Anmeldelse: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Nikon)

50mm14-big1

Sigma er en af verdens førende producenter af objektiver til DSLR kameraer, og har været på markedet siden 1961. Gennem årerne er Sigma blevet anerkendt som et af de få mærker der kan måle sig med kameraproducenternes egne objektiver, når vi taler om standard objektiver.

Sigma’s sortiment indenfor objektiver er enormt, og dækker bl.a. over vidvinkel, standard zoom, telezoom, makro og teleobjektiver.

Denne anmeldelse omhandler Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM til Nikon, et objektiv med en fast brændvidde på 50mm, som er utrolig lysstærkt (F/1.4) Der findes ikke ret mange F/1.4 objektiver i Sigma program, men 50mm’eren som vi kigger på denne gang er én af dem – og formentlig den de fleste vil vælge da de 50mm svarer nogenlunde til det menneskelige syn.

Specifikationer
Specifikationerne kommer fra Fovitech.dk som er Sigma’s danske distributør.
Objektivmodel: 50mm F/1,4 EX DG HSM
Kamerabajonet: Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony, FT (alle HSM)
Til digitalkamera: Ja
Til analog kamera: Ja
Billedvinkel (diagonalt): 46,8º (27,9º ved SD-format)
Nærgrænse (cm): 45
Mindste blænde: 16
Antal linseelementer: 8
Antal linsegrupper: 6
Antal lameller i blænden: 9
Forstørrelse: 1:7,4
Filterdiameter (mm): 77
Mål (diameter x længde) mm : 84,5×68,2
Vægt (gram): 505
Modlysblænde (medfølger): LH829-01

sigma_50mm_04

Hvad er der i kassen?
Sigma levere næsten altid Deres objektiver i en neutral sort kasse, med objektivets modelnavn påtrykt. Dette objektiv er ingen undtagelse, derudover bærer den EX DG logoet, som kun bæres af Sigma’s bedste objektiver.

I kassen finder du:
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Modlysblænde
Taske til objektivet
Manual

Da dette objektiv er en del af EX-serien, leveres det med en lækker opbevaringstaske, som udfylder 2 funktioner. Som det første sikrer det at objektivet er yderst godt beskyttet under transporten, og så har man en godt udført taske som objektivet kan opbevares i når det ikke er i brug.

En anden god ting er at modlysblænden medfølger fra start, så der ikke er behov for at man investere yderligere 200-300,- i en sådan.

sigma_50mm_03

Førstehåndsindtryk
Når man får kassen, som Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM leveres i, i hånden første gang, får man en god fornemmelse af kvalitet. Det vejer godt til, og kassen er af en pæn størrelse.

Det første der springer i øjnene får man får åbnet for kassen, er at objektivet ligger godt beskyttet i den medfølgende taske, hvor også modlysblænden findes. Netop modlysblænden er rimelig stor, da diameteren er hele 77mm, det betyder også at såfremt der skal benyttes et UV, POL eller lignende filter, skal dette også være 77mm.

Objektivet i sig selv er opbygget således at der findes en ring til manuel fokusering yderst mod frontglasset, og en lille knap til skift mellem auto og manuel fokusering. Objektivet vejer godt til, hele 505 gram – og det er med til at få kvalitetsfornemmelsen i top.

Denne udgave er udstyret med Sigma’s såkaldte “HSM” Hyper Sonic Motor, der beskrives således af Sigma selv: ” En speciel kerne-løs motor der giver en lynhurtig og lydløs autofokus.” Dette stemmer meget godt overens med den oplevelse jeg har haft – autofokussen er netop lynhurtig og reagere prompte – ydermere er den meget lydsvag og derfor på ingen måde generende i brug. En smart lille ting er at frontglasset er trukket en smule tilbage i forhold til den yderste del af objektivet, dette gør at det er meget svært at ridse eller skramme objektivet – noget de fleste vil sætte stor pris på når der investeres knap 4000,- i nyt objektiv.

Da Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM er utrolig lysstærkt, er det muligt at lave de mest utrolige billeder, da der kan fokuseres på en genstand i forgrunden, og baggrunden bliver helt utydelig. Ydermere er lysstyrken medvirkende til at det er meget velegnet til fotografering under dårlige lysforhold, ex. Indendørs eller i andre mørkere omgivelser.

sigma_50mm_02

Billedkvalitet
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM er et fremragende objektiv, og man har rigtig mange muligheder for at lave kreative fotos grundet den større blændeåbning på F/1.4. Objektivet tegner utrolig skarpt, og farverne er flotte og mættede – man fornemmer at der er tale om et objektiv af høj kvalitet når man ser billeder taget med dette.

Nedenfor findes en række udvalgte billeder taget med Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM på et Nikon D80 kamerahus i forskellige indstillinger. Der er ikke foretaget redigering af billederne, alle er dog konverteret fra NEF til JPEG via Nikon’s egen software.

Klik for fuld størrelse.

dsc_3926_s

50 mm | 1/60s | F/1,6

dsc_4094_s

50mm | 1/25s | F/2,5

dsc_4168_s

50mm | 1/40s | F/3,2

dsc_4457_s

50mm | 1/50s | F/3,5

dsc_4477_s

50mm | 1/2000s | F/1,8

dsc_4478_s

50mm | 1/2000s | F/1,8

dsc_4487_s

50mm | 1/2500s | F/1,4

dsc_4495_s

50mm | 1/200s | F/7,1

Konklusion
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM er uden tvivl et objektiv at meget høj kvalitet, med en fantastisk lysstyrke der giver rig mulighed for kreativ fotografering og fotografering under dårlige lysforhold. Autofokussen er lynhurtig og støjsvag, formentlig takket være Sigma’s egen “Hyper Sonic Motor” teknologi der er indbygget i dette objektiv.

Eneste anke er prisen, der pt. ligger på omkring 3899,- – da Nikon’s eget 50mm F/1.8 i øjeblikket kan erhverves for omkring 999,- Dog skal det nævnes at Nikon’s egen 50mm F/1.8 på ingen måde kan måle sig med Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM når vi snakker kvalitet og finish, og ved Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM får du en lidt større blændeåbning på F/1.4 der gør det endnu mere lysstærkt end Nikon 50mm F/1.8.

Det er svært ikke at blive positivt overrasket over Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM, og det eneste jeg kan sætte en finger på er prisen. Dertil skal det dog siges at prisen i forhold til tilsvarende objektiver er fint i råd med markedet.

Er du en feinsmecker der ønsker noget af det absolut bedste og mest lysstærke på markedet, så vil valget formentlig falde på Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM – og jeg kan varmt anbefale dette valg!

sigma_50mm_01

Karakter
75%

Pris & tilgængelighed
Vejledende udsalgspris: Ca. 3899,-

Find forhandler og den bedste pris på Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM

Skrevet af
Noel Christensen

Udlånt af
Fovitech ApS

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

2 comments

 1. Hej Noel!

  Nu har jeg læst din anmeldelse af dette objektiv et par gange, og det lyder godt nok lækkert! Jeg overvejer at investere i dette – men eftersom jeg hovedsageligt fotograferer når jeg er på ferier (ofte i Tyrkiet), og ellers om sommeren i naturen, vil du så foreslå at jeg investerer i dette?
  -Jeg har i forvejen Nikons VR 18-55 samt 55-200mm, dog anvender jeg sjældent 55-200, og på ferier har jeg ikke haft behovet for at zoome mere ind end de 55mm.
  Jeg modtager gerne bud på andre alternativer 🙂

  /Line

 2. Hej Line,

  Det er et rigtig lækkert objektiv, men det er jo primært til portræt brug, det er ikke lige verdens mest alsidige objektiv – jeg tror måske du vil føle dig lidt begrænset med et fast 50 mm objektiv til det brug du nævner der.

  Nu skriver du ikke hvad du har af kamera, men er man villig til at gå lidt på kompromis med kvaliteten, så får du et fantastisk alsidigt objektiv i Tamron 18-270mm… (https://www.mydigitalphotos.dk/tamron-18-270mm-f3-5-6-3-di-ii-vc-pzd/)

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox