Anmeldelse: Nikon CoolPix L100

YHywAZXFy

Nikon, en af verdens største kameraproducenter, har i skrivende stund 3 forskellige serier indenfor kompaktkameraer, som hos Nikon alle får betegnelsen Coolpix. De 3 serier er P (Performance), S (Style) og L (Life).  Nikon Coolpix L100 som vi skal kigge nærmere på denne gang, tilhører L-serien, som navnet også antyder. L-serien består i øjeblikket af 5 modeller, hvor Coolpix L100 er topmodellen. L-serien består af kameraer hvor pris og brugervenlighed er i højsædet.

Nikon Coolpix L100 er udstyret med 10 megapixels, 15x optisk zoom, 3,0” LCD skærm samt en lang række automatiske scenetilstande. Umiddelbart lyder specifikationer bestemt ikke dårlige, set i lyset af at Nikon Coolpix L100 tilhører Nikons billigste serie af kameraer, så lad os se hvordan Nikon Coolpix L100 klarer skærene, sammenlignet med konkurrenterne.

Hvad er der i kassen?
Nikon CoolPix L100 leveres i en sort kasse, nøjagtigt som alle andre Nikon kameraer jeg har haft på testbænken. Kassen er præget af Nikon sort/gule logo, og et diskret billede af Nikon CoolPix L100.

I kassen finder man:
– Nikon CoolPix L100
– Dæksel
– CD-ROM: Brugermanual
– CD-ROM: Nikon Software Suite
– Manualer og en Quickguide på bl.a. Dansk
– Rem
– USB Kabel
– AV Kabel

Her er det nødvendige, hverken mere eller mindre. Det er dog værd at bemærke at den medfølgende rem rent faktisk er forholdsvis kraftigt, og i en ret god kvalitet i forhold til hvad men ellers normalt finder som standardudstyr i en sådan salgspakke.

Da Nikon CoolPix L100 benytter 4 stk. AA batterier, skal man være opmærksom på at få købt nogle gode genopladelige batterier, samt et SD hukommelseskort af passende kapacitet, da dette ikke medfølger ved køb.

tZ~9O48bV

Første indtryk
Det første der faldt mig ind da jeg fik Nikon CoolPix L100 i hånden, var at det havde mange lighedspunkter med Nikon Coolpix P80 som tidligere er anmeldt her på mydigitalphotos.dk.

Størrelsen er som vi kender det fra de fleste superzoom kameraer, hverken småt eller stort, men lige midt imellem, hvilket er med til at give et rigtig godt greb på kameraet, set i forhold til et traditionelt kompaktkamera.

Vægten på kameraet er ca. 355 gram, uden batterier og SD kort, og da Nikon CoolPix L100 benytter 4x AA batterier, skal man ligge lidt ekstra til denne vægt, for at få den reelle vægt.

Når man holder kameraet i hånden, giver det store greb et så solidt tag på kameraet, at det uden problemer kan betjenes med én hånd, da knapperne bagpå kameraet er placeret således at de kan betjenes med én hånd, uden man er ved at tabe kameraet.

Nikon CoolPix L100 er udført i mat sort plast, som har en rigtig flot finish, det ser gennemført ud, og kameraet er yderst solidt. Her er absolut ingen knirkelyde, dårlig plastkvalitet eller tvivlsomme samlinger i kamerahuset. Ved selve grebet er en gummibelægning, som er med til at sikre det gode greb.

Hvis vi skal tage en hurtig tur rundt om Nikon CoolPix L100, så starter vi på forsiden hvor vi finder det store Nikkor objektiv der rager godt ud i landskabet, AF-hjælpelys, flash og mikrofonen der bruges til videooptagelse.

6TXB3odkj

På siden af Nikon CoolPix L100 finder vi, gemt bag en lille låge, USB, DC og AV tilslutninger, samt øjer til montering af den medfølgende rem. På toppen af kameraet finder vi on/off knappen, der er godt isoleret fra de andre knapper, så man ikke rammer denne ved en fejl. Udløser og zoom-kontrol finder vi naturligvis også placeret på toppen af Nikon CoolPix L100, nemt tilgængelige.

o_lOFQbln

I bunden gemmer en låge de 4x AA batterier der fodrer Nikon CoolPix L100 med strøm, samt SD kortholder og gevind til brug ved montering på stativ.

Bagsiden af kameraet domineres af den store 3,0” LCD skærm, og de sædvanlige knapper til brug i menuer, det er dog værd at bemærke at der på Nikon CoolPix L100 er blevet plads til en dedikeret ”scene” knap, dette kommer vi tilbage til senere. Netop skærmen er et af de svage punkter på Nikon CoolPix L100, og et af de få steder hvor det skinner igennem at Nikon CoolPix L100 rent faktisk er et af Nikon’s billigere kameraer. Opløsningen er ikke særlig høj, og billederne står ikke knivskarp på skærmen. Men prisen taget i betragtning er den dog acceptabel.

Samlet set giver den udvendige del af Nikon CoolPix L100 indtrykket af et gennemført produkt, hvor knapper er placeret således at de nemt kan betjenes med én hånd, og selve kameraet virker solidt. Brugen af 4 stk. AA batterier, gør at vægten ryger en smule i vejret i forhold til tilsvarende modeller med genopladeligt batteri, men jeg synes vægten er meget passende for dette kamera, da den er med til at give en god balance.

PQDhVIaDL

Funktionalitet
Når man først får Nikon CoolPix L100 i hånden, er man ikke i tvivl om at det er et superzoom kamera, henvendt til dem der ikke er interesseret i at rode med manuelle indstillinger, men derimod dem der ønsker et ”point and shoot” kamera.

Den dedikerede ”Scene” knap bagpå Nikon CoolPix L100 giver adgang til 4 grundtilstande:

Let Autoindstilling
 I denne tilstand vil kameraet automatisk forsøge at aflæse motivet, og finde en passende scenetilstand, ex. makro, landskab, portræt ol.

Motiv:
Giver adgang til 14 foruddefinerede scenetilstande, bl.a. portræt, skumring, mad, nærbillede og mange flere.

Sport kontinuerlig hast.
Giver adgang til sportstilstand, High-Sensitivity og Smil (Smile detection)

Filmklip:
Giver adgang til at optage videoklip i 3 kvaliteter, 640×480 med 30 billeder i sekundet, 320×240 med 30 billeder i sekundet og ikke mindst 320×240 med 15 billeder i sekundet.

Autoindstilling:
Fuldautomatisk, hvor kameraet automatisk indstilles efter de givne forhold.

Vanen tro har Nikon gjort et stort nummer ud af at alt skal være nemt at gå til, og brugervenligheden er derfor meget høj. Et enkelt tryk på scene knappen, og man har adgang til alle de indstillinger som ”Hr og Fru Danmark” har brug.

Den rigtige menu på kameraet giver, afhængigt at den valte tilstand, adgang til yderligere indstillinger, men er man typen der skal have mulighed for at pille ved hver enkelt indstilling, vil man nok føle at menuen på Nikon CoolPix L100 er noget begrænset. Menuen er dog på dansk, og målgruppen taget i betragtning må dette være en væsentlig faktor.

En ting man nok først opdager efter at have benyttet kameraet noget tid, er at blitzen ikke automatisk popper op når det er nødvendigt, her skal man manuelt lukke denne op, og klappen den ned igen. Det er en detalje som folk med DSLR kameraer er vant til, men for dem der køber Nikon CoolPix L100 som Deres første digitalkamera, vil dette formentlig kræve lidt tilvænning. Ser man bort fra det brugervenlige, så kan det faktisk også være et plus at blitzen ikke automatisk popper op, da man mange gange sagtens kan fotografere uden blitz, og ved at undgå blitzen får man langt mere naturlige farver og korrekt lys på sine billeder.

Nikon CoolPix L100 er udstyret med Nikkor objektiv med hele 15x optisk zoom, der dækker hvad der svarer til 28-420 mm i 35mm analog format. Dette gør Nikon CoolPix L100 utrolig alsidigt, hvad enten det er familieportrætter, landskabsbilleder eller nærbilleder man ønsker at tage. Der er ydermere indbygget antirysteteknologi, som er meget nyttigt når man benytter zoom funktionen, hvor det kan være svært at holde kameraet helt stille mens billedet tages. Denne teknologi kan naturligvis ikke fjerne rystelser, men den kan afhjælpe små rystelser, og er med til at mindste risikoen for rystede billeder.

Som tidligere nævnt giver Nikon CoolPix L100 mulighed for optagelse af video i 3 kvaliteter, og da den bedste kvalitet er VGA (640×480) er dette ikke specielt imponerende for et kamera i dag, hvor HD video efterhånden er standard i de fleste kompakt og superzoom kameraer. Det skal dog nævnes at HD kvalitet ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel, da der findes både digitalkamera med HD Video, og HD Videokameraer der optager i rigtig dårlig kvalitet. Der er naturligvis mulighed for at optage lyd i forbindelse med videofunktionen, dog kun i mono.

HZ5yBBRdT

Billedkvalitet
Hvis det skal gøres kort, så er billedkvaliteten som Nikon CoolPix L100 levere, ganske udmærket.

Når det er sagt, så er der naturligvis en række ting der kunne være bedre. Skarpheden er ikke helt i top, detajlegraden kunne være bedre billederne har en tendens til at miste skarphed i kanterne. Dette er dog ikke unormalt for at kamera i dette prisleje, så det skal primært opfattes som information, frem for en decideret kritik af Nikon CoolPix L100.

Når dette er sagt, så levere Nikon CoolPix L100 udmærket billeder i både med og modlys, dog er det ikke specielt stærkt ved svag belysning, og dette er igen et af de punkter hvor de ”billige” kameraer typisk falder igennem. I svag belysning er der risiko for kornede billeder, og det kan derfor anbefales at man benytter flashen ved indendørs billeder.

Nedenfor findes en række billeder taget med Nikon CoolPix L100, der er ikke foretaget redigering eller beskæring af billederne.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue.

Videokvalitet
Videokvaliteten som Nikon CoolPix L100 byder på, er desværre ikke specielt god. Ved optimale lysforhold vil jeg kalde kvaliteten acceptabel, men så snart lysforholdene ikke er helt optimale, har video optaget med kameraet en tendens til at blive grynet. At videokvaliteten ikke er helt i top på Nikon CoolPix L100, viser blot at man ikke kan få det hele, altså gode billeder, god video, masser af zoom – og til en god pris. Til små sjove videoklip til afspilning på PC’en, eller til at sende rundt til familien via mail, kan Nikon CoolPix L100 dog sagtens bruges, men forventer man High Definition video, er det ikke Nikon CoolPix L100 man skal anskaffe sig.

Nedenfor findes en video med 3 små sekvenser, optaget med Nikon CoolPix L100.

Specifikationer
Opløsning: 10,0 Megapixels
Zoom: 15x optisk
Skærm: 3,0″
Mål: Ca. 110 x 72 x 78 mm
Vægt: Ca. 355 gram, uden batterier og SD kort.

Konklusion
Samlet set er Nikon CoolPix L100 et glimrende point and shoot kamera, til dem der ønsker et kamera med masser af zoom, som er nemt at bruge. Der er masse af gode scenetilstande, så man nemt finder en tilstand der passer til ens motiv. Ydermere er menuen på dansk, og brugervenligt opbygget så alle og enhver nemt kan gå til kameraet.

Billedkvalitet er som forventet for et kamera i dette prisleje, og de 15x optisk zoom giver rig mulighed for at indfange motiver som normalt ikke er muligt med et kompaktkamera med 3x eller 4x optisk zoom.

Videodelen er desværre ikke helt up to date, og jeg kunne godt have tænkt mig at kameraet var i stand til at optage HD (720p) video, i en god kvalitet. Til små videoklip af familien, børnene, ol. er funktionen dog ganske glimrende.

Finishen er i vanlig høj kvalitet, og selvom kameraet faktisk kan fås for under 1500,- har man indtrykket af at der er tale om et dyrere kamera når man får det i hånden.

+
Godt greb
15x optisk zoom
God finish


Ingen HD video
Skærmopløsning
Benytter AA batterier

Karakter
75 %

Pris og tilgængelighed
Er på markedet nu.
Set til 1400,-

EDBpriser_200px

Skrevet af
Noel Christensen

Udlånt af
Nikon

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

One comment

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox