Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Kodak EasyShare Z5010

Kodak behøver vist ikke nærmere introduktion, for vi kender vist alle Kodak for foto-fremkaldelser, engangskameraer – men Kodak har rent faktisk også produceret digitalkameraer, digitale fotorammer mv. i en årrække, dog er det ikke et mærke der har været så udbredt i Danmark.

Kodak EasyShare Z5010 som er landet på test-bænken er et spritnyt kamera fra Kodak, og det er et af Kodak’s high-end kameraer. Kodak EasyShare Z5010 byder på 14 megapixel opløsning, hele 21x optisk zoom, 25mm vidvinkel, billedstabilisering, HD video og en række andre features. Med en gadepris på mellem 1700-2000 lyder det ikke helt skævt.

Lad os se om Kodak med Kodak EasyShare Z5010 kan mænge sig med Nikon, Canon og de andre store spillere på markedet.

Hvad er der i kassen?
Kodak EasyShare Z5010 kommer i en klassisk sort/gul æske, farverne som vi kender Kodak for. I æsken finder man et USB kabel, bæresnor, frontdæksel, 4x AA batterier, skulderrem med Kodak logo og naturligvis selve kameraet.

Uden på æsken kan du se billede af kameraet, læse om de vigtigste funktioner og se indholdet af æsken.

Design
Kodak EasyShare Z5010 er et ret klassisk superzoom kamera, dvs. du har selv objektivet der er rimelig stort, og et greb der også optager en del plads. Størrelse og design kan sammenlignes med Panasonic Lumix DMC-FZ45 som vi tidligere har anmeldt.

Når man første gang får Kodak EasyShare Z5010 i hånden, så virker det rimelig robust – omend det er en smule tungt, faktisk vejer det 493 gram med batterier og sd-kort.Grebet er dog ganske lækkert, da der er en blød gummi på grebet, som sikre man har godt fast, resten af kamerahuset er i en mat sort plast som måske godt kunne have været en tand mere lækker.

På forsiden af Kodak EasyShare Z5010 er det Schneider objektivet med 25mm vidvinkel og enorme 21x optisk zoom der fylder det meste, men en mikrofon til videooptagelse og af-hjælpelys er der blevet plads til. På højre side, set forfra, er det AV stikket gemt bag en lille låge, og ovenover er højttaleren der bruges ved afspilning af videoklip. Bagpå Kodak EasyShare Z5010 er en skærm på 3″ med en opløsning på 230.000 pixels, hvilket ikke er en imponerende opløsning. Der er også de sædvanlige knapper til menu’en og derudover en dedikeret “Share” knap, som gør det muligt at dele billeder og video direkte på Facebook, Twitter, Youtube og en række andre tjenester. Der er også 2 knapper der fungere som zoom, og her havde jeg nok hellere set der var lavet en løsning sammen med udløseren, hvor man jo normalt finder zoom-kontrollen. Det virker dog fint, og styres nemt med tommeltotten.

Øverst er der den indbyggede pop-up flash, drejehjul for valg af tilstand, on/off knap,udløser og 2 knapper dedikeret til makro, flash og selvudløser.

Nedenfor kan du få en tur omkring Kodak EasyShare Z5010, og få et kig på bl.a. menuen.

Funktionalitet
Som nævnt i indledningen, så er Kodak EasyShare Z5010 faktisk udstyret med nogle ret gode specifikationer, med 14 megapixel opløsning, 21x optisk zoom, 3,0″ TFT skærm og HD Video. Men som vi efterhånden har lært, så er specifikationerne ikke altid retvisende, lad os finde ud af om Kodak EasyShare Z5010 lever op til forventningerne.

Via drejehjulet øverst, har du adgang til de forskellige tilstande der dækker over;
Smart Capture, Portræt, Sport, Scene (Med 11 scenetilstande), Panorama, Landskab, Natlandskab, Manuel, Program og ikke mindst video.

Man er dækket ret godt af med alle disse muligheder, og umiddelbart mangler der ikke noget. Dog har Kodak EasyShare Z5010 ikke blænde og lukketidsprioriteret tilstand, men da dette er lidt mere “nørdet”, passer det nok heller ikke til målgruppen for dette kamera.

Smart Capture er den helt automatiske tilstand, som automatisk måler motiv og omgivelser, og vælger de bedst mulige indstillinger herudfra og ellers er der de sædvanlige scenetilstande såsom børn, fyrværkeri ol. Den indbyggede panorame funktion, hjælper med at tage panorama billeder fra enten højre eller venstre, som sammensættes af 3 billeder. På den måde kan du nemt og enkelt lave storslåede landskabsbilleder.

I manuel tilstand kan du indstille blænde, lukketid og flash eksponering , men du i program tilstand kun kan indstille eksponering, flash eksponering og ISO. Jeg er derfor lidt begrænset hvad du egentlig har af muligheder for at pille selv, men igen – er man til manuelle indstillinger, så er det nok heller ikke et kamera som Kodak EasyShare Z5010 man investere i.

Generelt er der okay muligheder for både automatiske og semi-automatiske tilstande, omend der ikke er noget der overrasker – her har Kodak valgt den sikre løsning uden “satsninger”.

De 21x optisk zoom gør det muligt at komme rigtig tæt på motiverne, omend det er svært at holde kameraet stille ude på disse brændvidder, hvorfor billedstabiliseringen kommer til stor gavn.

Den generelle betjening og placering af knapperne er Kodak sluppet godt afsted, de fleste knapper sidder lige hvor man forventer det – dog synes jeg, som tidligere nævnt, at zoom-kontrollen mangler ved udløseren, det virker altså forkert at skulle trykke bagpå kameraet når der skal zoomes. Knapperne er af ligeledes at rimelig kvalitet, og reagere prompte på tryk.

Skærmen på 3,0″ bagpå kameraet fungere også som søger, og med en opløsning på 230.000 pixels er den ikke blandt de bedste. men følger gennemsnittet. Skærmen har dog en glimrende betragtningsvinkel til siderne, men op/ned kniber det lidt. Det virker heller ikke som om direkte sollys er det store problem, det er da stadig muligt at se hvad der sker på skærmen.

Menuerne på Kodak EasyShare Z5010 er på dansk, men der er ikke ret meget at pille ved eller ændre på, så de fleste vil nok egentlig aldrig komme til at pille ret meget i dem. Designet af dem lader lidt tilbage at ønske, men det er desværre et ret overset sted generelt, og ikke her producenterne bruger penge på at gøre det hele lidt mere lækkert.

Når du har trykket på udløseren, og taget et billede, går der desværre et stykke tid inden du kan tage næste billede, og ventetiden er faktisk lidt over hvad jeg har bemærket på andre superzoom kameraer. Det er dog ikke noget kritisk, men det gør altså at du ikke kan tage 2 billeder lige efter hinanden, i hvert fald ikke i “Smart Capture” tilstand, og dette endda til trods for at der er benyttet et Sandisk SD kort med en læse/skrivehastighed på 30 mb/s, hvorfor det ikke er her flaskehalsen opstår.

En feature som Kodak gør en del ud af at fortælle om, er Share knappen, der gør det muligt at dele video og billeder direkte på Facebook, Twitter, Youtube mv., det virker dog kun når kameraet er tilslutte en PC med Kodak’s software installeret. Personligt tillægger jeg ikke denne feature den store værdi, men set med Hr og Fru Danmarks øjne kan jeg godt se at det er dejligt nemt, istedet for at skulle importere billede/video, finde det på pc’en, gå ind på ex. youtube, logge på din konto, og så derefter uploade filen. På denne måde skal du bare sætte det op én gang for alle, og derefter er det næsten kun ét tryk der adskiller dine billeder/videoklip fra omverdenen.

På videodelen må man “nøjes” med 720p video, altså 1280×720 og ikke Full HD, 1920×1080 som vi vel efterhånden har vænnet os til. Det betyder dog, efter min mening, ikke det store, for jeg vil langt hellere have fornuftig 720p video, end 1080p video i en middelkvalitet. Kvaliteten kommer vi tilbage til senere. Du har mulighed for at optage i enten VGA eller 720p og ellers kan du kun pille ved autofokus’en, resten må du overlade til kameraet selv. Der findes ikke en dedikeret video-knap på Kodak EasyShare Z5010, så det er udløseren der bruges når du gerne vil optage.

Overordnet set, byder Kodak EasyShare Z5010 ikke på de store overraskelser, men kører den sikre stil med klassiske elementer som vi kender.

Billedkvalitet
Billedekvaliteten fra Kodak EasyShare Z5010 er middel, dvs. et eller andet sted som man kan forvente til prisen, men dermed heller ikke hverken specielt dårlig eller specielt god. Indendørs ved dårlige lysforhold er Kodak EasyShare Z5010 ikke skarp, men det døjer næsten alle konkurrenterne også med. Er der nogenlunde lysforhold, får du også fine skarpe billeder med Kodak EasyShare Z5010, men jo mere du zoomer, jo større er chancen for at billedkvaliteten forringes. Du kan dog dække ret bredt med hele 21x optisk zoom, og det er naturligvis også værd at tage med i sine overvejelser.

Generelt er billedkvaliteten okay, farverne er rimelig mættede og der er en nogenlunde skarphed.

Nedenfor findes en række bileder taget med Kodak EasyShare Z5010, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#117

Videokvalitet
Kodak EasyShare Z5010 kan optage video i HD kvalitet, dvs. 720p. Jeg har testet videokvaliteten både ud og inde, og må sige at den generelt ikke imponerer mig. Hvis der blot er gråvejr, har videoen en tendens til at blive mørk, og indendørs ligeså, derudover synes jeg autofokus ved videooptagelse virker en smule flakkende på de optagelser jeg har nærstuderet, men det kan være et uheldigt sammentræf.

Når det så er sagt, så kan du benytte de 21x optisk zoom under optagelse, og faktisk fungere billedstabiliseringen ret godt, så du kan komme ganske tæt på – også ved videooptagelse, det er i orden!

Nedenfor findes et videoklip optaget med Kodak EasyShare Z5010 i 720p kvalitet.

Konklusion
Kodak EasyShare Z5010 er lidt en sjov størrelse, for det er jo egentlig et kamera som kan rigtig meget og særligt set i forhold til den lave pris. Dog falder Kodak EasyShare Z5010 lidt igennem på den generelle billede og videokvalitet, og spørgsmålet er om man har villet for meget med Kodak EasyShare Z5010, og det så er gået ud over kvaliteten?

Finishen og kvaliteten af selve kameraet fejler ikke noget, og det er utrolig nemt at betjene, samtidig med at du har mulighed for en smule manuel betjening.

Samlet set får du et udmærket kamera for de 1600-1700,- som Kodak EasyShare Z5010 koster, men skulle jeg vælge, ville jeg nok enten “nøjes” med mindre funktionalitet og bedre billedkvalitet, eller investere lidt flere penge for at få hele pakken.

+
Masser af zoom
Nem betjening


Benytter alm. AA batterier

Karakter
★★★½☆
70 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 1652,-

Find den bedste pris på Kodak EasyShare Z5010

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Tura Scandinavia

About Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox