Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Anmeldelse: Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO

I vores række af anmeldelser af ultrazoom objektiver, er vi nået til Tamrons nyeste bud på et ultrazoom. Det er objektivet med det ikke-så-mundrette navn 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO. Lad os se hvordan den klarer opgaven.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder vi Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO, front- og bagdæksel, en brugervejledning og en modlysblænde.

Design og funktionalitet

Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO laves i udgaver til både Sony, Canon, og Nikon. Jeg har testet Nikon udgaven på et Nikon D7000 kamera. Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO er pt. det objektiv der har det største zoom-område, på et D7000 har det hele 18,8 gange zoom. Det at zoom-området allerede starter ved 16 mm, betyder at man får en hel del mere med, end hvis det havde startet ved 18 mm som efterhånden er standard.  Som alle ultrazoom objektiver, så bliver man nødt til at gå på kompromis for at få et lille og let objektiv, og ikke mindst for at holde prisen nede. Et af kompromiserne er en lav lysfølsomhed. Ved 16 mm zoom er maks blænde F3.5, og zoomer man ind, så falder den hurtigt til F6.3. Det betyder at hvis man skal bruge den indendørs, så kræver det enten en flash, eller at man skruer godt op for kameraets ISO-indstilling. Billedkvaliteten er heller ikke så god som et “professionelt” objektiv. Men her skal man huske at målgruppen ikke er den professionelle fotograf, men alle os andre der tager billeder for sjov. Og her er zoom-området fra 16  til 300 mm helt fantastisk til feriebillederne, eller hvis man bare ikke har lyst/mulighed for at skifte objektiv efter afstanden til motivet.

Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO er et kompakt objektiv, på kun knap 10 cm, og 540 gram

Produkt02_Lars

Når man zoomer, så forlænges objektivet ganske meget. Zoomen er blød og holder indstillingen selv når man holder kameraet lodret. Der er dog en låseknap der holder objektivet låst til 16 mm, så det ikke glider frem mens man går rundt med kameraet.

Produkt01_Lars

Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO er udstyret med en fokusskala, en kontakt til at vælge auto/manuel fokus og en kontakt til at aktivere vibrations reduktionen. Vibrations reduktionen virker fint, dog er den ikke lige hurtig til at “låse” fast som Nikon 18-300 som vi har testet tidligere. Men det virker dog ganske effektivt. Alle fotos i denne anmeldelse er taget håndholdt med vibrations reduktion slået til, de er taget i RAW og derefter konverteret til JPG, helt uden nogen form for justering eller redigering.

Ved 16 mm får man et stort billedudsnit som det ses her

LLO_1621

Og her et billede taget fra samme sted, blot ved 300 mm zoom

LLO_1620

Tamron har valgt at kalde objektivet for Macro. Det er måske en tilsnigelse, men i en snæver vending kan man dog få noget der ligner et macro-billede ud det. Det skyldes den ret korte fokuseringsafstand på 39 cm (målt fra sensoren i kameraet) Så hvis man zoomer ind til 300 mm, så kan man komme ret tæt på motivet. Dog skal man huske at den reelle brændvidde falder jo tættere man kommer på motivet. Det er helt normalt, og noget man ikke kan undgå. Objektiver kan være designet mere eller mindre heldigt i den retning. Jeg har ikke kunne måle hvor meget brændvidden falder når man fokuserer på kun 39 cm afstand, men den er bestemt ikke 300 mm ved fuldt zoom. Men dermed ikke sagt at man ikke kan få nogle nærbilleder af små motiver, som f.eks. den lille larve jeg fandt her.

LLO_1088

Her har jeg taget et billede ved den korteste fokus afstand, først ved 16 mm, derefter ved 300 mm. De er taget med indirekte flash mod et hvidt loft.

LLO_1588

LLO_1586

Som det ses, så får man ganske mange detaljer med, og objektivet tegner rimelig skarpt. Dog man kan se at der er tendens til mørke hjørne (såkaldt vignetting). Det er noget der nemt kan justeres ved efterbehandling af billederne, og nogle kameraer kan endda klare justeringen automatisk når man tager billedet. Vi ser lidt forvrængning af den lige linie nederst i billedet taget ved 16 mm. Det er også en af de kompromiser der er ved et ultrazoom objektiv. Igen, kan det nemt justeres ved efterbehandling, og det er faktisk kun synligt hvis man placerer lige linier i kanterne af fotoet.

I galleriet herunder er der flere billeder taget med Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO

//samples.mydigitalphotos.dk/#!album-156

Specifikationer

 • Brændvidde: 16-300 mm
 • Største blænde: F/3.5-6.3
 • Minimum objekt afstand: 0,39 m
 • Maksimum forstørrelsesforhold: 1:2.9
 • Filterstørrelse: 67 mm
 • Vægt: 540 g
 • Gruppe-elementer: 12-16
 • Synsvinkel: 82°12-5°20‘
 • Blænderblade: 7
 • Mindste blænde: F/22-40
 • Diameter x længde: 75 x 99,5 mm

Konklusion

Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO er tæt på at være det perfekte walk-around objektiv. Med det mener jeg, at jeg selv ikke ville have noget i mod at have det siddende på mit kamera en hel ferie. Hverken vægten eller billedkvaliteten vil bekymre mig. Og det at man kan skifte fra en 16 mm vidvinkel, til en 300 mm zoom med et enkelt vrid med hånden, det betyder at man ikke går glip af pludselige motiver. Ja billedkvaliteten er ikke helt i top, og der er noget forvrængning. Men i dagligt brug, så har jeg ikke oplevet at det har været et problem. Og hvis man lige bruger ganske kort tid på at efterbehandle sine fotos, så kan man få ganske fine resultater ud af Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO. Og til en pris der ligger omkring 600 kroner under Nikon 18-300 som vi har anmeldt tidligere (plus at der medfølger modlysblænde til Tamron, noget der ikke gjorde til Nikon) så synes jeg at man får rigtigt meget objektiv for pengene med Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO.

Karakter

mydigitalphotos-45-stars-print

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 4400,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

About Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox