Anmeldelse: Velbon Sherpa Pro CF-535

Vi har tidligere kigget på et par kamerastativer i den billigere ende, primært fra tyske Hama.

I dag skal vi have fat i en ny producent her på MyDigitalPhotos.dk, nemlig Velbon. Velbon er en gammel virksomhed, som startede tilbage i 1955 I Kobe City, Japan.

Velbon kalder sig selv ”The Tripod Innovator”, om det er sandt eller skal jeg lade være usagt, men de er under alle omstændigheder en af de store spillere på kamerastativmarkedet, og i Danmark har de rigtig godt fat i markedet for de billigere stativer under 1000,-, hvor Manfrotto nok har føretrøjen på når vi snakker kamerastativer over 1000,-

Velbon’s sortiment består i dag af 5-serier;
SHERPA , SHERPA PRO, ULTRA / MAXi, CX- (DF, C-), VIDEO

Vi skal have fat i den ”bedste” serie, Sherpa Pro-serien, modellen hedder CF-535 og dette navn dækker over en trebens stativ med en ”krop” i magnesium og ben i carbon.

Design og funktionalitet
Når man pakker Velbon Sherpa Pro CF-535 ud, så mødes man af et let stativ der kun vejer 1,32 kg., og fylder kun 54 cm. Både vægt og størrelse gør at stativet er meget velegnet til rejsebrug, hvor vægten ofte har en stor betydning.

Selve stativet er, som jeg nævnte tidligere, lavet med en overdel i magnesium – dette giver en god vægt i den øverste del af stativet, og selve benene er i carbon som er et utrolig stærkt og ikke mindst let materiale. Carbon er ofte brugt til high-end stativer, da det kombinere en utrolig styrke med en vægt der er meget lav, en kombination man ikke finder i mange andre materialer.

Carbon benene er i 3 sektioner, hvoraf de 2 kan trækkes ud og justeres individuelt, både højde og vinkel – perfekt til steder med ujævnt underlag. På de udtrækkelige led, er der opmærket med tal, således at man nemt kan få indstillet alle 3 ben i samme længde, noget der kan være noget af en udfordring på andre stativer uden nogle former for markeringer. Denne lille feature er jeg ikke stødt på hos andre producenter, og den er jo egentlig lidt genial – så forhåbentlig er det ikke sidste gang man støder på denne. Låsemekanismen til benene er lavet i plast, og her kunne jeg også godt have ønsket mig en lidt bedre finish og evt. et mere lækkert materiale, men det virker og er nemt at betjene.

Det øverste led, som er fast, er polstret med skumgummi, hvilket har flere funktioner. For det første gør det stativet lidt mere eksklusivt at se på, men derudover så gør det også at stativet er mere behageligt at bære på skulderen, og at stativet ikke er så holdt at holde ved hvis temperaturen er meget lav.

Benene på Velbon Sherpa Pro CF-535 kan både bruges med spikes eller gummifødder, ønsker man spikes skruer man dem ganske enkelt bare frem, og skruer man dem tilbage igen er der en beskyttende gummifod. Hos en del andre producenter skal man ofte købes spikes ved siden af, og montere dem efter behov – her er det hele med fra starten, og det er såre simpelt at skifte mellem spikes og gummifødder.

Vinklen på benene kan justeres i 3 faste niveauer, og justeringen sker vha. en skydeknap der sidder øverst ved hvert enkelt ben, en fin løsning der er nem at betjene.

Øverste har vi selve midterkonsollen, der justeres i højden vha. en lille skrue der desværre er lavet i plast, den kunne jeg godt have ønsket var lavet i metal eller et andet mere lækkert materiale.

Selve røret der udgør midterkonsollen kan deles i 2, således at Velbon Sherpa Pro CF-535 kan nå helt ned til jordniveau, en funktion der er meget brugt hvis man fotografere makro. Det skal dertil siges at det er meget nemt og hurtigt at fjerne den ene del af midterkonsollen, da det ved andre stativer kan være en helt prøvelse at få det skruet fra hinanden og sat korrekt sammen efterfølgende.

Velbon Sherpa Pro CF-535 leveres uden hoved, så medmindre man kan nøjes med at skrue kameraet direkte på stativet, skal man anskaffe sig et hoved der passer til ens udstyr, og ikke mindst ens behov.

Følgende Velbon hoveder passer sammen med Velbon Sherpa Pro CF-535:
PHD-51Q, QHD-51, QHD-51Q, QHD-61, QHD-61Q, FHD-51Q, PH-157Q, PH-250, PH-358

Specifikationer
Maksimum højde: 158cm.
Minimum højde: 18cm.
Sammenklappet længde: 54cm.
Vægt: 1320g.
Diameter, ben: 25mm.
Antal sektioner: 3.
Maksimum vægt: 4kg.

Konklusion
Jeg har benyttet Velbon Sherpa Pro CF-535 i en periode sammen med et af Deres kuglehoveder, og det er uden tvivl det stativ jeg oftest har fået brugt, da vægten ganske enkelt er så lav at man ikke føler det er en byrde at slæbe rundt med det.

Velbon Sherpa Pro CF-535 er ikke et stativ til den professionelle fotograf, og heller ikke til nybegynderen der måske lige har købt sit første D-SLR kamera. Nej Velbon Sherpa Pro CF-535 er derimod til alle os lige midt imellem, der ønsker et stativ der på en gang er både lækkert, let og kan klare vægten af vores grej der ikke altid begrænser sig til kamerahuset og et standard objektiv.

Den opgave løser Velbon Sherpa Pro CF-535 perfekt. Der er småting der kunne være bedre, låsemekanismen og skruen øverst er lavet i plast, men derudover er alt andet gennemført. Benene er lavet i carbon, som gør dem utrolig stærke og ikke mindst lette. Derudover er der indbyggede spikes og midterkonsollen kan deles i 2, således at man kan opnå en arbejdshøjde på kun 18 cm – perfekt til makrofotografering eller andet der kræver du kommer ned på niveau med jorden.

Kigger man på prisen, så kan Velbon Sherpa Pro CF-535 erhverves for omkring 1100,- pt., dertil kommer så et passende hoved, men selve stativet er et af markedets billigste carbon stativer.

Jeg er blevet ret vild med Velbon Sherpa Pro CF-535 og den lave pris gør at dem der måske ville have nøjes med et aluminiumsstativ, nu pludselig kan vælge et carbon stativ – uden at prisen stiger!

Karakter
90 %

Pris og tilgængelighed
Set til 1099,-

Klik her for at finde den bedste pris på Velbon Sherpa Pro CF-535

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Focus Nordic Denmark A/S

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox