Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Hvad kan et polfilter gøre for dine fotos?

Der findes et utal af filtre til at skrue på dit objektiv. Mange effekter fra filtre kan man også tilnærmelsesvis genskabe i f.eks. Photoshop eller lignende. Men der er nogle få filtre hvis effekt man ikke kan genskabe digitalt. Et af dem er et polariseret filter, eller polfilter.

Når lys rammer en reflekterende overflade, bliver det tildels polariseret. Det betyder at lysets svingninger bliver “ensrettet”. Et polfilter kan så blokere for disse “ensrettede” lysbølger. Det betyder i praksis at et polfilter kan reducere reflektioner fra f.eks. vandoverflader og glasruder. Det naturlige sollys bliver også udsat for polarisering på dets vej gennem atmosfære og skylag, så et polfilter kan også dæmpe det direkte sollys, og gøre himlen mere blå i dine fotos.

LLO_8480_Lars

Polfilterets effekt kan ændres ved at dreje filteret når det er monteret på objektivet. Et polfilter kan derfor drejes frit på objektivet uden at det skruer sig løs, det er derfor nemt at bestemme for meget man vil have dæmpet reflektionerne. Jeg har forsøgt at tage nogle billeder med og uden polfilter for at vise effekten. Alle billeder er taget i RAW, konverteret, beskåret og skaleret. Der er ikke justeret på hverken eksponering, farve eller hvidbalance.

Det første er et billede af en sort bil med blank lak, under kraftig solskin. Man ser her hvordan bilen reflekterer den blå himmel. Sætter man polfilteret på, så ser man at bilen bliver sort i farven, og de fleste reflektioner af den blå himmel er forsvundet.

LLO_8560_Lars          LLO_8561_Lars

Et polfilter kan også hjælpe til med at se gennem blanke ruder. Her kan man ikke se særligt meget gennem bagruden uden polfilter. På fotoet taget med polfilter kan man f.eks. se bakspejlet mere tydeligt, samtidigt med at bilen får en dybere farve.

LLO_8567_Lars       LLO_8568_Lars

Når man bruger et polfilter man kan også ændre hele billedets udtryk ganske dramatisk. Her har jeg taget et par billeder af en svane på reden. På billedet uden polfilter ser man den flotte blå himmel reflekteret i vandoverfladen. På billedet med polfilter, er reflektionen væk, og man ser den brune bund i mosen. Forskellen i udtrykket på de to billeder er ganske voldsom.

LLO_8598_Lars      LLO_8597_Lars

En anden flot effekt ved at bruge polfilter er når man tager billeder af træer og andre grønne planter. Fordi at polfilteret fjerner den hårde reflektion fra træernes blade, så springer den grønne farve mere frem på billederne. Jeg har taget et par billeder af en række træer, og på billedet uden polfilter ser træerne meget mørkegrønne ud, mod det hårde lys fra solen. På billedet med polfilter ser træerne meget mere grønne og flotte ud, og det er dels for at solens lys er dæmpet ned, og reflektionerne fra bladene er også er dæmpet kraftigt.

LLO_8594_Lars       LLO_8595_Lars

Man kan få det indtryk at et polfilter gør et hvert motiv flottere. Men det er ikke korrekt. Der er mange situationer hvor man IKKE skal have sit polfilter på. Den mest åbenlyse er hvis der ikke er nogle reflektioner på motivet. Og da et polfilter blokerer noget at lyset, så vil lukketiden være lidt længere, så man skal bestemt ikke bruge det til action fotos med mindre solen skinner fra en skyfri himmmel.

LLO_8621_Lars

Og det siger jo sig selv at man ikke skal bruge et polfilter indendørs. Men når man kender de begrænsninger, og ikke mindst muligheder et polfilter giver, så bør det være det første filter man investerer i når man bliver fortrolig med sit kamera.

Et polfilter kan f.eks. købes hos www.Kamerashop.dk, der har polfiltre i alle de gængse størrelser fra 52 mm helt op til 82 mm.

About Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox