Filter – Hvad skal jeg vælge?

Der findes utrolig mange forskellige filtre på markedet, og det kan være svært at overskue udvalget, og hvilke funktioner de enkelte filtre har. Det vil vi forsøge at lave om på med denne artikel. Vi har beskrevet de mest almindelige filtertyper, på et sprog hvor alle kan være med, både som nybegynder, øvet eller professionel fotograf.

Introduktion

Et filter, er rent praktisk, et stykke glas der sættes på dit objektiv. Dette glas kan have forskellige funktioner, som vil blive beskrevet længere nede. Udover at have indflydelse på billedet, beskytter et filter også glasset i dit objektiv, og da et filter ofte kun koster 149-299,- er det en rigtig billig beskyttelse af sit dyrt indkøbte objektiv.

Når du skal anskaffe et filter til dit objektiv skal du undersøge hvilken diameter dit objektiv har, det står typisk angivet som ex. “Ø 58mm” på undersiden af objektivet.

UV filter

Et UV filter er den mest almindelige filtertype.

Egenskaber:
– Beskytter objektivet mod ridser, fedtfingre og støv
– Blokere for solens UV stråler

Et UV filter kan typisk anskaffes fra 99,- afhængigt af diameter og fabrikant.

POL filter

Et POL filter er først og fremmest et UV filter, men derudover indeholder er POL filter yderligere funktioner. ET POL filter fås typisk i 2 udgaver: cirkulær og liniær. Cirkulær bruges til kameraer med autofokus, hvor liniær bruges til kameraer uden autofokus.

Egenskaber:
– Beskytter objektivet mod ridser, fedtfingre og støv
– Klare og skarpe billede, både i farve & sort/hvid
– Blokere for solens UV stråler
– Forstærker farver, giver ex. mere blå himmel og grønnere græs
– Afhængigt af filterets position kan refleksioner fra vand, plastic og glas fjernes

Et POL filter kan typisk anskaffes fra 299,- afhængigt af diameter og fabrikant.

Close-up/Nærlinse filter

Et close-up/Nærlinse filter giver mulighed for at komme tættere på motivet, et close-up/nærlinse filters egenskab til at komme tæt på motivet måles i dioptrierne +1, +2, +4. Jo højere tal, jo tættere på motivet er det muligt at komme.

Et Close-up/Nærlinse filter kan typisk anskaffes fra 199,- afhængigt af diameter og fabrikant.

ND/Grå filter (Neutral Density)

ND Filtre er ikke ret ofte benyttede, hvilket egentlig er en skam da filtres egenskaber er rigtig gode. Et ND filter er meget velegnet til steder hvor der er enormt meget lys, ex. stærk solskin, snelandskaber mv.

Egenskaber:
– Beskytter objektivet mod ridser, fedtfingre og støv
– Forbedret billedekvalitet ved lav lukkerhastighed
– Forbedrer dybdeskarheden, så forgrund og baggrund står mere tydeligt
– Nedsætter mængden af lys der trænger igennem, uden at have indflydelse på farverne.

Et ND Filter kan typisk anskaffes fra 149,- afhængigt af diameter og fabrikant.

Hvor kan jeg købe disse filtre?

De omtalte filtre fra bl.a. Hama fås alle hos vores partner, Befro.dk, som fører et komplet sortiment af prisbillige filtre i alle størrelser.

Din lokale fotoforhandler vil formentlig også fører et bredt udsnit af disse filtre, ligesom de fleste webshops der forhandler fotoudstyr. Det er dog værd at holde øje med priserne, da de kan varierer en del.

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

19 comments

 1. Hej Noel

  Skal snart til Himalays med mit nye Nikon D5000. Hvilken type filter vil du anbefale at bruge i de høje bjerge med meget genskær fra sne og generelt stærkt lys?

  Takker på forhånd,

  Anne-Marie

 2. Hej Anne-Marie,

  Du skal have fat i et POL filter, da det kan fjerne refleksioner fra vand, græs ol., samt give en mere “blå” himmel.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Vagn Jørgensen

  Hej Noel og Anne-Marie, kommentaren kommer nok for sent.
  Et UV-filter er et must i høje bjerge, da UV-strålingen tiltager rigtig meget med højden. UV-strålingen snyder lysmålingen, så billedet bliver fejlbelyst og dermed dårligt.
  mvh
  Vagn Jørgensen

 4. Hej Vagn,

  Tak for din kommentar.

  Et UV filter bør ikke være nødvendigt lige netop i den situation, da der er et UV filter foran sensoren i dit kamera – så det er altså primært til beskyttelse.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 5. Henrik Lundtofte

  Hej
  Jeg har som helt grøn foto interesseret, meget svært ved at se nogen som helst gevinst ved at købe UV filtre eller protector glas, når de faktisk er næsten lige så dyre og endda til tider dyrere end eksempelvis Pol filtre.

  Er der et eller andet jeg overser, når jeg mener, at et Pol filter til 300,- er at foretrække fremfor et eksempelvis et rent UV filter til 600,-?

  Mvh Henrik

 6. Hej Henrik,

  Du har til dels rent, og så alligevel 🙂

  Et pol filter er at foretrække fremfor et uv filter hvis du har brug for polfiltre og den effekt det giver. Et pol filtre kan/bør man ikke bruge konstant, mens et beskyttende uv filter kan og/eller bør sidde på – medmindre du bruger andet filter for effektens skyld.

  Rent teoretisk burde man jo bare snuppe det billigste uv filter, men husk at du skal “kigge” ud gennem filtret så du har ikke lyst til at smide et 25,- filter fra Kina på dit objektiv til 4000 – tingene hænger sammen så jeg vil anbefale man bruge en 200 eller hvad et filter af høj kvaliteten nu engang koster, så det ikke er her du mister noget. Hama laver glimrende filtre som fås til rimelig bruger både i butikkerne og på nettet hos bl.a. Wupti.com og Befro.dk

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 7. Henrik Lundtofte

  Hej Noel

  Tusind tak for svaret.
  Ja sådan havde jeg ikke lige set det, så fedt at blive “rettet” lidt ind.
  Og selvfølgelig har du helt ret i, at man ikke smider et dårligt UV-filter foran sit objektiv.
  Tak for henvisningerne. Der er alligevel noget sparet ved at kigge sig lidt omkring.

  Mvh Henrik

 8. Hej Henrik,

  Fedt du kunne bruge det, og ja – man bør ikke lige købe sådanne ting det første og bedste sted, det kan godt betale sig at surfe lidt rundt 🙂

  God weekend.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 9. Hej Noel

  Jeg fotograferer meget i sydfrankrig, og har brug for at himmel og hav er blåt, jeg skal have købt et gradueringsfilter fra grå til klar, men tænkte på om man kunne bruge fra blå til klar i stedet for, eller gør man ikke det?

  Hilsen Heidi

 10. Hej Heidi,

  Her må jeg umiddelbart melde pas, jeg har desværre ikke “leget” nok med gradieringsfiltre til at besvare dit spørgsmål – beklager!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 11. @Heidi

  Skulle der være mulighed for at skaffe et blåt gradueret filter, vil du opnå at solen bliver “grøn”. 🙂 Gradueringsfilter meget enkelt et farve du lægger imellem dit objektiv og motivet. Det fungerer desværre ikke som polariseringsfiltre. Men du kan i f.eks. lightroom imitere den slags filter du efterlyser, og herefter i lightroom justere farver og farvemæthed.

  God fornøjelse.

 12. Hej 🙂 Du har skrevet i en kommentar længere oppe at Hams laver nogle gode uv filtre, mener du Hama? Jeg kan nemlig ikke finde noget der hedder Hams. Jeg skal til at bestille mit canon eos 600d hjem. Jeg er en smule klodset, så jeg tænker det vel er sikrest at smide lidt penge efter sådan et uv filter. Jeg har fundet to fra Hama på Befro, det koster henholdsvis 222 og 261 kr. Der står ingen beskrivelse, så jeg er ret forvirret over om jeg mon bør vælge det dyreste eller det 40 kr billigere, for hvor meget bedre kan kvaliteten mon være når der kun er 40 kr forskel?

 13. Og har du evt. nogle erfaringer med mærket Hoya?:)

 14. Hej Josefine,

  HOYA laver bestemt også fremragende filtre, kvaliteten er en tand bedre end HAMA, som udgangspunkt.

  Jeg ved ikke lige hvilke filtre du præcist kigger på, men smid evt. et link til dem – så skal jeg fortælle dig forskellen!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 15. Det er dejligt, at man kan blive lidt klogere, når man kigger efter filtre. Men når Hoya er en tand bedre end Hama, hvad så med B+W. De er en del dyrere, men er de også det bedre?

 16. Hej Flemming,

  B+W laver nogle af markedets bedste filtre, men man skal jo naturligvis holde de op imod det objektiv man bruger det på, det giver naturligvis ikke mening at vælge det dyreste filter, på et billigt objektiv og omvendt, det må gerne følges af – for at give mening rent optisk og ikke mindst økonomisk 🙂

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 17. Hej Noel.

  Hvordan justere man et pol filter?

 18. Hej Karsten,

  Ved de fleste blot ved at “skrue” på selve filter-ringen.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  Mydigitalphotos.dk

 19. Hej Noel

  Tusind tak for et informativt indlæg 🙂 Jeg har bestilt et NIKON 18-55MM AF-P VR F/3.5-5.6G objektiv til min Nikon D7000, men de har ikke den Tiffen UV protect 55mm filter, som jeg bestilte, og spørger nu om jeg vil have en Haida i stedet. Hvad ville være klogest at købe til dette objektiv? På forhånd mange tak for hjælpen!

  Objektivet:
  http://www.kamerahuset.dk/product/nikon-18-55mm-af-p-vr-f-3-5-5-6g/

  Filtret:
  http://www.kamerahuset.dk/product/tiffen-uv-protect-55mm-55uvp/

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox