Hvad kan et ND-filter gøre for dine fotos?

ND står for Neutral Density og filteret kaldes også et gråfilter, og dets funktion er ganske enkelt at begrænse lyset der kommer ind i kameraet, uden at påvirke farverne i billedet.

Der kan være mange situationer hvor man har brug for at reducere mængden af lys ind i kameraet. Det kan være at man er et sted hvor lyset er ekstremt kraftig, f.eks. en strand eller skiferie i høj sol, hvor kombinationen af dit kameras hurtigste lukketid og mindste blænde ikke er nok til at forhindre et overeksponeret billede. Vi skal jo huske at lyset der kommer ind i kameraet er styret af blænden (“hullet” igennem objektivet) og lukketiden (hvor længe kameraet “ser” motivet) Det kan også være situationer hvor man vil udnytte en langsom lukketid til en effekt i billedet, men lyset på motivet er for kraftigt til den ønskede lukketid. I disse situationer bruger man et ND-filter (og ikke i andre situationer, normalt kan kameraet håndtere de fleste lysforhold ved at justere blænde og lukketid, det er kun i ekstreme tilfælde vi har brug for ND-filter i hverdagen, med mindre man vi have en speciel effekt i sine fotos.)

Et ND-filter har en betegnelse der fortæller hvor meget det dæmper lyset. Desværre er disse betegnelser ofte defineret forskellige fra de enkelte fabrikanter af filtre, så det kan være lidt svært at gennemskue når man står i fotoforretningen, eller har fundet et filter på nettet. Her må rådet være at spørge dem der sælger filteret om hvad betegnelsen betyder for lysdæmpningen. Jeg har prøvet to filtre fra HOYA, et ND4 og et ND8

LLO_9707_Lars

Her betyder ND4 at det dæmper lyset, svarende til at blændestørrelsen bliver 1/4 så stor (svarende til at man blænder 2 F-stop ned) og ND8 betyder at blændestørrelsen til 1/8 så stor (svarende til at man blænder 3 F-stop ned) Det er lidt teknisk, men ser man på filtrene, så ser man tydeligt at det ene er mere mørkt end det andet.

LLO_9709_Lars

Den mest oplagte effekt man bruger et ND-filter til, er at få bevægelser til at blive slørede ved at bruge en lang lukketid i lysforhold der normalt ikke tillader det. Her har jeg taget et billede af et springvand ved en normal indstilling på F/9 og en lukketid på 1/125 sekund, ISO100, og som det ses så er resultatet at vandet mere eller mindre ser “frosset” ud.

LLO_9476_Lars

Her er samme billede med et ND8 filter monteret, og her ser vi at vandet ser mere flydende ud, nærmest som et slør. ISO er holdt konstant på 100. Farveforskellen kommer ikke fra filteret, men fordi at lysforholdene ændrede sig hurtigt den dag, blæsevejr og småskyer.

LLO_9484_Lars

Har man flere ND-filtre, så kan man kombinere dem. De har gevind så de kan skrues sammen, og skrues på kameraet. Dog skal man passe på med meget vidvinklet objektiver, da man kan risikere at ringen på det yderste filter kan kan ses i hjørnerne på billedet. Men en smule zoom, så kan man ofte komme ud over det problem. Når man kombinere ND-filtre, så skal deres effekt ganges sammen, så ved at kombinere et ND4 og et ND8, så får man effekten som var det et ND32 filter, altså en blændestørrelse der opfattes som 1/32 af den valgte (svarende til at man blænder 5 F-stop ned) Her har jeg taget et nærbillede med normale indstillinger, F/5.6 og en lukketid på 1/500 sekunder ISO100.

LLO_9494_Lars

Her ses det tydeligt at vandet er frosset, og alle dråber ses tydeligt. Til det næste billede, så blændede jeg så langt ned mit objektiv tillod, og monterede begge ND-filtre, og opnåede således en indstilling på F/22 og en lukketid på et helt sekund! Og det er altså under høj solskin, midt på dagen!

LLO_9491_Lars

Her ses det meget tydeligt at vandet har fået en spændende sløret effekt. Selvfølgelig skal man bruge et stativ til den slags billeder, men effekten kan blive rigtig god, og det er en effekt det er umuligt at opnå ved efterbehandling.

Pris og tilgængelighed

Et ND-filter kan fås i mange kvaliteter, og prislejer. Jeg vil anbefale at man bruger lidt penge på det, og får et kvalitetsfilter i god optisk kvalitet og med god antirefleksbehandling, som f.eks. netop HOYA.

HOYA ND-filtre fås bl.a. hos Befro.dk samt wupti.com

Om Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox