Anmeldelse: Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS

Sigma, en af de absolut største producenter af objektiver, er ikke fremmed for Os, da vi tidligere har haft en lang række Sigma objektiver på testbænken.

Denne gang er det Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS vi skal kigge på. Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er et såkaldt all-round objektiv, da det takket være den store brændvidde er velegnet til en lang række motiver, samtidigt er der indbygget billedstabilisering, således at der kan fotograferes håndholdt selvom lysforholdene måske ikke er optimale.

Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er et objektiv som nok primært appellere til dem der ønsker et ”opgraderings-objektiv” og måske kommer fra et 18-55mm kit objektiv. Med Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS får man pludselig et objektiv med langt store brændvidde (zoom), billedstabilisering og de fleste vil egentlig kunne nøjes med dette objektiv, uden at have behov for at skifte mellem flere forskellige objektiver. Det kan især være en fordel hvis man rejser meget, og ønsker en let oppakning.

Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS fås til både Canon, Nikon og Sigma, dog skal man bemærke at denne udgave ikke kan anvendes på analoge kameraer, eller Full Frame spejlreflekskameraer.

Men lad os straks finde ud af om Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er værd at investere i, og om det vitterligt er ”godt nok” som all-round objektiv.

Hvad er der i kassen?
Det er altid en sand fornøjelse at pakke et Sigma objektiv op, først og fremmest er de emballeret i en lækker sort æske, og dernæst ligger selve objektivet beskyttet i endnu en kasse, med andre ord er det godt beskyttet under transporten.

Foruden Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS, finder man i æsken også en lille manual, et garantibevis, modlysblænde og et objektivdæksel.

Igen, som vi efterhånden er vant til fra Sigma side, så er det altså rart at se de ikke sparer de par kroner som det koster dem at vedlægge en modlysblænde. Her kunne andre, host Canon host, lære noget.

Første indtryk
Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS bliver af mange betegnet som et rigtig godt rejseobjektiv, og når man første gang får det i hånden, så forstår man straks hvorfor. Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er først og fremmest rimelig kompakt, kun 10 cm lang og selvom vægten siger 610 gram er det bestemt ikke afskrækkende, når man har in mente at man har fat i et objektiv der dækker området fra 18-200mm.

Selvom hverken størrelse eller vægt er overvældende, så har man på intet tidspunkt følelse af at det er et skrabet eller billigt objektiv, da finishen er i den sædvanlige Sigma klasse, og det virker stadig solidt.

Overfladen er den lidt matte og en smule ru plast som vi som udgangspunkt ser alle Sigma objektiver leveret i, og denne overflade er på en gang både nydelig og samtidigt kan den sagtens tåle at blive brugt.

På objektivet er der 3 skydeknapper, en knap der kan låse objektivet under transport, en knap til at aktivere/deaktivere billedstabilisering samt en knap til skift mellem auto og manuel fokusering.

Selve objektivet er opbygget helt traditionelt med en rimelig bred zoomring, og selve fokusringen yderst, før frontglasset. Da frontglasset ikke rotere ved fokusering, er det nemt at benytte POL fiktre eller den medfølgende modlysblænde.

Som jeg kort var inde på tidligere, er Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS takket være brændvidden på 18-200mm, ganske alsidigt og velegnet til en lang række motiver, alt lige fra landskab, natur, portræt og meget meget mere, jeg tør derfor godt vove den påstand at brændvidden bør være alsidig nok til de fleste amatørfotografer.

Lysstyrken er som man kan forvente det af et objektiv af denne kaliber, nemlig fra f/3,5 til f/6,3 afhængigt af brændvidden. Dette er efterhånden standard for denne klasse, både pris og kvalitetsmæssigt, så på dette punkt er der hverken jubel eller skuffelse over Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS. Som en lille bonus er den nærgrænsen kun 45 cm, og det betyder at man fysisk kan komme ret tæt på ens motiv.

Autofokusmotoren i Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er ikke hurtig, i hvert fald ikke på det Canon EOS 7D jeg har brugt i forbindelse med testen. Det virker som om den er lidt tøvende, og ved skift af fokuspunkt mellem 2 punkter skal man have en smule tålmodighed. Dette faktum gør at Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS ikke egner sig til ”action” fotografering, men omvendt er det nok heller ikke målgruppen. Målgruppen er nok nærmere amatørfotografen der ønsker et større spænd i brændvidden, og evt. billedstabilisering som opgraderings af hans 18-55mm kit objektiv.

Selvom autofokussen er en smule langsom, så er den heldigvis ganske præcis, og støjniveauet er også acceptabelt.

Jeg nævnte tidligere at Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS har indbygget billedstabilisering, og da jeg ikke har haft specielt mange teleobjektiver med billedstabilisering mellem hænderne, har jeg glædet mig til at se hvad den kunne præstere, og jeg blev ikke skuffe. Jeg har taget et par håndholdte billeder, med samme motiv, indstillinger og lysforhold. Hvor jeg uden billedstabilisering endte ud med slørede billeder der var til at kassere, var resultatet, med billedstabilisering aktiveret, pæne og skarpe billeder, uden rystelser. Selvom man måske ikke tillægger billedstabilisering den store værdi til hverdag, så kan den virkelig hjælpe, specielt ved dårlige lysforhold, således at man i stedet for rystede billeder, pludselig får pæne billeder uden rystelser. Jeg var meget overrasket over hvor stor forskellen egentlig var, og den bliver naturligvis endnu større jo større brændvidde der benyttes, ved 200mm er der virkelig noget at vinde.

Billedkvalitet
Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er, alt andet lige, et forhold billigt objektiv, og kvaliteten må man derfor formode følger dette faktum.

Det må man også sige er tilfældet, uden at det skal tillægges en negativ værdi. Billeder taget med Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS har en rimelig skarphed, både ved vidvinkel og tele. Farvemæssigt er der ikke så meget knald på Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS, men farverne virker derimod afdæmpede og naturlige.

Jeg har ikke, ved normalt brug, kunne konstatere synlige tegn på hverken fortegning eller vignettering. Jeg kan dog ikke afvise at det i nogle tilfælde kan vise sig, men ved helt almindeligt dagligdagsbrug, som dette objektiv netop er tiltænkt, har jeg ikke kunne konstatere noget af betydning.

Nedenfor findes en række billeder taget med Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS, med et Canon EOS 7D kamerahus. Fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue.

Specifikationer
Model: 18-200mm F/3,5-6,3 DC OS
Fås til: Canon, Nikon (HSM), Sigma
Nærgrænse: 45cm
Mindste blænde: 22
Filterdiameter: 72mm
Mål: 79×100
Vægt: 610 gram

Konklusion
Jeg startede denne anmeldelse ud med at kalde Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS for et ”All Round” objektiv, og det må siges at holde stik, da det kan benyttes i alle tænkelige situationer, hvad enten det er vidvinkel eller tele man har brug for, da spændet fra 18-200mm vil være nok til de fleste, inkl. mig selv.

Den indbyggede billedstabilisering fungere utrolig godt, og kan måske endda kompensere en smule for den manglende lysstyrke, ved fotografering under dårlige lysforhold.

Kigger man på den vejledende pris på ca. 3600,- så får man altså ret meget for pengene, en brændvidde på 18-200mm, billedstabilisering og fornuftig billedkvalitet. Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS er ofte blevet omtalt som et perfekt rejseobjektiv, og det må ligeledes siges at holde stik, da de fleste, uden specielle behov, sagtens ville kunne nøjes med Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS i fototasken på ferierejsen grundet den store alsidighed.

Så samlet set er Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS et rigtig godt køb, og særligt til dem der ønsker ét all-round objektiv og ikke ønsker at skifte objektiv i tide og utide.

+
Billedstabilisering
Alsidighed


Lidt langsom autofokus

Karakter
85 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 3625,-
Set til 2794,-

Klik her for at finde den bedste pris på Sigma 18-200mm/3,5-6,3 OS

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Fovitech ApS

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

2 comments

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox