Anmeldelse: Sony NEX-6

Sony NEX-6_wSELP1650_BK_1 (1)-8974Vi har endnu engang fået et systemkamera mellem hænderne, denne gang Sony’s NEX-6.

Sony NEX-6 er den “næststørste” model i serien og er bl.a. udstyret med 16 megapixel sensor, Wi-Fi, OLED søger, hurtig aufofokus og vipbar skærm – lad os se hvordan det er i daglig brug.

Hvad er der i kassen?

Sony NEX-6 kommer i en pæn emballage og i denne finder man, foruden kameraet følgende:

 • Batterioplader
 • Genopladeligt batter
 • Micro USB kabel
 • CD-ROM med software
 • Skulderrem
 • Eyepiece cup
 • Evt. objektiv (Alt efter hvilket kit man køber/vælger)

Design

Sony NEX-6 adskiller sig ikke væsentligt fra tidligere NEX-modeller, de ligner overordnet hinanden, dog naturligvis med enkelte forskelle.

Sony NEX-6 er ikke blandt de mindste systemkameraer, der er tydeligvis lagt større vægt på at det skulle virke robust og være rart at holde ved, hvilket er lykkedes. Jeg har et rigtig godt greb omkring Sony NEX-6, grebet, der i øvrigt er gummibelagt, er tilpas stort til at man har god kontrol med kun én hånd og det vejer ikke mere end det sagtens kan betjenes med én hånd. Materialevalget og udførslen er gennemført og som nævnt virker og ser det utrolig robust ud, et kamera der er bygget til at blive brugt.

På forsiden er det primære element objektivet, derudover er der af-hjælpelys og en iR sensor. På den ene side er HDMI og AV stik gemt bag en lille låge, mens der på toppen er en tilbehørssko til eksempelvis ekstern blitz, ligesom det er der udløser, tænd/sluk og FN knap er placeret. Der er også et programhjul, noget der kommer fra DSLR kameraerne. Det er “todelt”, således at den øverste del fungerer som valg af tilstand/program, mens den nederste ring eksempelvis bruges ved justering af blænde eller lign, denne kan nemt betjenes med tommelfingeren og giver en “DSLR lignende” betjening – det fungerer rigtig godt. Derudover er “pop-up” blitzen placeret ud for objektivet.

På bagsiden er øverste i venstre hjørne OLED søgeren med 100% dækning, en knap til manuel aktivering af blitz, knap til “playback”af optagede billeder/video og diverse andre knapper til betjening og navigering i menuerne. Derudover en dedikeret “video” knap, hvilket vel efterhånden er standard på de fleste kameraer. Skærmen er på 3″ og har en rigtig fornuftig opløsning på 921.600 pixels og den kan vippes op og ned – hvilket er en ret fed feature når/hvis man tager billeder enten højt eller lavt, ligesom det kan være en stor fordel ved videooptagelse hvor man ikke umiddelbart ville kunne se direkte på skærmen.

I bunden er batteri og SD-kort gemt i selve grebet og naturligivs er der også gevind til montering på kamerastativ.

Sony NEX-6 vejer 287 gram uden objektiv, og måler 119,9 x 66,9 x 42,6 mm.

Se vores hands-on video med Sony NEX-6 nedenfor.

Funktionalitet

Sony NEX-6 er et ret potent systemkamera, selvom 16 megapixel opløsning ikke lyder af noget særligt i dag. Sensoren er en stor APS-C sensor og sammen med BIONZ processoren man kan optage stillbilleder i op til ISO 25600.

Med Sony NEX-6 man man mulighed for at kører ren automatik, den er udstyret med hele to tilstand kaldet “Bedste auto” og Intelligent auto”. Derudover er der Scenetilstand, hvor man kan vælge mellem en række prædefinerede settings der passer til det enkelte motiv, der gives endda et billedeksempel og en kort beskrivelse når man ruller igennem mulighederne, gennemført! De automatiske tilstande synes jeg virkede ganske glimrende og de var gode til at “læse” motivet og indstille kameraet herefter.

Er man til den mere manuelle del, er Sony NEX-6 udstyret med M, S, A og P tilstandene – og slutteligt er der muligt at vælge en dedikeret panorama tilstand hvor kameraet hjælper med at tage panoramabilleder og samlet dem, så man ikke skal sidde og rode med dette i eksempelvis Photoshop efterfølgende.

Generelt for alle tilstandene gælder at de er godt beskrevet på skærmen, ligesom det hele foregår på dansk, eller det valgte sprog. Selve menuen kan godt virke en smule “skræmmende” alt efter hvilken tilstand man vælger, da der er virkelig mange muligheder for at rette og finjustere.

Noget af det der adskiller Sony NEX-6 fra mængden er det faktum at det har indbygget Wi-Fi, dette kan eksempelvis bruges for upload direkte til Facebook, Picasa eller andre understøttede tjenester, ligesom man kan installere forskellige app’s. Sidstnævnte er jeg dog ikke nødvendigvis fortaler for, jeg synes ikke det giver specielt god mening i et kamera af denne kaliber, men måske andre finder det nyttigt og brugbart.

OLED søgeren er som udgangspunkt nok ikke noget den normale bruger vil benytte sig af, men ved fotografering i direkte sollys eller lignende, får man det mest præcise billede i denne søger.

Kameraet er lynhurtigt at bruge, og det gælder både den generelle betjening og når der skal tages billeder. Skiftene mellem forskellige tilstande sker med det samme og autofokusen er enormt hurtig, så man skal være slemt uheldig for at “misse” et skud, her er vi rigtig tæt på den hastighed som vi oplever ved DSLR kameraer. Helt generelt opleves Sony NEX-6 som et kamera med overskud og som er ret nemt at gå til, uanset om man er nybegynder, øvet eller skal have et mere lommevenligt kamera som supplement til DSLR kameraet.

Billeder taget med Sony NEX-6

Jeg har brugt Sony NEX-6 den seneste måneds tid som “lommekamera”, dvs. det har både været med på farten, men er også blevet brugt i hjemmet. Som alle andre kameraer klarer Sony NEX-6 sig bedst udendørs i naturligvis belysning. Udendørs, i det naturlige lys får man super skarpe billeder med rigtig flotte farver og med mulighed for den flotte bokeh/slør som normalt er forbeholdt DSLR kameraerne. Vejret de sidste par uger har desværre været forholdsvis trist og mørkt, når ikke landskabet har været dækket af sne, det er derfor ikke det mest farverige billeder der er blevet taget med Sony NEX-6 – omvendt så er sne og “gråvejr” ikke optimale forhold for et kamera, så Sony NEX-6 har skulle yde lidt ekstra og det er efter min mening klaret til UG.

Indendørs er Sony NEX-6 lidt mere udfordret, men klarer faktisk også opgaven rimelig godt, selvom jeg har oplevet at billeder taget indendørs i dagslys, havde en tendens til at blive en smule mørke, det var dog kun sommetider dette forekom, så det kan muligvis være kameraets lysmåler der har været “forvirret”.

Uanset om man vælger en af de automatiske tilstande, eller selv ønsker manuel kontrol, er det ret let at få gode billeder med Sony NEX-6, uanset om det er mennesker, dyr, natur eller noget helt fjerde man fotograferer.

Nedenfor findes et galleri med et udsnit af billeder taget med Sony NEX-6 i forskellige tilstande, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#137

Video optaget med Sony NEX-6

I testperioden er Sony NEX-6 blevet brugt som mit primære “videokamera”, dvs. Sony NEX-6 bl.a. er blevet brugt til at skyde unboxing og hands-on videoer, ligesom det er brugt til helt almindelig dagligdagsbrug, eksempelvis video af min søn, optagelser i naturen af dyr og lignende, det er blevet brugt ti lidt af hvert.

Overordnet set er videokvaliteten glimrende, i Full HD opløsning og naturligvis med autofokus, ligesom man kan zoome under optagelse.

Videooptagelser fremstår klare og tydelige, selv under lysforhold der ikke er optimale og jeg fornemmer billedet som udgangspunkt er både flydende og uden “hakken” ved panorering eksempelvis. Da man kan bruge se samme tilstande som ved stillbilleder, er der rig mulighed for at udfolde sig kreativt via de manuelle og semi-automatiske tilstande og programmer.

Nedenfor findes en video i Full HD opløsning, optaget med Sony NEX-6.

Konklusion

Sony NEX-6 er et ret potent systemkamera, som ikke “kun” tilbyder udskiftelige objektiver.

Med Sony NEX-6 får man et kamera i mellemstørrelse med mulighed for udskiftning af objektivet (Micro Four Thirds), en vip-bar LCD skærm som gør det lidt nemmere at optage makrobilleder, video i “skæve “vinkler, Wi-Fi – som dog nok er mest “lir” end anvendeligt for de fleste, indbygget GPS og en række andre avancerede features og funktioner.

Heldigvis er det ikke kun de smarte features som er vægtet højt i Sony NEX-6, både billed og videokvaliteten er i top og det er utrolig nemt at bruge, uanset ens niveau. At Sony NEX-6 derudover er udført i lækre materialer og godt “specet” gør det bestemt ikke til et dårligere køb.

Sony NEX-6 er velegnet som alternativ til spejlreflekskamera, til feinschmeckeren der ønsker et “lommekamera” men ikke vil gå på kompromis med kvaliteten eller den der søger en mellemting mellem kompakt og lommekameraet, men godt kan leve med at Sony NEX-6 ikke er blandt de mindste på markedet. Prisen er en smule høj, men man får et potent kamera hvor der ikke er sparet nogle steder.

Karakter

mydigitalphotos-4-stars-print

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: Fra 6300,- (Kun kamerahus)

Find forhandler og den bedste pris på Sony NEX-6

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

7 comments

 1. Objektiv til Sony Nex-6.

  Jeg har købt ejer af et Sony Nex-6 med et 16-50 mm objektiv og kan kun tilslutte mig anmeldelsen. For en begynder som undertegnet er kameraet nemt at gå til, gode farver etc.

  Jeg er dog på jagt efter et ekstra objektiv med op til 200-300 mm. I den forbindelse vil jeg gøre om, hvorvidt jeg skal kigge efter et Sony, Tamron, Sigma eller ….objektiv. Som den glade begynder har jeg brug for billedstabilisator, ligesom det ikke må veje flere kg.

  På forhånd tak
  Peter

 2. Hej Peter,

  Jeg er helt ærligt ikke super skarp i “løse” objektiver til systemkameraer – måske andre brugere har et bud?

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. lars Plovmann

  Hejsa…

  Har købt et sony nex 6, som er indkøbt i USA… der er ingen DK menuer på, og heller mulighed for at vælge DK på den… er det muligt at smide ind i den ???

  Mvh. Lars Plovmann

 4. Hej Lars,

  Jeg har ikke kendskab til at man kan “installere” ekstra sprog på kameraet, da skulle du nok have fået fat i en Nordisk model fra start, desværre!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 5. Hej. Er det træls at skulle skifte mellem objektiver for at tage billeder der er langt væk og tæt på, mellem e 55-210 ? er ret nybegynder på dette område?

 6. Hej Maria,

  De fleste “begyndere” har mest glæde af et mere all-round objektiv, så man netop ikke skal skifte mellem flere objektiver, det kunne være et 18-200mm eksempelvis.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox