Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Hvilket kamera skal jeg købe?

Enhver kameraentusiast har hørt spørgsmålet 1000 gange før – “hvilket kamera synes du at jeg skal købe?”. Et spørgsmål der er cirka lige så nemt at besvare som “ser min røv stor ud i de her bukser?”, men ikke desto mindre vil jeg gøre et forsøg.

Det bedste kamera, er det du har med dig

Det lyder måske som et dumt udsagn, men der er sgu noget om det. Dit 60 megapixel Hasselblad kamera er ikke til meget nytte, hvis det ligger hjemme i skuffen når du skal bruge det. Kvaliteten i kompaktkameraer bliver bedre og bedre for hver dag der går, og selvom de ikke er helt oppe på siden af spejlrefleks endnu, er det et fåtal af personer der faktisk kan se forskellen på de to. Ofte er de værd at ofte lidt på billedkvaliteten, for at sikre at du får et kamera som du rent faktisk gider at slæbe rundt på.

Megapixels er ikke lig med kvalitet

Den største salgsparameter for digitalkameraer er antal megapixels – det er som om, at jo flere megapixels, jo bedre er kameraet. Men det er langt fra tilfældet. Flere megapixels betyder nemlig, at de enkelte pixels på sensoren bliver mindre. Og jo mindre pixelstørrelse, jo mere billedstøj vil du døje med.

Optisk kontra digital zoom

Lad dig ikke narre af løfter om 800 gange digital zoom, for du kan ikke bruge det til en bjælde. Digital zoom foregår ved, at de billeddata der er tilgængelige, bliver spredt ud over et større område end de egentlig burde. Det kan sammenlignes med at man tager én mængde smør og forsøger at smøre 800 stykker brød med det: resultatet bliver noget juks. Optisk zoom derimod, foregår ved at linser i kameraets optik bevæger sig indbyrdes, og derfor får det billede der bliver projiceret ind på sensoren forstørret fysisk – og det giver langt højere kvalitet!

Nok snak, hvad skal jeg købe!

Jeg har fundet 5 forskellige kameraer, der dækker 5 forskellige behov, og 5 forskellige pengepunge. Fælles for dem alle sammen er, at det er kameraer at jeg ville kunne stå inde for at anbefale, og de performer godt til prisen.

Fuji JX250

Selvom mærket Fuji nok ikke er det første folk tænker på, når snakken falder på digitalkameraer, laver de faktisk prisbillige kameraer, der tager billeder der ikke kan slås til prisen. De er gode til at pakke masser af features ind i et kamera til en lav pris, og derfor bliver det min “low-cost” anbefaling.

Nikon L110

Lidt højere oppe i både pris og størrelse finder vi Nikon L110 – et såkaldt superzoom kamera, takket være de 15 gange optisk zoom. Perfekt til den aktive amatørfotograf, der er frisk på at slæbe et mediumstørrelse kompaktkamera med rundt, og som gerne vil have super billedkvalitet.

Samsung ST5000

I den modsatte grøft, og til næsten samme pris har vi Samsung ST5000. Her slås der på designet, og kameraet er super lækkert at se på. Specs’ne fejler intet, med stor 3″ touchscreen på bagsiden, 14 megapixels og 7 gange optisk zoom. Ideelt kamera til altid at have liggende i lommen, og stadig tage rigtig fine billeder.

Canon IXUS 300HS

Her er et spejlreflekskamera forklædt som kompaktkamera. IXUS 300HS byder på avancerede manuelle indstillinger, stor skærm og et hus lavet i aluminium. Alt i alt et virkelig gennemført lækkert kamera, der er perfekt hvis du vil have optimal billedkvalitet uden at købe et stort spejlrefleks.

Nikon D3100 med 18-55mm optik

Og nu vil jeg gøre noget, jeg nok skal få hug for. Jeg forråder mit eget kamerabrand! Nikon D3100 er proppet med fede funktioner, og er nok det kamera jeg kommer til at anbefale mest til mine spejlreflekskamerasøgende bekendte i den nærmeste fremtid. Full-HD video med ordentlig autofokus, stort sortiment af tilbehør tilgængeligt, kompakt design, og en rigtig fornuftig pris, gør D3100 til en vinder!

Hvis du er ude efter noget vildere end D3100, har du formentlig allerede gjort op med dig selv, hvilken pengepung og hvilke behov du har – så jeg vil undlade at forvirre dig yderligere :)

Skrevet af: Mark Vesterskov

About Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

10 comments

 1. Hej, lige en kommentar til de gode råd, kommer der ikke snart en test af IXUS 300 HS, gerne sat op i mod IXUS 1000 HS?

  Jeg havde brug for at alternativ til mit dejlige DSLR, der ikke altid er sjov at slæbe rundt med(i byen eller permanent :)) og købte først Powershot 210 IS, mest pga de gode zoom egenskaber, men hold op en skuffelse og for første gang nogensinde returnerede jeg foto udstyr!

  Købte så det helt fabelagtige IXUS 300 HS, men en lille måned efter kom 1000’eren på markedet og går nu og spekulere på om det måske havde været det helt perfekte køb:), jeg er stadig helt benovet over 300, men lige den ekstra zoom kunne måske være nok til at skifte (igen), hvis det vel og mærke det holder samme høje niveau som 300, så please test test:)

  Fedt site og dejlig uhøjtidelige anmeldelser, tak.
  Hilsen
  Ole

 2. Hej Ole,

  Vi forsøger at holde Canon til ilden mht. udlånskameraer, men vi er en “lille fisk” i forhold til de store magasiner og andre store websites, desværre!

  Til gengæld så tester vi lige nu FZ100’eren fra Panasonic, som der kommer en anmeldelse af inden længe, og det er et spændende kamera!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Christian Schønbecl

  Hej Noel

  Min kone ønsker sig et SLR i fødselsdagsgave, og jeg aner ikke hvad jeg skal vælge, hun har aldrig haft sådan et kamera før, men vil gerne i gang. Jeg har set på Nikon D5000 og D3100, hvilket er lillebror? Derudover på Canon Eos 500 og 550. Eller er der andre du vil anbefale?

  Med venlig hilsen

  Christian Schønbeck

 4. Hej Christian,

  Nikon D3000’eren er den mindste model fra Nikon.
  http://www.edbpriser.dk/Search/General.aspx?q=nikon+d3000&sp=all

  Jeg vil anbefale EOS 550D eller Nikon D3100’eren, det er begge aktuelle kameraer med alt det som et nutidig kamera bør tilbyde.

  Held og lykke med det!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 5. Kenneth Heigren

  Hej
  Måske har i svaret på det 1000 gange men: Jeg brugte i mange år mit Nikon, Nikormat FT3.
  Jeg har 4 stk objektiver til det: Nikkor 50mm 1:2, Nikon series E 28 mm, en Tokina 80 – 300 (så vidt jeg husker) og det specielle AF MICRO Nikkor 60 mm 1:2,8 D, med hvilket jeg tog fantastiske nærbilleder.
  Kan nogen af dem bruges på digitale Nikon kameraer?
  Jeg er blevet træt af mit Canon Powershot IS2, og overvejer at anskaffe et spejlrefleks igen.

 6. Hej Kenneth,

  Nej desværre ikke, du skal have de “digitale” udgaver.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 7. Efter mange år i en slags standby stilling, når det gælder foto. Så er jeg nu gået i gang igen. Jeg må sandelig sige det er noget helt andet, med digital foto end med film. Den gamle Nikon, går på pension.
  Så jeg købte en D7000, som har fået gode anmeldelser. Men det er som at komme ind i en anden verden. Det første jeg lagde mærke til, var vægten virkelig tungt. Så alle de indstillinger der er, og en manual på 348 sider. Der er nok til resten af året. Jeg må også have nogle nye objektiver, det bliver ikke billigt. Men det kan altid betale sig at købe det gode værktøj. Køber man kun det middelmådige bliver resultatet derefter. Der er et ordsprog om lyder. Godt værktøj er det halve arbejde.
  Den umiddelbare fordel ved digital foto, er at resultatet kan ses straks. Samt at man sparer fremkaldelser og udgifter til film. En fordel mere er at det er muligt at skifte ISO for hvert eneste billede, og at ISO værdierne er blevet udvidet til op mod det 10 dobbelte. Det giver jo muligheder som vi ikke havde med film. Jeg glæder mig til at komme i gang.

 8. Velkommen til en fantastisk spændende verden Christian 🙂

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 9. du nævner ikke olympus. Er der en speciel grund til det?

 10. Hej Ulla,

  Det er en lidt ældre guide, vi arbejder på at lave en ny, opdateret udgave inden alt for længe!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 11. Hej Noel.

  Vi er blevet forældre for ca. 1 år siden og nu fylder min kæreste år. Jeg vil derfor gerne give ham et ordentlig kamera. (vi er amatør mht. fotografering)
  Kameraet skal kunne tage gode billeder af vores dreng i dagligdagen både i hel figur samt tæt på, alm. ferie billeder, hverdagsbilleder, film af hverdagsting, ferie osv.

  Hvilket kamera vil du anbefale? Og skal der evt. et objektiv til for at opfylde vores krav?

  Håber du kan svare på mit spørgsmål, da det er en helt ny (spændende) verden der åbner sig.

  Mvh Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox