Anmeldelse: Nikon D60 18-55 VR Kit

Nikon er en af verdens førende kameraproducenter, og de nyeste tal fra 2008 viser at Nikon sammen med Canon, er de førende producenter af DSLR kamera, både på antal enheder og på omsætningen.

Nikon D60’eren som anmeldes denne gang er bygget på samme hus som Nikon D40’eren, som har haft en enorm succes i Danmark, grundet den lave pris. I øjeblikket kan Nikon D40’eren erhverves med Kit objektiv til omkring 2600,-. Nikon D60’eren har 10.2 megapixel, hvor D40’eren må nøjes med 6.1 megapixel, ydermere får du større ISO-spænd fra 100-1600 på D60’eren, samt vibrationsreduktion i det medfølgende 18-55mm objektiv.

Specifikationer
Nedenstående specifikationer er indhentet fra Nikon’s website

10,2 megapixels billedsensor i DX-format giver utroligt skarpe og detaljerede billeder med høj opløsning, som er ideelle til forstørrelser.
EXPEED-billedbehandlingssystem giver optimal ydelse og maksimal billedkvalitet.
Innovativt system til støvreduktion: Systemet til rensning af billedsensoren og luftreguleringssystemet holder støv væk fra kameraets billedsensorer, så du får tydelige billeder uden støv.
AF-S DX VR NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G-objektiv: populært zoomområde fra 18 til 55 mm (svarende til 35 mm i det analoge [135]-format: 27-82,5 mm).
Stort lysfølsomhedsområde på ISO 100–1600 gør det muligt at bruge korte lukkertider, så risikoen for slørede billeder mindskes væsentligt ved fotografering af motiver i hurtig bevægelse eller ved fotografering i svagt lys.
Lille, let og behageligt: Kameraet vejer kun 495 g, ligger godt i hånden og er udstyret med intuitive knapper.
Den store, tydelige 2,5″ LCD-skærm gør det til en fornøjelse at kontrollere de vigtige kameraoplysninger og gennemse og redigere billederne.
Hurtig respons: En næsten øjeblikkelig opstartstid på 0,19 sekunder og en minimal udløserforsinkelse gør det muligt at tage billeder lige på stedet.
Kontinuerlig optagelse med 3 billeder pr. sek. gør det muligt at tage op til 100 JPEG-billeder (størrelsen FINE L eller mindre) med ca. 3 billeder pr. sekund, så du kan indfange motiver i hurtig bevægelse.
Lys og tydelig søger med 0,8x forstørrelse sikrer præcis komposition.
Øjesensor slukker automatisk informationsdisplayet på LCD-skærmen, når du ser gennem søgeren, hvilket sparer strøm og betyder, at du ikke bliver så distraheret, når du tager billeder.
Knivskarpt 3-punkts autofokus gør det muligt at fokusere hurtigt og nøjagtigt, uanset hvor du er, selv efter solnedgang.
Aktiv D-Lighting bevarer detaljerne i højlys og skygger, så du får flotte billeder med naturlig kontrast.
Valgfrie visningsformater: Vælg mellem en række visningsformater herunder formatet Graphic (Grafisk), der bruger ikoner til information, og Wallpaper (Tapet), der bruger et af dine egne billeder som baggrund.
Vertikalt LCD-visningsformat: Når du tager billeder, roterer informationsdisplayet automatisk og følger kameraets retning. Kamerainformationen vises korrekt, både når du tager billeder i liggende og stående format.
8 digitale vari-programmer optimerer automatisk kameraindstillingerne, så resultatet bliver godt under alle forhold.
Omfattende retoucheringsmenu med 10 utrolige fotoeffekter at vælge mellem, herunder NEF-behandling (RAW) og Stop-motion. Det originale billede forbliver intakt, og D60 opretter hurtigt og nemt en kopi af billedet, som du kan redigere og forbedre med kameraet.
Indbygget NEF-behandling (RAW): giver dig kreativ frihed og kontrol over kameraindstillingerne, når du har taget billedet. Juster billedkvaliteten, billedstørrelsen, hvidbalancen ja selv eksponeringskompensationen med den brugervenlige menu.
Stop-motion opretter animerede film ud fra en serie billeder taget i træk. Vælg ganske enkelt det første og det sidste billede i sekvensen, og gem den som et kort filmklip, der kan afspilles på kameraets LCD-skærm eller på en computer (AVI-format).
Nikon 3D Color Matrix II-lysmåling giver ideel eksponering i næsten al slags belysning.
Kompatibelt med de verdensberømte NIKKOR-objektiver og optimeret til brug med AF-S- og AF-I NIKKOR-objektiver.
Genopladeligt Li-ion-batteri: Tag op til 500 billeder med blot én opladning.

Hvad er der i kassen?
Nikon’s DSLR kameraer leveres næsten alle sammen i den velkendte sort/guld kasse, og dette er også tilfældet med Nikon D60’eren.

I æsken finder man:
– NIkon D60 kamerahus
– Nikon Batterilader MH-23
– Nikon Transfer Software
– Nikon Hot shoe cover BS-1
– ViewNX software
– DK-5-øjestykkedækslet
– USB-kabel UC-E4
– 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX Zoom-NIKKOR
– Kamerahusdæksel BF-1A
– Batteri EN-EL9
– Kamerarem AN-DC1
– Manualer

Nikon er bestemt ikke fedtede med medfølgende tilbehør, men omvendt føler man ikke at æsken er fyldt med ting der aldrig vil blive brugt, alle de medfølgende enheder – er ting man får brug for hen af vejen. Nogle kameraproducenter fylder kasserne med software, kabler og diverse andre ting, som typisk aldrig bliver pakket op, det er rart at se Nikon stadig ikke er hoppet med på denne bølge.

Første indtryk
Første gang jeg fik Nikon D60’eren i hånden var som et flashback tilbage til mit Nikon D40 som er blevet udskiftet til fordel for et Nikon D80 for ganske nyligt. Huset har samme størrelse som Nikon D40’eren, knapperne sidder de samme steder, og i vanlig Nikon stil, så føler man sig utrolig hurtigt ”hjemme” med Nikon D60. At Nikon D60’eren har så mange lighedspunkter med NIkon D40’eren skal opfattes som utrolig positivt, da Nikon D40’eren er et utrolig godt begynderkamera, der giver en mulighed for at komme i gang med digital spejlrefleks for et forholdsvis lille beløb. Nikon D60’eren er en udvidelse af Nikon D40’eren, og har bl.a. fået lidt bedre ISO (100-1600), flere megapixels (10.2 kontra 6.1) og lidt flere funktioner generelt.

Kamerahuset vejer kun 495 gram, og det gør Nikon D60 til meget kompakt DSLR kamera, der i størrelse bedst kan sammenlignes med Canon EOS 1000D der vejer 450 gram. Nikon D60’eren ligger rigtig godt i hånden, og knapperne sidder hvor de skal – samtidigt er det nemt at komme til kommandohjulet og andre knapper man får brug for under fotograferingen.

Betjening og funktionalitet
Nikon D60 er et DSLR kamera der typisk vil blive solgt til ”begyndere”, og det mærkes når man får kameraet i hånden. Knapperne er nemme at komme til, menuerne er logisk opbyggede og nemme at manøvrere i, og det er muligt at tage rigtig fornuftige billeder, uden nødvendigvis at skulle rode med lukketid, blænde og ISO værdier.

Nikon D60’eren indeholder en masse forskellige programtilstande, nøjagtigt som på Nikon P80 som er anmeldt tidligere her på sitet, disse er kort skitseret nedenfor.

Auto: Fuldautomatisk
Motiv: Kameraets indstillinger optimeres automatisk det det valgte motiv. Der kan vælges mellem: Auto – uden flash, Portræt, Landskab, Børn, Sport, Makro, Natfotografering.
P (Programautomatik): Kameraet indstiller lukketid og blænde til optimal eksponering.
S (Lukkerprioriteret automatik): Brugeren vælger lukketid, og kameraet indstiller automatisk den blænde der giver det bedste resultat.
A (Blændeprioriteret automatik): Brugeren vælger blænde, og kameraet indstiller automatisk den lukketid der giver det bedste resultat.
M (Manuel): Brugeren vælger selv både blænde og lukketid.

Disse automatiske og halvautomatiske programmer gør det nemt at komme i gang med Nikon D60, og efterhånden som man lærer kameraet bedre at kende, vil man hurtigt gå fra fuld-automatisk til et halvautomatisk, for bedre kontrol. Manualen til kameraet indeholder en mere dybdegående forklaring af de forskellige tilstande, og forklarer ganske simpelt hvordan de bruges optimalt.

Menuen i Nikon D60 er på engelsk, noget som ofte bliver nævnt som et minus, i danske anmeldelser. Jeg synes dog ikke problemet bør gøres større end det egentlig er. De fleste udtryk og ord i menuen er ”fagudtryk”, der ikke umiddelbart kan oversættes til danske, hvorfor jeg er af den klare overbevisning at alle, selv med et begrænset kendskab til engelsk, sagtens kan navigere rundt i menuerne uden problemer. Ydermere mener jeg at det i nogle tilfælde er en fordel med engelsk menu, specielt hvis man benytter sig at udenlandske foras ol., hvor indstillinger mv. vil blive nævnt på engelsk. Jeg kan godt se idéen i at menuen er Dansk, men det ville bestemt ikke få mig til at fravælge Nikon D60 af den grund.

For at få et bedre indtryk af menu-systemets opbygning, og den generelle betjening af Nikon D60, jeg har lagt en kort video op, som kan ses nedenfor. Det er en tur igennem hele menuen, og de forskellige programtilstande.

Billedkvalitet
Nedenfor er en række forskellige billeder, alle taget med Nikon D60 og det medfølgende 18-55 VR objektiv. Billederne er alle uredigerede, dog er nogle ”croppet” for at undgå forstyrrende elementer.

Klik på billederne for fuld størrelse.

f/5 | 1/100 sek | ISO-200 | 18mm

f/5 | 1/100 sek | ISO-200 | 18mm

f/5 | 1/100 sek | ISO-200 | 24mm

Ingen EXIF

f/5,6 | 1/60 sek | ISO-200 | 48mm

Ingen EXIF

Ingen EXIF

Som det ses ovenfor, så er både Nikon D60 og det medfølgende 18-55 VR objektiv, meget alsidigt. Fra landskab, til produktbilleder og makrofotografering, alt med en enormt god dybde i billederne, samtidigt med at skarpheden bevares selv ved forstørrelse. Dette er et af de punkter hvor D60’eren virkelig adskiller sig fra D40’eren, og det er udelukkende pga. den højere opløsning (10.2 kontra 6.1 megapixel) Da jeg kun har haft kameraet på testbænken i få dage, er udvalget af testbilleder desværre ikke prangende, men det giver et godt indblik i mulighederne og kvaliteten af Nikon D60.

Konklusion
Nikon D60 er et virkelig gennemført og brugervenligt DSLR kamera. Du får 10.2 megapixels, så du kan printe i plakatformat, et godt alsidigt 18-55mm objektiv med vibrationsreduktion, som i øvrigt virker rigtig godt, og nem betjening – kan man ønske sig mere i et DSLR kamera der i øjeblikket kan erhverves for omring 3300,-?

Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg er meget begejstret for Nikon D60, og da jeg har haft Nikon D40 og Nikon D80, mener jeg at have et godt grundlag for min bedømmelse.

Jeg kan på det varmeste anbefale nybegyndere og andre der ønsker et brugervenligt DSLR kamera, at kigge på Nikon D60, du får muligheder for, som nybegynder, at tage rigtig gode billeder, og samtidigt mulighed for fuld kontrol når du lærer kameraet at kende.

Overvejer du Nikon D40 som i øjeblikket kan erhverves for omkring 2600,-, så bør du kraftigt overveje at vælge Nikon D60’eren i stedet, da den har alt det gode fra Nikon D40, plus en række nye funktioner.

Karakter
85 %

Pris & tilgængelighed
Vejledende pris: ????,-
Set til 3232,-
Klik her for at finde den bedste pris på Nikon D60 18-55 VR Kit

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Nikon

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox