Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Anmeldelse: Nikon COOLPIX P80

Nikon er en af verdens førende kameraproducenter, og de nyeste tal fra 2008 viser at Nikon er den førende producent af DSLR kamera, både på antal enheder og på omsætningen. Når vi, som i denne anmeldelse, kigger på et kompaktkamera er Nikon stadig med i front, da de laver nogle rigtige gode solide kameraer, både de helt kompakte, og som i dette tilfælde super-zoom.
COOLPIX PXX-serien består af 3 modeller, og P80’eren som vi skal kigge nærmere på i denne anmeldelse er topmodellen med 10.2 megapixels og hele 18x zoom. Specifikationer
Nedenstående specifikationer er indhentet fra Nikon’s website

• Design med traditionel ergonomi og de samme funktioner som et spejlreflekskamera understøtter målrettet fotografering ved at kombinere sikker og stabil betjening med manuel kontrol, avancerede funktioner og præcisionsoptik.
• Opløsning på 10,1 megapixels, der gør det muligt at indfange utroligt detaljerede billeder, som er velegnede til udskrivning af hele billedet eller blot udvalgte områder, selv ved forstørrelser.
• NIKKOR-vidvinkelobjektiv med 18x zoom med superteleegenskaber giver utrolig høj præcision og en skarp opløsning. (svarende omregnet til 27-486 mm).
• Makroindstillingen gør det muligt at komme så tæt på motivet som 1 cm og indfange selv de mindste detaljer i knivskarp kvalitet.
• Optisk vibrationsreduktion modvirker effekten af kamerarystelser og giver skarpe billeder selv i svagt lys.
• Den elektroniske søger hjælper dig med at komponere billederne korrekt i hele zoomområdet og gør det muligt at tage skarpe og stabile billeder, selv i kraftigt sollys.
• Billedbehandlingssystemet EXPEED giver optimal ydelse og maksimal billedkvalitet.
• 2,7″ LCD-skærm med bredt synsfelt gør det nemmere at komponere billederne og vise dem frem.
• Høj ISO (6400) reducerer risikoen for slørede billeder af motiver i hurtig bevægelse eller ved fotografering i svagt lys, da det er muligt at bruge kortere lukkertider.
• Programhjulet giver hurtig og nem adgang til eksponeringsindstillingerne programautomatik (P), lukkertidsprioritet (S), blændeprioritet (A) eller manuel (M), så du får bedre kontrol over resultaterne.
• Indstilling til kontinuerlig optagelse af sport: Tag op til 30* billeder i træk med 13 billeder pr. sek. (H), 6 billeder pr. sek. (M) eller 4 billeder pr. sek. (L).
• Forvrængningsreduktion korrigerer automatisk billeder, der fremstår forvredne pga. tøndeforvrængning ved fotografering med maksimal vidvinkelindstilling. Effekten kan ses i realtid på LCD-skærmen.
• Tre unikke Nikon-billednyskabelser: Ansigtsprioriteret AF fokuserer på ansigter og ikke baggrunde, D-Lighting giver bedre billeder ved at korrigere kraftige skygger, og indbygget rød-øje-retouchering korrigerer for forkert øjenfarve, der opstår pga. flash.

 

Hvad er der i kassen?
Nikon Coolpix P80 leveres i en flot æske i sort design, hvor bagsiden er præget af en oversigt over indholdet i æsken, og de vigtigste features. Emballagen udstråler kvalitet og eksklusivitet – noget der generelt er kendetegnende for Nikons emballage.

I æsken finder man:
1) Nikon Coolpix P80
2 ) Dæksel til beskyttelse af objektivet
3) Batterilader (MH-61)
4) 220 volt strømkabel til lader
5) Batteri (EN-EL5)
6) CD: Nikon User’s Manual (Bl.a. På Dansk)
7) CD: Nikon Software Suite for Coolpix
8 ) Bærerem med Nikon Coolpix logo
9) USB kabel
10) Manual: Nikon Hurtigguide (Bl.a. på Dansk)
11) Registreringspapirer og diverse instruktioner
12: Audio/videokabel (EG-CP14)

 Som det fremgår af listen medfølger der intet SD-kort, man skal derfor sørge for at købe et sådant ved siden af, eller have et i forvejen. Dette er efterhånden helt normal procedure fra producenternes side, og de enkelte producenter der stadig inkludere hukommelseskort nøjes typisk med et 16 eller 32MB kort, hvilket til de fleste brug er fuldstændig ubrugeligt. Jeg anbefaler et 4 eller 8GB SDHC kort da priserne i dag er så lave at det næsten ikke kan betale sig at købe mindre, og så er der virkelig mulighed for at skyde løs og optage videoklip uden at kortet fyldes.

Første indtryk
Første gang jeg fik Nikon Coolpix P80 i hånden blevet jeg mener overrasket over den lave vægt, det vejer nemlig kun 365 gram (Dog uden batteri). For nogle vil dette lyde voldsomt i forhold til et lille lommekamera, men man skal huske på at dette kamera ligger sig i klassen mellem et kompakt kamera og DSLR (Digital spejlrefleks) med det bedste fra begge verdener. Jeg er personligt vant til et Nikon D80, og både vægten og størrelsen har derfor overrasket mig positivt.

Nikon Coolpix P80 virker solidt, og ligger rigtig godt i hånden. Der er langt bedre kontrol over kameraet i forhold til små lommekameraer, da du kan få et solidt greb om kameraet. Har man haft ét Nikon kamera i hånden før vil man straks føle sig hjemme. Knapperne sidder logisk placeret, og er nemme at betjene – selvom man kun brug én hånd. Dette er et stort plus hvis der skal tages billeder og tingene går lidt stærkt, da motivet ellers hurtigt kan være væk.

Da Nikon Coolpix P80 er et ”traditionelt” digitalkamera bruges LCD skærmen bagpå som søger, dog har Nikon valgt et indbygge en lille skærm i den traditionelle søger, således at denne kan bruges i stedet for LCD skærmen bagpå kameraet. Billedkvaliteten i denne søger er dog ikke ret god, hvorfor jeg ikke kan anbefale at bruge denne.

Menuen på Nikon Coolpix P80 er på dansk, og giver rig mulighed for at indstille på alle tænkelige måder, perfekt til fotografen der vil ”lidt mere” end bare bruge det som ”point and shoot” kamera. Menuen er logisk opbygget, og skulle man farer vild i udtrykkene er den medfølgende CD-ROM med manualen yderst nyttig og forklarer begreb og udtryk på pædagogisk vis.

Betjening og funktionalitet
Nikon Coolpix P80 indeholder utrolig mange forskellige ”programmer” til optagelse, det betyder at selvom man ikke har helt styr på begreber som lukketid, blænde, ISO-værdier mv., så kan kameraet selv indstille sig, således at indstillingerne passer til det valgte motiv. Dette er en rigtig god feature til førstegangsbrugeren, eller brugeren der ikke ønsker at bruge tid på at rode med indstillinger. Med disse autoprogrammer er det muligt at få langt bedre fotografier, end man ville på et gængs ”auto” program, som de fleste benytter på Deres kamera.

De forskellige programmer er kort skitseret nedenfor, og giver et godt indtryk af at der fra Nikon’s side er lagt rigtig meget arbejde i at gøre det så nemt som muligt at tage fremragende fotografier.

Auto: Fuldautomatisk
Motiv: Kameraets indstillinger optimeres automatisk det det valgte motiv. Der kan vælges mellem: Portræt, Landskab, Aftenportræt, Fest/Indenførs, Strand/Sne, Solnedgang, Skumring/morgengry, Aftenlandskab, Nærbillede (Makro), Museum, Fyrværkeri, Affotografering, Modlys, Panorama.-Assist, Diktafon
Kontinuerlig sportstilstand: Bruges ved motiver der bevæger sig hurtigt, kan tage fra 1.1 – 13 billeder i sekundet, afhængig af optagekvalieten
P (Programautomatik): Kameraet indstiller lukketid og blænde til optimal eksponering.
S (Lukkerprioriteret automatik): Brugeren vælger lukketid, og kameraet indstiller automatisk den blænde der giver det bedste resultat.
A (Blændeprioriteret automatik): Brugeren vælger blænde, og kameraet indstiller automatisk den lukketid der giver det bedste resultat.
M (Manuel): Brugeren vælger selv både blænde og lukketid.

Samlet set er der rig mulighed for at vælge et ”automatisk” program, der passer til det motiv man har i søgeren, og for den gængse fotograf vil dette give langt bedre chancer for et flot fotografi.

 

Billedkvalitet
Som et hvert andet kamera afhænger billedkvaliteten af både fotografen, og omgivelserne. Nikon Coolpix P80 gør et godt stykke arbejde for at gøre dette til en mindre betydelig faktor, grundet de gode automatiske programindstillinger, og det indbyggede ”Vibrationsreduktion”. Den indbyggede vibrationsreduktion gør det langt nemmere at tage gode billeder når man har zoomet tæt ind på et motiv, selvom man måske ryster en smule på hånden.

Nedenfor findes en række billeder taget med Nikon Coolpix P80, fælles for dem alle er at de er taget på et af de automatiske programmer, og billederne er ikke redigerede efterfølgende, nogle få er dog beskåret for at undgå forstyrrende elementer. Tryk på billederne for fuld størrelse.


f/4,5 – 1/123 sek – 486mm

 

 

 


f/4,5 – 1/125 sek – 486mm 

 


f/3,5 – 1/66 sek – 56mm

Nikon Coolpix P80 tager gode all-round billeder, og er et virkelig godt alternativ til et lommekamera grundet den bedre optiske zoom, den høje opløsning og det faktum at kameraet ligger rigtig godt i hånden. Som det ses på de udvalgte billeder ovenfor så spænder Nikon Coolpix P80 meget bredt, og vil derfor dække langt de fleste behov.

Konklusion
Nikon Coolpix P80 er uden tvivl et godt kamera – det er meget alsidigt og kan bruges til både landskabsbilleder, makro, portrætter og helt almindelige “snapshots”. Kvaliteten af billederne er fin, omend billeder hvor der er zoomet helt ud, vil have en tendens til at blive grynede – medmindre man benytter et stativ. I et kamera i prisklassen under 3000,- kan man ikke forlange andet, så det er ikke et problem der er specifikt for Nikon Coolpix P80’eren.

Betjeningen er nem, og både erfarne og uerfarne vil hurtigt finde sig godt til rette og have styr på de automatiske programmer.

Nikon Coolpix P80 er et virkelig godt alternativ til et lille lommekamera uden mulighed for manuel kontrol, med et superzoom kamera som Nikon Coolpix P80 får man både flere indstillingsmuligheder, men også et langt større zoomområde. Prisen er bestemt heller ikke afskrækkende, da det kan erhverves for omkring 2000,- på nettet, og til den pris bliver det rigtig svært at finde et lommekamera der giver samme muligheder, og billeder af samme kvalitet.

Så er man på udkig efter et nyt kamera, og vil man gerne “lidt mere”, end bare tage snapshots af familien, så bør man overveje Nikon Coolpix P80.

Karakter
80%

Pris & tilgængelighed
Vejledende pris: 2895,-
Set til 1965,-
Klik her for at finde den bedste pris på Nikon Coolpix P80

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Nikon

About Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox