

Klik her for at finde den bedste pris på Manfrotto 055 PRO

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Udlånt af
Tura Scandinavia

Om Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

One comment

  1. Linket til den bedste pris på Manfrotto 055 PRO ser ud til at linke til Manfrotto – Tripod spidsfod og ikke til selve stativet. 😉

    Ellers en super god artikel. Vil klart overveje stativet, nu hvor jeg skal ud og investere.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox