Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Censurer du dine billeder?

billed-censur

I Danmark er vi ret frigjorte i forhold til de fleste andre lande i verden. Vi var de første til at frigive billedpornografien i 1969 og siden har vi egentlig ikke kigget os tilbage. Der findes ikke noget, vi ikke kan/må/vil udstille på billeder – eller hvad?

Cigaretter på billeder

Man må ikke længere reklamere for cigaretter i Danmark. Bare prøv at tænk på, hvor og hvornår du sidst så en billboard med The Marlboro Man. Det var i 2001, altså godt og vel 15 år siden, at tobaksreklamer blev ulovlige herhjemme. Og det er vel i og for sig også i orden. Vi skal jo ikke opfordre eller inspirere nogen til at ryge. Det ville – med de sundhedsmæssige risici taget i betragtning – være helt og aldeles amoralsk.

Loven gælder dog kun for tobaksindustrien, hvorfor det stadig er både almindeligt og lovligt, at vise billeder af folk, der ryger. Men måske vil vi i fremtiden se flere billeder af folk, der bruger e-cigaretter?
E-cigaretter er blevet det nye sort for rygere over hele kloden. Det fikse ved e-cigaretter frem for de almindelige, er at e-cigaretterne ikke indeholder tobak, og som sådan ikke er ”rigtige” cigaretter. Dog er e-cigaretter også omfattet af rygeloven, men ikke af førnævnte forbud mod tobaksreklamer.

Således har firmaet Nordik, som de første herhjemme, fået en TV reklame for e-cigaretter i rotation på landsdækkende TV.

Kommer der flere censureringer?

I kraft af, at tobaksreklameloven er indført med henblik på vores fælles sundhed som nation, er det nærliggende at spekulere i, hvad det næste bliver – et godt gæt kunne være alkohol.

Alkohol er en lidt ambivalent størrelse. På den ene side er det hyggeligt og en del af vores kultur, men på den anden side er det skyld i megen smerte, ensomhed og ulykke. Der er altså to sider af medaljen, så at sige.

Dog kan man argumentere for, at alkoholindtag med mådehold, ikke udgør en regulær trussel mod vores sundhed. Nogle forskere mener sågar, at et glas rødvin eller 3 øl om dagen, er decideret sundt for os. Men på den anden side lurer djævlen, for hvad så hvis vi måler op på en uge? Ja, så rammer vi faktisk de 21 genstande, som indtil for nylig var sundhedsstyrelsens max grænse i forhold til ugentligt indtag. I dag anbefales det for mænd, at de ikke indtager mere end 14 genstande om ugen, og for kvinder er vi helt nede på 7 genstande.

Man kan således godt se en tendens i forhold til, hvad myndighederne mener om danskernes alkoholvaner. Og som en konsekvens heraf, er det ikke utænkeligt, at det også på et tidspunkt bliver forbudt med kommercielle billeder og landsdækkende TV reklamer med alkohol.

Grund til bekymring?

Hvis du er helt almindelig hobby- eller kunstfotograf, er der ingen grund til at holde sig tilbage. Du må fotografere så mange rygere, e-cigaretter og whiskyflasker du overhovedet kan. Dine billeder må bare ikke bruges i kommercielt øjemed. I hvert fald ikke de af dem, der involverer tobaksvarer.

About Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox