Anmeldelse: Nikon AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR

Nikon har haft et ultrazoom objektiv i deres sortiment længe,  men nu har de opdateret det og kan præsentere et lettere, og billigere, 18-300 mm objektiv. Vi skal her se nærmere på AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR. Det er et objektiv til det Nikon kalder et DX kamera, altså med en optisk sensor der er mindre end Full-frame. Hvad er der i kassen I kassen finder vi AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR med front og bagdæksel, og en kort vejledning/garantibevis. Design og funktionalitet Et ultrazoom objektiv vil altid være baseret på en del kompromisser, man kan…

Review Overview

Karakter

User Rating: Be the first one !
80

Nikon har haft et ultrazoom objektiv i deres sortiment længe,  men nu har de opdateret det og kan præsentere et lettere, og billigere, 18-300 mm objektiv. Vi skal her se nærmere på AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR. Det er et objektiv til det Nikon kalder et DX kamera, altså med en optisk sensor der er mindre end Full-frame.

Hvad er der i kassen

I kassen finder vi AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR med front og bagdæksel, og en kort vejledning/garantibevis.

Design og funktionalitet

Et ultrazoom objektiv vil altid være baseret på en del kompromisser, man kan ikke få det store zoom-område og en stor blændeåbning, uden at objektivet bliver voldsomt tungt og voldsomt dyrt. Nikon har med deres seneste ultrazoom objektiv formået at presse 16,6 gange zoom ned i et objektiv der kun vejer 550 gram. Det betyder selvfølgelig at der er skåret ned på features og blændeåbning ved maksimalt zoom. Hvor den forrige udgave havde en blænde på F3.5 ved vidvinkel, og F5.6 ved 300 mm, så er denne nye udgave begrænset til F6.3 ved 300 mm. I mine praktiske tests, så betyder det faktisk ikke alverden, når man ser på de situationer AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR typisk bliver brugt i. Det er et all-round objektiv til fotografen der enten ikke har lyst til at skifte objektiver, eller ikke vil investere i flere objektiver. Så det er ikke et objektiv til den professionelle fotograf der kræver perfekt billedkvalitet, men til alle os andre der tager billeder som en hobby, og på ferie og til familiefester. Det vil sige at det typisk er udendørs man vil bruge den kraftige zoom, og her er der oftest masser af lys, så den lidt mindre blænde betyder mindre. Og når man er indendørs så vil man typisk bruge en flash og den mere vidvinklede ende af zoomen.

Det er dog ikke kun på de optiske specifikationer at der er sparet, f.eks. så er modlysblænde ekstraudstyr der skal købes ved siden, ligesom der ikke er en fokusskala på objektivet. Selve objektivet er lavet i sort plastik, med en bred zoomring, og en fokusring. Den har omskifter mellem manuel og autofokus, en omskifter der aktiverer vibrationsdæmpning. Vibrationsdæmpningen er ganske effektiv og man ser hurtigt at søgerbilledet bliver roligt når man fokusere kameraet. Alle billederne vi skal se her, er taget håndholdt med vibrationsdæmpningen aktiv. De er skudt i RAW med mit Nikon D7000, og derefter konverteret til JPG, uden nogen form for efterbehandling.

Produkt01_Lars

Objektivet er ganske kompakt ved 18 mm, men når man zoomer så forlænges objektivet. Zoomen er blød og glidende. Dog kan den have en tendens til at glide lidt når man holder objektivet ned af. For at forebygge dette sker mens man går rundt med kameraet om halsen, har Nikon lavet en låseknap på objektivet, der holder det fast ved 18 mm.

Produkt02_Lars

Billedkvalitet

I daglig brug er det fantastisk lækkert at kunne gå fra vidvinklet til tele ved et enkelt vrid på zoomringen. Men det vigtigste må være billedkvaliteten, så jeg har taget nogle billeder der gerne skulle vise hvad AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR kan yde, og også gerne belyse nogle af de kompromisser man støder på i et Ultrazoom.

Det første er forvrængning. Dele af motivet der er tæt på kanterne vil blive forvrænget en smule. Normalt så kan dette nemt rettes i efterbehandling, eller endda direkte i kameraet. Her er et eksempel hvor man ser at billederammen buer mod hjørnerne af billedet.

LLO_1242

Vi ser også at hjørnerne er lidt mørkere end resten af billedet. Igen, noget der er nemt at rette op, men det er en af svaghederne ved ultrazoom designet.

Her ses samme effekt på et billede af en mur.

LLO_1266

Forvrængningen er tydeligst når der er lige linier langs kanten af billedet, det er sjældent noget man lægger mærke til ved mere almindelige motiver. Her kan vi se hvor stor forskel i billedudsnit der er på henholdsvis 18 mm, og 300 mm. De to billeder er taget fra samme sted, det ene ved fuld vidvinkel, det andet ved fuld tele.

LLO_1387 LLO_1390

Med en nærfokusgrænse på 48 cm, så kan man få nogle gode nærbilleder. Her har jeg taget to billeder hvor afstanden er den tætteste objektivet kunne fokusere. Det først er ved 18 mm, det andet er ved 300 mm. Der er brugt indirekte flash mod et hvidt loft.

LLO_1341

LLO_1340

Det er altså muligt at få noget der minder lidt om macro-fotos med AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR, når man går tæt på, og zoomer helt ind.

Under de rigtige forhold (masser af lys, og en rolig hånd) tegner AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR faktisk temmelig skarpt. Her kan man se støvkornene på Duploklodserne ganske tydeligt.

LLO_1348

Se flere fotos taget med AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR i galleriet herunder.

//samples.mydigitalphotos.dk/#!album-155

Specifikationer

 • Brændvidde: 18–300 mm
 • Maksimumblænde: f/3,5–6,3
 • Minimumblænde: f/22–40
 • Objektivkonstruktion: 16 elementer i 12 grupper (inkl. 3 ED-glaselementer og 3 asfæriske linseelementer)
 • Billedvinkel: 76° – 5° 20′
 • Tætteste fokusafstand: 0,48 m fra fokusplanet i alle zoompositioner
 • Antal blænderblade: 7 (afrundede)
 • Filterstørrelse: 67 mm
 • Diameter x længde: Ca. 78,5 x 99 mm
 • Vægt: Ca. 550 g
 • Medfølgende tilbehør: 67 mm snap-on-frontobjektivdæksel LC-67, bagdæksel LF-4

Konklusion

AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR er et let, kompakt og meget alsidigt objektiv, perfekt til feriefotos. Det dækker et utroligt stort zoom-område. Vibrationsdæmpningen er rigtig effektiv, og autofokus er så hurtig som man kan forvente af et objektiv i denne klasse. Dog er der gået på kompromis med bl.a. lysfølsomheden ved fuld zoom, så man vil enten skulle bruge en flash, eller skrue op for ISO-indstillingen på sit kamera hvis lyset ikke er helt optimalt. Og så er hjørnerne noget mørkere end center af billedet. Med de kompromisser, og så det faktum at der ikke er fokus-skala på objektivet, og at noget så simpelt som en modlysblænde er ekstraudstyr (til trods for at objektivet ikke er blandt de billigste i klassen), gør at vi ikke kommer helt op på de højeste karakterer for AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR.

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 5000,-

Find forhandler og den bedste pris på AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR

Nikon har haft et ultrazoom objektiv i deres sortiment længe,  men nu har de opdateret det og kan præsentere et lettere, og billigere, 18-300 mm objektiv. Vi skal her se nærmere på AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR. Det er et objektiv til det Nikon kalder et DX kamera, altså med en optisk sensor der er mindre end Full-frame. Hvad er der i kassen I kassen finder vi AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR med front og bagdæksel, og en kort vejledning/garantibevis. Design og funktionalitet Et ultrazoom objektiv vil altid være baseret på en del kompromisser, man kan…

Review Overview

Karakter

User Rating: Be the first one !
80

Om Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

One comment

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox