Anmeldelse: Velbon Ultra UT 43Q kompakt kamerastativ

Når jeg pakker mit fotoudstyr når jeg skal ud af døren, så overvejer jeg ofte om jeg får brug for stativ eller ej, for det fylder godt i oppakningen. Ofte har man det siddende uden på tasken fordi det simpelthen er for langt til at være andre steder. Men den problematik har Velbon løsningen på med deres kompakte Ultra UT 43Q stativ. Pakket sammen er det kun 27 cm langt, og kan nemt være inden i en rygsæk, så hvis behovet for stativ opstår, så har man det med sig. Men hvordan er det at bruge i forhold til stativer der ikke  kan pakkes så meget sammen? Det har jeg tænkt mig at finde ud af.

Hvad er der i kassen

Velbon Ultra UT 43Q bliver leveret i en blå papkasse. I kassen finder vi stativet, en sort nylon bæretaske og en kort brugsvejledning.

LLO_6656_Lars LLO_6657_Lars

 

Design

Velbon Ultra UT 43Q er lavet i sort lakeret aluminium. Det bliver leveret monteret med et lille kuglehoved i metal. På kuglehovedet er der to skruer, en der fikserer kameraet i den position man ønsker, og en anden der låser for rotationen.

LLO_6663_Lars

Øverst på kuglehovedet sidder der en quick-release plade, som er den del man skruer fast i kameraet for at montere kameraet på stativet. Også her er der brugt solidt metal både i plade og i kæberne, som sikrer at man kan spænde kameraet solidt og urokkeligt fast. Som man kan se på billedet, så er der en udskæring i kuglehovedet, så man kan vinkle kameraet 90 grader for at tage billeder i portrætformat. Benene er som sagt lavet i aluminiumsrør, og er afsluttet med skridsikre gummi fødder.

Funktionalitet

En af grundene til at stativet kan blive så kompakt er at benene er 6-delte, og så kan de svinge 180 grader rundt når man pakker det sammen, så benene peger i samme retning som kuglehovedet. Det betyder at det kan opnå den ultra-kompakte længde på kun 27 cm. Og med en vægt på omkring et kilo, så er det nemt at have med sig.

LLO_6658_Lars

Fordi at benene er 6-delte så har man rigtigt mange muligheder for at justere stativet i højden, lige fra lavt bordstativ på 34 cm til fullsize stativ på 154 cm. Benene har også tre positioner for spredningen. Man indstiller hvor langt benene skal kunne spredes ved at flytte et stop på stativet ved hvert ben. Det er også dette stop der kan trækkes op og drejes så benene låses op og kan svinge 180 grader op.

LLO_6662_Lars

Dette stop er en af de få ting der er lavet i plastik på stativet, men det har umiddelbart ingen indflydelse på stabiliteten af stativet.

Benene bliver nemt låst op ved at man tager fat i det yderste led af benet, og drejer det rundt til man har hørt 5 små klik, så er alle leddene låst op og benet kan trækkes ud. For at låse det drejer man bare den modsatte vej. Dette låsesystem virker faktisk rigtigt godt, og betyder også at man nøjes med at låse de led op man har brug for, ved at tælle klik-lydene når man låser benet op. Og selvom benene er 6-delte så oplevede jeg utrolig lidt slør i samlingerne omkring leddene. Når benene er låst så er stativet faktisk rigtigt stabilt. Det overraskede mig faktisk lidt, når man ser at der er 5 samlinger i hvert ben. Dog skal det siges at hvis man har benene ude i fuld længde, og i den mest spredte position, så giver stativet sig lidt. Men dette er også en urealistisk brug under virkelige omstændigheder, da man typisk ville bruge den mest spredte position med benene i den korteste længde, og her var stativet klippe-stabilt.

LLO_6668_Lars LLO_6667_Lars

Som det kan ses på billedet, så kan man faktisk også forlænge midterstangen. Den låses med en plastik ring der spændes op for at trække den ekstra længde rør ud, og spændes igen for at låse. Dog er stativet lidt mere ustabilt når midterstangen er trukket ud i fuld længde, så hvis man kan undgå det så er det en god idé. Men lækkert at man lige har de ekstra 30 cm i højden hvis man står og har brug for det.

Velbon Ultra UT 43Q er specificeret til at kunne bære en vægt på maks 6 kilo. Jeg har testet det med et Nikon D7000 med et 18-200 mm zoom-objektiv på, en kombination der vejer under 2 kilo. Og jeg der er nok tæt på det tungeste jeg ville have lyst til at belaste stativet med, specielt når kameraet er vinklet til portrætformat, så kan man godt mærke at stativet giver sig en lille smule. Men dog ikke mere end at jeg ved at bruge selvudløser for at undgå rystelser,  kunne lave nogle fine langtids eksponeringer under fuldmånens skær.

LLO_6726_Lars

Konklusion

Velbon Ultra UT 43Q stativet er nemt at have med sig, nemt at slå ud og stabilt under brug. Det klarer opgaven som bordstativ perfekt. Når man slår det helt ud til fullsize stativ så klarer den også de fleste opgaver ganske godt. Dog skal man lige være opmærksom hvis man har tungt udstyr monteret og vil tage højformatsbilleder, så kan det godt flekse lidt. Men den smule det giver sig i yderpositionerne bliver opvejet af at det er så nemt at have med sig. Alt andet lige, så vil man kunne tage nogle fotos der ville være umulige uden stativ. Velbon Ultra UT 43Q er et fantastisk rejsestativ, der er rigeligt stabilt og nemt at have med sig. Det eneste jeg kan finde der trækker karakteren lidt ned, er at quick-release pladen ikke kan spændes med fingrene, men der skal bruges en mønt eller lignende.

Karakter

mydigitalphotos-45-stars-print

Pris og tilgængelighed

Set til priser fra ca. 1600,-

Find forhandler og den bedste pris på Velbon Ultra UT 43Q

Om Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox