Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Anmeldelse: Panasonic Lumix DMC-LX100

Panasonic_LX100_16x9-578-80
Panasonic Lumix DMC-LX100 er nyeste skud på stammen af high-end kompaktkamera fra Panasonic, ja faktisk et af de nyeste på markedet her i slutningen af 2014. Kameraet kom på gaden sidst på efteråret og der har været stor interesse for kameraet, da det er bygget med en stor, kameraets størrelse taget i betragtning, Micro 4/3” MOS billedsensor og samtidig bærer et lysstærkt Leica glas.

Hvad er der i kassen?

I Kassen finder vi kameraet, som ligger i en beskyttende pose af stof. En Lumix Neck-strap, et usb-kabel, en selvstændig batterioplader, manualen, en lille ekstern blitz i en stofpose, som er til at tage med i lommen, en lille snor til objektivdækslet (så det kan hænge fast ved kameraet) samt en DVD (med 3 programmer til pc og 1 til mac)

Specifikationer

 • Leica DC Vario Summilux f/1.7-2.8
 • 12,8 megapixel
 • 4K video
 • 4/3 MOS sensor
 • F/1.8-2.8 Blænde
 • 3,1 x optisk zoom (intelligent  6,2x / digital 4x)
 • 24-70 mm
 • forskellige formater: 4:3, 3:2, 1:1 og 16:9
 • Optisk billedstabilisering
 • Mindste fokusområde 3cm (ved 24mm)
 • Understøtter RAW

Design og funktionalitet

Med Panasonic Lumix DMC-LX100 i hånden er du ikke i tvivl om at du holder et kvalitetskamera. Selvom der er tale om et kompaktkamera, virker det både robust og kraftigt i hånden. Det er ikke et lille lommekamera. Det kan ligge i en taske eller en større jakkelomme. Huset fås i to farver, enten sort eller sølv og er udført i aluminium. Det føles godt i hånden og med et stort gummigreb foran og et lille til tommelfingeren bagpå, ligger det trods størrelsen ret godt i hånden.

Der er fra det naturlige greb om kameraet hurtig adgang til de forskellige indstillingsmuligheder på kameraet.

Foran på kameraets objektiv sidder der yderst et trinreguleret drejehjul, som styrer blænden. Inderst på objektivet sidder endnu et drejehjul, som justeres trinløst, hvor du under indstillinger, selv kan vælge hvilken funktion du styrer her. Som standard justerer du zoomen på det inderste drejehjul.

På siden af objektivet sidder en lille knap, hvor man kan skifte mellem AF, Macro AF og MF (altså forskellige fokuseringsfunktioner). Øverst på objektivet sidder igen en lille knap, hvor man vælger mellem formaterne 4:3, 3:2, 1:1 og 16:9. Ved siden af objektivet sidder hjælpelyset, som også fungerer som redeye-reduction.

Ovenpå kameraet har du en hotshoe til flash, Panasonic Lumix DMC-LX100 er født uden indbygget flash, men som beskrevet ovenfor følger der en lille ekstern flash med som passer til kameraets hot shoe. Ved siden af hot shoen er der adgang til flere forskellige indstilinger på kameraet. Der er placeret to trinregulerede drejehjul. Det første er der nem adgang med tommelfingeren uden at egentlig at flytte den. Dette hjul giver mulighed for at regulere exposure. Det andet hjul, som sidder tættere på midten, justerer lukkerhastigheden.

panasonic-lx100-07-570x498

Som udgangspunkt er det egentligt ret simplet med justeringen af både blænde og lukker. Enten sætter du drejehjulet på auto eller også sætter du drejehjulet på den ønskede værdi, som både kan se på selve drejehjulet, men også i det digitale display.

Ved siden af, eller nærmest i forlængelse af lukkerhjulet, sidder on/off-knappen, som er trods, at den er gemt væk, er nem at skubbe frem eller tilbage med en finger.

Imellem lukker-hjulet og exposure-hjulet sidder to knapper. Den ene, en lille trykfølsom knap, som vælger imellem P eller iA, som står for hhv Program eller intelligent Auto. For at vælge imellem de mange filtre, skal Panasonic Lumix DMC-LX100 være indstillet på program.

den anden knap er selve udløseren, som også fokuserer med et halvt tryk. Foran på udløser knappen er en lille drejepal, som styrer zoomen.

Lige over vores exposure-hjul sidder en lille trykfølsom knap, som åbner op for adgang til de mange filtre, hvis man har slået kameraet over på P.

På bagsiden af kameraet har vi en 921K dot 3” lcd skærm uden touch. Ifht at fokusere ville det faktisk være rigtig rart med en touchskærm, hvor man kunne vælge fokuspunkt, ligesom man f.eks kan på Canon Powershoot g7x.

Over lcd-skærmen sidder, hvad der for mange kan være en afgørende faktor for at vælge Panasonic Lumix DMC-LX100 over andre high-end kompaktkameraer, nemlig en EyeViewFinder. Jeg har ikke brugt den selv, men jeg ved at mange finder det afgørende for et kamera. Den er her, men personligt, synes jeg ikke den præsterer tilfredsstillende og det er i praksis også bare det samme skærmbillede der bliver vist i EVF’en som på LCD skærmen.

Der sidder 3 FN-knapper bagpå kameraet, som er præinstalleret med forskellige funktioner, men man kan selv vælge hvilke funktioner de skal styre og på den måde får man sammen med det trinløse drejehjul foran rigtig mange muligheder for personlige indstillinger på Panasonic Lumix DMC-LX100.

Desuden har vi en dedikeret rec-knap, altså til video og ved siden af den en AF/AE-lock-knap.

I højre side, har igen en drejeknap, som også er trykfølsom. Det er bl.a. her at at du går ind i indstillingerne og styrer menuen m.m. Samtidig har du også her, når du er i manuel mode hurtig adgang til både iso og hvidbalance, med de to dedikerede trykfunktioner.

Kameraets kontrolmuligheder lefler for de kræsne fotografer, som kræver høj billedkvalitet og let kontrol over indstillingerne – og det fungerer. Panasonic Lumix DMC-LX100 er let at styre og også let at lade styre sig selv og begge dele fungerer som det skal. Jeg har brugt begge dele og det er rart med auto, som fungerer et godt stykke af vejen og hurtigt og nemt at overtage kontrollen, når auto ikke længere slå til eller lever op til mine krav.

lumix_lx100_black_top

Panasonic Lumix DMC-LX100 har en lang række forskellige funktioner, som jeg ikke vil gå i dybden med her. Det er dog værd at nævne at Panasonic Lumix DMC-LX100 har indbygget wi-fi, hvilket gør, at du kan nemt og trådløst kan overføre billeder til computer og smartphone, du skal dog lige downloade den tilhørende app, men det gør det nemt at smide sine flotte billeder op på sine sociale medier.

Billedkvalitet og videokvalitet

Jeg er imponeret over billedkvaliteten. Panasonic Lumix DMC-LX100 tager simpelthen fremragende billeder. Auto funktionen klarer det rigtig godt og vil du gerne have mere kontrol over indstillingerne, er det faktisk både nemt og hurtigt ifht. at det er et kompaktkamera du har i hånden. Billederne står skarpt og du vil uden tab af kvalitet kunne printe dine billeder i plakatstørrelse.

Personligt er jeg vild med muligheden for at kunne tage macro billeder. Kameraet registrerer selv, når du går helt tæt på og går automatisk i macro-mode. Vær dog opmærksom på, at du manuelt kan slå macro-autofokus til på siden af obejktivet. Man kan faktisk stille skarpt forholdsvist tæt på og det fungerer godt. Det slår ikke Canon Powershoot G16 i macro, men du kan komme tæt  på og den store billedsensor, gør at du uden det store tab af billedkvalitet, senere kan beskære billedet og på den måde få endnu større macroeffekt.

P1150500

Kamearet har hvad der svarer til en zoom på 24mm-75mm. Jeg er altid glad for zoom, så længe, det ikke går ud over billedkvaliteten. 24-75 er ganske udemærket som all-round, men som feriekamera ville jeg gerne have haft lidt ekstra, men det er altid et kompromis og man kan ikke få det hele i et. På billederne herunder kan man se zoomområdet.

P1150574  P1150575

Der er mange forskellige filtre i kameraet, hvilket jeg faktisk synes er ret sjovt. Det gør det hurtigt og nemt at lægge en ønsket effekt på sine billeder uden efterfølgende redigering. Stjernefilteret er jeg ret glad for.

P1150505

Flere af de andre filtre kan ses her på landskabsbilledet, som fuldstændig skifter udtryk alt efter hvilket filter der er lagt på.

P1150580

P1150581  P1150582  P1150583  P1150584  P1150585
P1150587  P1150588  P1150589
P1150591

Den store billedesensor, høj Iso og lav blænde er med til at give ret gode billeder, selv under dårlige lysforhold. Hvis du selv har en lille smule forstand på fotografering og kan finde ud af selv at justere på blænde, lukkertid og iso (som du sagtens kan sætte på auto, så længe du har sat en max iso, som svarer til den billedkvalitet du forventer), vil jeg klart anbefale det, når der er mindre lys at arbejde med. Alternativt, kan du bruge den lille eksterne blitz, som følger med. Den giver faktisk rimelige resultater, men gør og så kameraet lidt større at gå rundt med. Da jeg testede kameraet, kunne jeg ikke få blitzen til at virke i begyndelsen – først da jeg skubbede knappen på blitzen fra ON over til OFF, virkede den. Jeg har ikke brugt blitzen meget, men som sagt fungerer den og giver helt okay resultater.

Jeg fandt ud af, at det fungerede bedst for mig med manuelle indstillinger når det er lidt mørkt, særligt blænden, som jo er let tilgængelig på det yderste drejehjul har jeg været glad for.

P1150609

P1150548

P1150621

Videokvaliteten er også imponerende. Jeg har testet videofunktionen ved forskellige lejligheder og fandt ud af en sjov ting, at flere af filtrerne, dog ikke alle, fungerer sammen med video. Det er selvfølgelig lir og legetøj, men det holder. Jeg har haft kameraet med en tur ude at køre og testet videokvaliteten, når kameraet er fæstnet til min window-mount. Jeg har også haft det med til akustisk koncert på et mindre værtshus med svag belysning, her afprøvede jeg bl.a. monokronfilteret på videoen.

Konklusion

Jeg har aldrig interesseret mig særlig meget for kompaktkameraer, billedkvaliteten har ikke kunne leve op til mine forventninger og hvad jeg var vant til med DSLR kameraer. Markedet har udviklet sig siden at alle har et kamera i lommen med deres smartphone. Kompaktkameraer henvender sig idag i høj grad til folk der vil have mere zoom og bedre billedkvalitet end man får med en smartphone og Panasonic Lumix DMC-LX100 ligger sig klart i det forreste felt hvad angår billedkvalitet.

Panasonic Lumix DMC-LX100 er både et kamera til point and shoot folket, men også til dem der vil have mere kontrol over kameraet indstillinger. Ja faktisk, fungerer Panasonic Lumix DMC-LX100 bare som det skal, uanset situationen – lige fra gadefotografering til portrætfotografering, leverer Panasonic Lumix DMC-LX100  varen.

Som et alternativ til den store taske med DSLR udstyret når man gerne vil have et let kamera med på farten, er Panasonic Lumix DMC-LX100 særdeles anbefalelsesværdigt, men lidt for stort til bukselommen.

Der er hurtig og intuitiv kontrol over kameraets manuellle indstillinger, dog ville jeg ønske, at jeg ikke behøvede at bruge to fingre for at justere lukkerhastigheden.

I skrivende stund, er Lightroom ikke blevet opdateret til at kunne læse raw-filerne fra Panasonic Lumix DMC-LX100, men det må kun være et spørgsmål om tid, da Camera Raw 8.7.1 er blevet opdateret. OSX Yosemite, læste heller ikke RW2-filerne, men er netop blevet opdateret og læser dem fint nu.

Panasonic Lumix DMC-LX100 har ikke nogen vippeskærm, som mange af konkurrenterne har, men jeg har ikke savnet det og følt et behov for det.

Panasonic Lumix DMC-LX100 er brugervenligt, leverer både rigtig god billedekvalitet og videokvalitet. De mange filtre giver sjove muligheder for effekter. Det har et lækkert lysstærkt objektiv, som giver gode muligheder for indendørs- og- aftenbilleder og yderligere en ekstern flash, hvis man vil have endnu mere lys. Eye-view-finder til de kræsne og til brug i kraftigt sollys. Alt i alt et super lækkert kamera, som har fået mine øjne op for hvor fantastisk det kan være at have et kompaktkamera, selvom man har et stort og dyrt DSLR.

Pris og tilgængelighed

Se aktuel pris hos PriceRunner

Karakter

mydigitalphotos-45-stars-print

About Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox