Anmeldelse: Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II

Det er endnu engang tid til besøg fra Sigma, en af de absolut mest fremtrædende producenter af objektiver til D-SLR kameraer.

Denne gang skal vi kigge nærmere på Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II, et meget lysstærkt objektiv med f/2.8 i hele zoomområdet.

Sigma’s 70-200mm f/2.8, som vi tidligere har anmeldt, er forholdsvis tungt, hvorimod Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II er både let og kompakt, med en vægt på kun 780 gram. Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II er en del af EX-serien, og det betyder at der er tale om et objektiv i en særlig høj kvalitet.

Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II har naturligvis også den såkaldte ”Hyper Sonic Motor” som i mange andre af Sigma’s objektiver, og dette betyder ganske enkelt at fokusering ser hurtigt og lydsvagt – og det holder stik finder vi ud af senere.

Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II fås til bade Canon, Nikon, Pentax, Sigma og Sony – så uanset hvilket D-SLR kamera du måtte have, så burde objektivet være at finde til netop dit kamera. Det er dog værd at bemærke at Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II ikke understøtter kameraer med Full Frame sensor, eller analoge kameraer.

Hvad er der i æsken?
Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II leveres i den sædvanlige sorte emballage, der kun er påtrykt modelnavnet og Sigma’s logo.

I æsken finder man Sigma 50-150mm f/2,8 EX DC HSM II, der ligger godt beskyttet i en objektivtaske der passer nøjagtigt til lige netop dette objektiv. Denne taske er ganske anvendelig til både opbevaring, transport eller til evt. at spænde på din eksisterende fototaske.

Modlysblænde og en manual er der også blevet plads til, så der er ikke noget til forskel fra alle de andre Sigma objektiver vi indtil nu har haft på testbænken.

Funktionalitet
Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II er ikke nogen letvægter, som tidligere nævnt har vi en vægt på 780 gram, og en længde på knap 14 cm. Brændvidden på 50-150mm gør anvendelsesmulighederne lidt begrænsede, men det man skal ligge mærke til er blænden på f/2.8 der gør det muligt at fotografere selv under dårlige lysforhold. Ydermere kan man ved bl.a. portrætfotografering opnå effekter med en flot sløret baggrund og et motiv der fremstår knivskarpt.

Brændvidden gør Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II velegnet til portrætfotografering, da det er her brændvidden passer bedst, men det kan naturligvis også bruge til dyr og alle andre motiver. Det er dog klart ved portrætfotografering at Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II overrasker, da du kan komme forholdsvis langt væk rent fysisk, men stadig zoome dig tæt på motivet. Dette giver den flotte slørede baggrund som gør dit motiv står knivskarpt, men baggrunden er helt udvasket.

Selve objektivet består af en bred zoom-ring inderst mod kamerahuset, og dernæst en fokuseringsring der er næsten lige så stor. Yderste frontglas rotere ikke ved fokusering, så der kan benyttes både modlysblænde og POL filter uden problemer. Det er også værd at bemærke at både fokusering og zoom foregår inde i objektivet, så objektivet har en fast længde og ingen udvendige dele der bevæger sig.

Finishen er rigtig god, og takket være den forholdsvis høje vægt så er man ikke i tvivl om at det er noget ordentligt udstyr man får i hånden, og netop den følelse er efter min mening ret væsentlig når man investere flere tusinde kroner i fotoudstyr.

Nærgrænsen er 1 meter, dvs. du skal rimelig langt væk fra dit motiv, og det gør det meget lidt velegnet til blomster, insekter og andet hvor man gerne vil så tæt på som muligt. Omvendt er det heller ikke den brug Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II er tiltænkt, så Sigma er lovligt undskyldt.

Autofokus motoren er lydsvag, og arbejder i et rimeligt tempo, hverken hurtigt eller langsomt. Jeg oplevede dog lidt fokuseringsproblemer med mit Canon EOS 7D, som udgangspunkt lå fokus lidt længere fremme end jeg egentlig havde valgt i søgeren. Dette kom primært til udtryk ved fotografering af motiver der befandt sig forholdsvis tæt på, og jeg kan ikke afvise at det skyldes problemer med selve kamerahuset, da det er hørt før at man ved brug af Canon EOS 7D kan få brug for at få mikrojusteret sine objektiver.

Billedkvalitet
Jeg har benyttet Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II i en periode, og brugen kan vist bedst betegnes som all-round. Jeg kan dog godt mærke at Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II primært er rettet mod portrætfotografen, da brændvidden, den forholdsvis høje vægt og det faktum at nærgrænsen er 1 meter, gør at man ikke får det optimale ud af objektivet ved daglig brug.

Farverne er flotte, der er masser af detaljer og flot skarphed i billederne og du kan lave en rigtig flot sløring af baggrunden ved eksempelvis f/2.8. Men du skal have et lidt specielt behov for at anskaffe Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II, som all-round objektiv der både skal bruges til landskab, portræt, dyr, børn og andet, så findes der bedre alternativer på markedet.

Nedenfor findes en række billeder taget med Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II, på et Canon EOS 7D. Fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue.

Specifikationer
Objektivmodel: 50-150mm F/2,8 EX DC HSM II 
Kamerabajonet: Canon, Nikon, Pentax, Sigma, Sony (alle med HSM) 
Til digitalkamera: Ja
Til analog kamera: Nej
Billedvinkel (diagonalt): 27,9º – 9,5 º
Nærgrænse (cm): 100
Mindste blænde: 22
Antal linseelementer :18
Antal linsegrupper: 14
Antal lameller i blænden: 9
Forstørrelse: 1:5,3
Filterdiameter: 67mm
Mål: 76,5 x 139,7mm
Vægt: 780 gram

Konklusion
Der er ingen tvivl om at Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II er et godt objektiv, der kan levere fremragende billeder sammen med den rigtige fotograf. Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II er primært rettet mod portræt og modelfotografen, for her passer brændvidden perfekt og man kan få billeder hvor motivet står knivskarpt og baggrund har en rigtig flot sløring.

Er du portræt eller modelfotograf, så kunne Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II sagtens være det rigtige valg for dig. Til alle dem som søger et lidt mere alsidigt objektiv med en god lysfølsomhed, er der bedre alternativer på markedet.

+
f/2.8
Finishen
Inkl. taske og modlysblænde


Manglende alsidighed

Karakter
75 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 6485,-
Set til: 4395,-

Klik her for at finde den bedste pris på Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Fovitech ApS

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

5 comments

 1. Klaus K Nielsen

  Det eneste portræt, du viser, selv om det er et portrætobjektiv, du anmelder, har tydeligvis fokus på nærmeste skulder frem for på øjnene. Er det en fejl ved objektivet (front focus) eller har du bare ikke rigtig tænkt på hvilke(t) fokuspunkt(er), du ville bruge?

 2. Hej Klaus,

  Det er ved at være en rum tid siden jeg havde dette objektiv mellem hænderne, men lurer jeg lige hurtigt billederne igennem som er taget med objektivet, så er det mig der har lavet fejlen mht. det pågældende billede og ikke objektivet.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Klaus K Nielsen

  Jeg overså, at datoen ganske vist var 20. april, men der var ikke noget årstal…
  Min interesse skyldes, at Sigma har lanceret et nyt 50-150 f/2.8 med OS, og jeg var ikke helt skarp på, at dette var en ældre anmeldelse.
  Det objektiv, du har anmmeldt, er på nette skældt ud for at lide af front focus, så det var sandsynligt, at det var det, der var problemet.
  Men ellers tak.

 4. Hej Klaus,

  Det kan jeg se nu, der står faktisk ikke årstal – det forklarer det 🙂 Anmeldelsen er skrevet tilbage i 2010.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 5. Hej Noel

  Jeg har lidt kig på både dette (sog i OS-versionen), men er lidt bekymret for, at vægten vil betyde, at jeg holder det hjemme (mener at OS-varianten vejer 13-1400 gr.).

  Jeg har også kig på Sigmas 18-35 f/1.8 som erstatning for mit nuværende allround, Tamron 17-50 f/2.8 – lyder det som et helt gak skift?

  Du skriver “Til alle dem som søger et lidt mere alsidigt objektiv med en god lysfølsomhed, er der bedre alternativer på markedet.”
  Kan du komme med nogle gode forslag her? Jeg har Canon 60D.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox