Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Anmeldelse: Wacom Intuos4 Medium

Wacom er ikke en producent man støder på ret ofte, medmindre man selvfølgelig kigger på digitizere, for det marked har Wacom mere eller mindre overtaget fuldstændigt, og mine erfaringer siger mig at dette er fuld fortjent.

Wacom har produceret digitizere i en årrække, og har været med til at bringe digitizere ned i et prisleje hvor de også er interessante for private, da priserne i dag starter ved omkring 500,- for den mindste udgave.

Wacom’s sortiment er ikke specielt stort, og består i Danmark af 5 serier: Bamboo, Wireless Pen Tablet, Intuos4, PL og Cintiq, samlet set omkring 20 forskellige produkter, rangerende fra 500,- til 20000,-.

Dette sortiment består, som det også kan aflæses af prisen, af produkter rettet mod private og så absolut også mod professionelt for de lidt dyrere produkters vedkomne.

Intuos4-serien blev lanceret for nogen tid siden efterhånden, og skal tage over efter Intuos3 serien som var en stor succes, primært rettet imod den mere krævende bruger.

Hvad er en digitizer?
Der er sikkert mange der stødt på ordet før, men måske aldrig har fundet ud af hvad det egentlig dækker over, derfor denne lille introduktion.

En digitizer har mange navne, pen tablet, tablet, tegneplade osv., men kort fortalt så er det egentlig bare en plade af en given størrelse der i formatet svarer til din skærms areal. Denne plade fungere som din musemåtte, og pennen fungere som mus, men i stedet for at klikke kan man mange gange nøjes med at ”tappe” med pennen på pladen. Fordelen ved denne løsning, frem for en traditionel mus er mange. For private vil det være en fordel at udskifte musen med en digitizer alene fordi den er mere ergonomisk korrekt, og for professionelle designere og lignende er den et uundværligt værktøj når der skal laves billedbehandling, tegninger mv., da det er meget nemmere at ”tegne” med en pen, frem for en mus.

Med dette in mente, så har en digitizer pludselig en rigtig stor målgruppe, og specielt fotografer, designere ol., kan få rigtig stort udnytte af at udskifte eller supplere musen med en digitizer, både for præcisionen og for ergonomiens skyld.

Hvad er der i kassen?
Wacom Intuos4 Medium leveres i en flot sort æske, der foruden selve Wacom Intuos4 Medium digtizeren, også indeholder:
– Intuos4 Grip Pen
– pen stand
– ten replacement nibs (five standard nibs, one flex nib, one stroke nib, and three felt nibs)
– nib extractor
– colour identification rings
– thick-bodied replacement grip
– 2.5 m USB cable
– quick start guide
– Software download booklet
– Installation CD (includes tablet driver software and online user′s manual)

Det er noget af en pakke, men det mest bemærkelsesværdige er faktisk den medfølgende softwarepakke bestående af; Autodesk SketchBook Express 2010, Corel SketchPad og Adobe Photoshop Elements 6/7.

Dette er software der normalt koster klækkelige summer, og for en gangs skyld en software bundle der har en reel værdi, modsat så mange andre produkter hvor man ofte får en stor fin bunke software med, som er forældede udgaver der er lige til skraldespanden.

Første indtryk
Første gang jeg stiftede bekendtskab med Wacom var engang for ca. 8-9 år siden, hvor de lavede en rigtig billig digitizer til omkring 500,-. Det var ikke lige mig, så den blev hurtigt solgt igen. I mellemtiden har jeg kun periodisk benyttet en digitizer, da et par kollegaer benytter disse som erstatning for Deres mus, og mit kendskab til daglig brug har derfor været en smule begrænset.

Jeg modtog Wacom Intuos4 Medium om eftermiddagen, satte den til min PC som aftenen, og inden aftenen var omme havde jeg næsten vænnet mig helt til kun at bruge Wacom Intuos4 Medium i stedet for musen.

Lad mig sige det med det samme, Wacom Intuos4 Medium er forholdsvis stor, fylder en smule mere end et magasin som eksempelvis Digital Foto eller GEAR, og kræver derfor noget plads på skrivebordet. Ydermere skal hele pladen kunne nås, fra højre til venstre og fra top til bund, da pladens areal svarer til arealet på din skærm. Det kræver lige en smule tilvænning hvis man gerne vil have både tastatur og digitizer lige ved hånden, men man finder hurtigt den rette arbejdsstilling.

Installation
Når man har fundet plads til Wacom Intuos4 Medium, og fundet sig til rette i kontorstolen, så skal man blot knalde USB kablet i sin PC og installere den medfølgende software, nemt og enkelt og det tager kun få minutter.

Software giver mulighed for at justere diverse indstillinger hvad angår både pen og plade, såsom følsomhed, knapper og meget mere.

Design og funktionalitet
En af de ting som Wacom tilsyneladende har lagt stor vægt på, er designet. Wacom Intuos4-serrien er udført i et super eksklusiv blankt sort piano-look, og den kan bruges som både højre og venstrestillet.

I siden finder man i alt 8 konfigurerbare knapper og et OLED display, der bl.a. kan bruges som CTRL, ALT eller andre taster man ofte har brug for at benytte, samt et scrollhjul der ligeledes kan benyttes til enten scroll, eller til at skifte mellem lag i Photoshop mv.

Den medfølgende grip pen har 2 knapper, der som udgangspunkt fungere som højre og venstre musetast, derudover er der 2 ender, en ende der tegner og et ”viskelæder” i den anden ende. Den del der bruges til at skrive/tegne med kan udskiftes efter behov, og der medfølger ikke mindre end 10 stifte, i alt 4 forskellige.

Det aktive areal på Wacom Intuos4 svarer til en widecsreen skærm, så Wacom Intuos4 er ideel til brug sammen med en widescreen skærm, eller eventuelt et dual monitor setup.

Jeg har benyttet Wacom Intuos4 i stedet for min Logitech MX Revolution i en periode, og efter få dage vænner man sig helt til at bruge Wacom Intuos4 fremfor musen. Et sted hvor man lynhurtigt mærker forbedring er hvis man er plaget af musearm, det forsvinder stille og roligt ved brug af en digitizer, da man holder mere korrekt på pennen, i forhold til en mus.

Til daglig, hvis man kun bruger Wacom Intuos4 som erstatning for musen, er den for stor på skrivebordet, her kunne jeg sagtens have nøjes med en af de mindre modeller, eksempelvis i Bamboo-serien.

Der hvor Wacom Intuos4-serien virkelig kommer til sin ret er ved grafisk arbejde, eksempelvis i Adobe Photoshop hvor ting som fritlægning af billeder, stregtegninger og andet går som en leg. Det store areal på Wacom Intuos4 kommer ligeledes til sin ret, når man skal rette små detaljer, eksempelvis ved avancerede tegninger, eller simpel billedredigering. Ved at holde ”precision mode” nede på Wacom Intuos4 mens man stryger pennen hen over, nedsætter man hastigheden, således at man har langt nemmere ved at gøre det helt præcist. En anden genial funktion er at Wacom Intuos4 er trykfølsom, det betyder at ”penne-strøget” i Photoshop bliver enten tykt eller tyndt, alt efter hvor hårdt du trykker på pladen.

Specifikationer
– New Wacom Tip Sensor with 2,048 levels of pressure sensitivity
– Ambidextrous design
– User-defined Touch Ring with toggle functionality
– 8 customisable ExpressKeys™ including OLED-displays
– New radial menus for fast access to shortcuts
– Grip Pen with pen stand, colour identification rings, thick-bodied replacement grip, 5 standard nibs, 1 stroke nib, 1 flex nib, 3 felt nibs
– New surface structure for consistent strokes
– Absolute Positioning
– Eraser
– Tilt Sensitivity
– Tool ID
– Cord-/battery-less-
– Wacom pen technology
– 2 years warranty

Konklusion
Det har været en udsøgt fornøjelse at være I selskab med Wacom Intuos4, denne gang i ”Medium” udgaven, som er den 2. mindste udgave i serien.

Intuos4-serien fås fra omkring 1649,- og selvom det måske virker dyrt, så skal man huske på at man får bl.a.: lækkert design der kan bruges til både højre og venstre hånd, imponerende præcision/trykfølsomhed, stort aktivt areal, lækker pen med udskiftelige ”nibs” og et gennemprøvet produkt med en stor softwarepakke.

Wacom har billigere produkter i Deres sortiment, igen tvivl om det, men skal man bruge en digitzier i professionel øjemed, eller blot som entusiastisk amatør, så er der næsten ingen vej udenom Wacom Intuos4-serien.

Hvadenten man skal redigere billeder, lave grafik eller bare lidt af det hele, så bliver man bestemt ikke skuffet over Wacom Intuos4 – den holder hvad den holder! Det eneste lille minus er prisen, medium udgaven som vi har anmeldt koster omkring 3000,- og det skyldes nok desværre Wacoms position på markedet, og manglen på konkurrenter…

+
Design
Præcision
Det virker bare!


Prisen

Karakter
85 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: Ca. 2999,-

Klik her for at finde den bedste pris på Wacom Intuos4 Medium

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Fineman A/S

About Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

13 comments

 1. Henrik Lütgens

  Hej Noel,
  Nu læste jeg din anmeldelse, og der var 2 ting som meldte sig.

  1: Det er vistnok muligt at mappe digitizeren (gælder vist også Bamboo serien) til et afgrænset område af skærmen. Det kan måske gøre livet lidt lettere i forbindelse med grafisk arbejde (idet cursorens bevægelser måske bedre matcher dine naturlige bevægelser).

  2: Dette er et decideret spørgsmål. Der er mange brugere på Wacom’s forumer som rapporterer at der er et stort slid på de såkaldte nibs, og efter nogle få dage (4-5 dage i nogle tilfælde) må skifte en nibs ud). Problemet skulle være relateret til overfladen på Inteous4 som er mere ru.

  Det har holdt mig lidt tilbage for at købe en Inteous4, da det trodsalt er mange penge, og jeg har ikke lyst til at være fanget med en produkt der har et meget større forbrug på spidser i forhold til tidligere modeller.

  Derfor var jeg nysgerrig med at høre omkring dine oplevelser omkring slid på nibsne?

  mvh
  Henrik

 2. Hej Henrik,

  Spørgsmål nr. 1 er jeg desværre ikke klar over, men jeg kan undersøge det hvis du ønsker det?

  Jeg brugte Intuos4 i nogle uger, og jeg synes ikke at bemærke et stort slid på nibs, jeg havde intet behov for at skifte, så dette kan jeg desværre ikke nikke genkedende til. Jeg har ej heller hørt det omtalt som et problem fra den danske distributør af Wacom, der samtidig også varetager al RMA på Wacom i Danmark.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Henrik Lütgens

  Hej Noel,

  Tak for det hurtige svar omkring nibs.

  Punkt 1 var faktisk ikke et spørgsmål :c)

  Jeg havde blot skimmet manualen i forvejen til Inteous4 fordi jeg overvejer at købe enten en Large eller Medium tablet til hobby brug.
  På side 36 i manualen er der beskrevet screen mapping:
  http://www.wacom.eu/_bib_user/dealer/man_int4_en.pdf

  Jeg har siddet med en lille A6 størrelse af ældre Bamboo version som ikke kunne mappes (så vidt jeg ved) og det var lidt af en hovedpine på en 26″ widescreen.

  mvh
  Henrik

 4. Hej Noel.

  Jeg sidder på nuværende tidspunkt lige og kigger på nettet efter en digitizer, da jeg rigtig gerne vil samle tegning og grafisk billedebehandling op igen.

  Uden tvivl er Wacom det eneste valg og de gør også et godt stykke arbejde må man sige, med nogle flotte digitizerer. Dog kan ikke rigtig finde noget sted, hvor der står mål på intuos4 serien.

  Jeg så du havde medtaget det i din anmeldelse om Bamboo Fun Pen & Touch, så jeg tænkte på om du skulle sidde inde med målene for Intuos4 Medium også.

  Hvad ville du anbefale, for en som er ved at tage tegning og billebehandling op efter nogle års pause? Bamboo eller Intuos.

 5. Hej Jesper,

  Tak for din henvendelse.

  Du kan finde målene lige her:
  http://www.befro.dk/shop/wacom-intuos4-medium-5608p.html

  Fordelen ved Intuos4-serien er at den er mere præcis, og mere følsom, så skal man bruge den forholdsvis seriøst, så får man altså den bedste løsning med Intuos4’eren.

  Ha’ en god aften.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 6. Tak for svaret Noel.

  Ikke blot fik jeg mere detaljeret info, som jeg ønskede men siden ser ud til at være det rigtig sted at købe den også.

  Der må vist lige ligges nogle penge til side, så jeg kan erhverve mig sådan en.

  Fortsat god weekend.

  Mvh.
  Jesper Meyer

 7. Hej Noel

  Jeg har nogle problemer med Intuos4:

  1. Den finder ikke automatisk pad’en når jeg åbner maskinen påny.
  Kender du svaret på hvordan man sikrer det. Jeg er nødt til at parre den hver gang. Sidder på MAC.

  2. Der er af og til den “får sit eget liv”. Det vil sige det er som om nogen sidder og styrer den fra en anden maskine. Har du hørt om det er et generelt problem? Og ved du mon hvordan det løses. Der er ikke andre i nærheden der har en tråløs device…

  PFT
  Mvh
  Anya

 8. Hej Anya,

  Det lyder ikke helt godt, det lyder næsten som om den er fejlbehæftet, er det noget der er opstået, eller har været sådan hele tiden? Jeg vil nok først og fremmest anbefale dig at hente seneste software til din enhed her;
  http://www.wacom.com/en/CustomerCare/Drivers.aspx

  Afhjælper dette ikke problemet, ville jeg nok prøve at kontakte enten forhandleren eller Wacom’s tekniske support.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 9. Jeg købte en Wacom Intuos Pro Medium , og den er sku dejlig at arbejde med. Jeg bruger den til at tegne i Illustrator og male i Photoshop.

  Jeg startede med en XP-Pen Star G430 https://www.xp-pen.com/product/46.html tablet. Den var god nok for en begynder, men den laver de ikke mere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox