Guide: Rengøring af DSLR

For at tage flotte billeder, så kræver det at kameraets optik og sensor er rene. Vi skal her se på et komplet sæt til rengøring af dit spejlreflekskamera.

Fra www.cameraclean.co.uk har vi modtaget et sæt der indeholder alt der skal til for at holde dit kamera i topform. Selve sættet bliver leveret i en kompakt taske på ca 19 cm x 13 cm.

LLO_0590

Åbner man tasker ser man at den er proppet til randen med udstyr.

LLO_0588

Lad os se hvad tasken gemmer på. Vi starter med at se på udstyr til den udvendige rengøring af kameraet.

Det første man skal gøre er at forsigtigt børste evt. sand væk fra objektivet og/eller skærmen. Hvis man ikke får fjernet det, så risikerer man at en efterfølgende aftørring vil efterlade ridser. Til det formål er der en lille antistatisk pensel med i sættet.

LLO_0602

Der er en blød microfiberklud der er god til at pudse fedtpletter af skærm og forreste glas, og til generel aftørring af kameraet efter man har sikret sig at evt. sand er fjernet.

LLO_0606

Der er også en antistatisk klud der også er rigtig god til både skærm og glas, og efterlader en overflade der ikke umiddelbart tiltrækker støv. Den er rigtig god til at pudse filtre inden de tages i brug.

LLO_0608

For at holde den antistatiske effekt, og for at beskytte den mod støv og skidt under opbevaring, så skal den opbevares i den kraftige lynlåspose. Hvis man får nogle rigtig genstridige pletter på objektivet, så er der både en flaske rensevæske, og nogle fnugfri papirservietter. 3-4 dråber rensevæske på papiret, og så en hurtig aftørring fjerner fedtpletter og andet skidt.

LLO_0594

LLO_0603

Det var den udvendige rengøring, men når man har et DSLR og skifter objektiver, så kan man ikke undgå at der med tiden kommer støv med ind i kameraet. Hvis det sætter sig på sensoren (der er den del af kameraet der opfanger lyset der kommer ind i kameraet) så vil det give plamager på de færdige billeder. Der vil altid være en smule støv på sensoren, så det er kun hvis det bliver forstyrrende at man skal gå i gang med at rense sensoren. For at tjekke om der er skidt på sensoren, så kan man tage et test-foto der kan afsløre det. For at gøre det, så skal man indstille kameraet på den mindste blænde (højeste F-tal, f.eks. F22), skifte til manuel fokus og fokusere på uendeligt, så til sidst tage et billede af en ensfarvet, lys overflade. En skyfri himmel, eller en hvid væg er godt til det. Derefter tager man billedet ind i sit redigeringsprogram og skruer op for kontrasten, så kan man nemt se om der er plamager (støv), linier (hår) eller andet skidt på sensoren. Hvis man mener at det er generende, så skal man i gang med at rense sensor. Her skal man virkelig passe på, får man ridset sensoren er det en MEGET dyr reparation! Først skal kameraet være ladet helt op, og så skal man finde en indstilling i menuen der hedder noget i retning af Mirror-Up, eller MUP. Læs gerne instruktionsvejledningen for at finde ud af hvordan indstillingen virker på lige dit kamera. Når man tager objektivet af et DSLR, så ser man ikke sensoren, men spejlet. For at komme til sensoren skal spejlet flytte sig væk, og det er præcis hvad Mirror-Up indstillingen gør. Når man har taget objektivet af, og har får slået spejlet op, så skal man selvfølgelig starte med at fjerne evt sand eller andet fra sensoren der kan ridse. Her bruger man ikke en pensel, men en blæse-bold.

LLO_0587

Man vender kameraet med fronten ned ad, og giver det 4-5 gode pust, uden at blæse-bolden rører noget inden i kameraet. Derefter kigger man efter om man kan se noget synligt på sensoren, evt et hår eller andet. Hvis man kan se noget synligt skidt som blæse-bolden ikke kan blæse væk, så må man forsigtigt samle det op med en klæbrig pind der følger med sættet.

LLO_0595

For enden af pinden sidder der et stykke silikone gummi der kan renses med rensevæsken. Når væsken er fordampet, så er gummiet klæbende og kan samle hår og støv op, ganske forsigtigt fra sensoren. Den kan genbruges hvis man husker at rense den før og efter hver brug.

LLO_0598

Her vil jeg anbefale at man samler kameraet igen, og taget et nyt test-foto. Er der stadig plamager på billedet så bliver du nødt til at lave en vådrensning af sensoren. I sættet er der 10 stk 100% støvfri og ridsefri sensor-swipes. Det er en blød plastik spade, med filterpapir for enden. Den passer præcist til sensorens bredde (så det er vigtigt at man anskaffer sig den variant der passer til præcis den kameramodel man har) Med spejlet slået op, så fugter man papiret med 2-3 dråber rensevæske på hver side, og i en glidende bevægelse kører man fra venstre mod højre, hen over sensoren med en jævnt tryk. Når man når kanten af sensoren, kører man retur højre mod venstre, men denne gang med den modsatte side af papiret mod sensoren. Når man kommer til venstre side tager man sensor-swipen op, og kasserer den. Så samler man kameraet, og tager endnu et test-foto. Nu skulle billedet gerne være uden store plamager, ellers må man gentage rensningen. Men husk at det ikke giver mening at rense til der overhovedet ingen pletter er, for i den virkelig verden vil man højest sandsynligt ikke kunne se hvis der skulle være nogle små pletter tilbage på et test-foto.

LLO_0600

 

Pris og tilgængelighed

Sættet kan købes hos www.cameraclean.co.uk og koster ca 79 engelske pund, og der medfølger udførlig vejledning.

Om Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox