Anmeldelse: Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM

10-big1

Sigma er en af verdens førende producenter af objektiver til DSLR kameraer, og har været på markedet siden 1961. Gennem årerne er Sigma blevet anerkendt som et af de få mærker der kan måle sig med kameraproducenternes egne objektiver, når vi taler om standard objektiver.

Sigma’s sortiment indenfor objektiver er enormt, og dækker bl.a. over vidvinkel, standard zoom, telezoom, makro og teleobjektiver.

Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM som vi skal kigge på denne gang, er et af de mere specielle objektiver som Sigma har I Deres store sortiment. Der er nemlig tale om et, som navnet antyder, fiskeøje. I praksis betyder det at objektivet dækker hele 180 grader (154° til Sigma, 167° til Canon), og gør det dermed muligt at lave nogle helt utrolige billeder.  Derudover er objektivet yderst lyssstærkt (F/2.8), og har en min. Fokusafstand på kun 13,5 cm.

 Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM kan leveres til både Nikon, Canon, Sony og Pentax – vores testeksemplar er til Nikon.

Hvad er der i kassen?
Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM leveres i den velkendte sorte æske med Sigma’s røde logo, og hvid skrift. I kassen finder man Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM pakket godt ind i et lækkert lille foret etui, sammen med adapterring der er udført i metal og naturligvis et objektivdæksel der beskytter selve frontglasset. Ydermere er der vedlagt en lille instruktionsvejledning, samt garantibevis.

Som vi efterhånden er vant til fra Sigma side, så mangler der intet i kassen – og som ved alle andre EX objektiver, så er det lille lækre opbevaringsetui inkluderet.

Første indtryk
Det første man ligger mærke til ved Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM er formen. Da der er tale om et ”fiskeøje” buer glasset yderst på objektivet, og er derfor mere ”udsat” for fedtfingre og ridser. Da frontglasset stikker frem i forhold til resten af objektivet, er det også nødvendigt først at montere en adapterring, førend selve objektivdækslet kan monteres.

Størrelsesmæssigt hører Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM til i den mindre ende, det er kun 8,31 cm. Langt, vægten giver dog et godt indtryk af kvalitet med sine 475 gram.

På Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM er der kun én knap, som bruges ved skift mellem auto og manuel fokus. Finishen er som vi kender den fra Sigma’s EX serie, nemlig mat sort plast af høj kvalitet og naturligvis kamerafatning af aluminium, ingen plast her.

Autofokusen er rimelig kvik, uden at være utrolig hurtig, og der er ingen støj at spore ved fokusering. Ønsker man manuelt at justere fokus efter brug af autofokus, kan man blot dreje på fokusringen, uden først at skulle slå objektivet over på Manuel fokus. Det er lidt smart!

Billedkvalitet
Jeg har i testperioden forsøgt at tage billeder af en række forskellige motiver, i forskellig belysning, indendørs såvel som udendørs, for at have det bedst mulige grundlag for min endelig vurdering og dertilhørende karakter.

En af de ting der gør Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM lidt speciel, er det faktum at nærgrænsen er 13,5 cm., og dette betyder i praksis at der kan fokuseres kun 1,8 cm fra frontlinsen. Når man kan fokusere så tæt på motivet, skal man pludselig passe på at man ikke rammer motivet med objektivet.

Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM tager generelt rigtig flotte billeder, skarpheden er høj og graden af detaljer ligeså. En anden af Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM’s forcer, er den stor blændeåbning på F/2.8 som gør at der kan fotograferes i dårlig belysning, eller laves billeder hvor baggrunden sløres for at hovedmotivet står bedre frem.

Der er ingen tvivl om at man skal vænne sig til at benytte Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM, for det er meget specielt at fotografere med, og man skal pludselig kigge på motiverne på en helt ny måde. Kigger man ligeud, på en lige horisont vil billedet blive ”lige”, kigger man ned, med en lige horisont vil horisonten få form som en glad mund, kigger man op vil den få form som en sur mund. Dette var den meget pædagogiske forklaring på hvordan det grundlæggende er at benytte Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM.

Grundet den ekstreme vidvinkel kan man få enormt meget med i billederne, og det gør at antallet af motiver mindskes, da man kan have svært ved at fremhæve ét enkelt objekt, da objektivet har sin klare fordel ved at vise ”så meget som muligt”. Har man motiverne er der dog rigtig mange muligheder med Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM, og jeg har samlet en række billeder taget med Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM nedenfor, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue.

Specifikationer
Objektivmodel: 10mm F/2,8 EX DC HSM
Kamerabajonet: Canon (HSM), Nikon (HSM), Sigma (HSM)
Til digitalkamera: Ja
Til analog kamera: Nej
Billedvinkel: 180º til Nikon – 167º til Canon  
Nærgrænse (cm): 13,5
Mindste blænde: 22
Antal linseelementer: 12
Antal linsegrupper: 7
Antal lameller i blænden: 7
Forstørrelse: 1:3,3
Mål (diameter x længde): 75,8 x 83,1 mm.
Vægt: 475 gram
Modlysblænde (medfølger): Indbygget

Konklusion
Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM er et objektiv der skriger på kreative fotografer med skæve idéer, eller nogle meget specifikke krav.

Jeg synes helt sikkert at Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM er et objektiv der giver masser af sjov og gode muligheder for at lave kreative billeder med en meget høj billedkvalitet. Dog giver ”fiskeøje” princippet, efter min mening, at antallet af motiver er forholdsvis begrænset, og en gængs amatørfotograf vil formentlig kunne finde andre objektiver som ville være et bedre køb til de 5000-7000,- som man skal have på bordet for at blive ejer af Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM.

Så konklusionen er at Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM på ingen måde er et dårligt produkt, men derimod virkelig gennemført. Inden man render ud og investere i det, så bør man dog overveje om man har motiverne som passer til et fiskeøje, så man ikke ender med et objektiv som blot ligger i skabet.

Karakter
70 %

+
Billedkvalitet


Alsidighed

Pris & tilgængelighed
Vejledende pris: 7240,- inkl. moms
Set til 5135,- inkl. moms

EDBpriser_200px

Skrevet af
Noel Christensen

Udlånt af
Fovitech ApS

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

2 comments

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox