Anmeldelse: Nikon 70-200mm f/4 G FX VR ED AF-S NIKKOR

Nikons 70-200mm F/2.8 objektiv er ofte brugt til sport, mode og bryllupsfotografering, det kom på markedet i 1982 og har været igennem flere generationers udvikling, og er det sikre bud på et objektiv til den professionelle fotograf. F/2.8 udgaven er bare tung, og dyr… Vejer om ca 1,5 kilo og sælges stadig til en pris i omegnen af 15.000 kr. Men nu har Nikon lavet en ny udgave af den klassiske 70-200 mm, nemlig en fast F4 model. Den vejer omtrent det halve af F/2.8 modellen, og sælges for cirka 8.500 kr. Altså alt i alt en fornuftig besparelse på både vægt og pris. Men hvordan er kvaliteten, både på objektivet og på billederne. Jeg har haft mulighed for at prøve det af i en uges tid på mit D7000 kamerahus, og vil fortælle om min oplevelser med det.

AFS_70_200_VR

 

Hvad er der i kassen?

Nikon 70-200mm f/4 G FX VR ED AF-S NIKKOR kommer i den sædvanlige guldfarvede emballage, og i denne finder man objektivet, modlysblænde, for,- og bagdæksel til objektivet, en lille pose til objektivet samt udførlig vejledning og et garantibevis.

Der er intet stativbeslag, som der følger med F/2.8 udgaven, det skal købes separat her. Men med den reducerede vægt synes jeg faktisk ikke der er er nogen grund til at sætte stativet på selve objektivet, det virker robust nok når stativet sidder på selve kamerahuset.

LLO_5118_Lars

Design og funktionalitet

Designmæssigt ser man først den gyldne ring omkring objektivets front, som på Nikon objektiver indikerer at her har vi fat i en topmodel. Objektivet er udstyret med tredje generation af Nikons vibrations reduktions system, nemlig VRIII. Og VRIII virker fantastisk! Alle billederne i denne anmeldelse er skudt håndholdt, og VRIII gør en stor forskel, man ser det tydligt i søgerbilledet at når VRIII “starter op” så forsvinder alle små rystelser fra billedet. Yderst på objektivet sidder en bred fokuseringsring, med behagelig gummioverflade. Inderst på objektivet sidder endnu en bred ring, denne gang til zoom. Ringene kører lækkert, og stoppet på zoom’en er fast og kontant, mens på fokusringen bliver ringen bare lidt strammere at dreje når man når yderpunkterne for fokuseringen. Alt fokusering er internt i objektivet, det bliver altså hverken længere eller roterer under brug. Det, sammen med at der sidder en gummipakning i fatningen mod kameraet, betyder at objektivet er forholdsvist sikret mod dårligt vejr, og støv. Jeg vil ikke tage det med ud i regnvejr, men ellers så vil jeg ikke være bekymret for at bruge det ud i naturen. Autofokus er hurtig og meget støjsvag.

LLO_5380_Lars

Der sidder hele fire kontakter på objektivet. Den første til at vælge autofokus eller manuel fokus. Hvis man vælger autofokus, så kan man dog stadig fokusere ved at dreje på fokusringen. Den anden kontakt er til at begrænse autofokus-afstanden til ikke at fokusere tættere på kameraet end 3 meter. Slår man den til, så slipper man for at kameraet fokuserer på ting der er tæt på, og det betyder også at autofokus arbejder lidt hurtigere, fordi dens arbejdsområde er forkortet. Den tredje kontakt tænder og slukker for VRIII. Den har jeg haft slået til under hele testen, men hvis man har kameraet på et stabilt stativ, så anbefales det at man slår VRIII fra. Den sidste kontakt vælger om VRIII skal være i normal tilstand eller i aktiv tilstand. Aktiv tilstand skal man vælge hvis man tager billeder fra noget der bevæger sig, en bil eller en båd f.eks. Så giver man VRIII de bedste arbejdsbetingelser.

LLO_5137_Lars

 Specifikationer

 • Type: G AF-S-objektiv med indbygget CPU og F-fatning
 • Brændvidde: 70-200 mm
 • Største blændeåbning: f/4
 • Mindste blændeåbning: f/32
 • Objektivkonstruktion: 20 elementer i 14 grupper (inkl. tre ED-linseelementer, ét HRI-linseelement oglinseelementer med nanokrystalbelægning)
 • Billedvinkel: Nikons filmbaserede spejlreflekskameraer og digitale spejlreflekskameraer i FX-format: 34° 20′ – 12° 20′ Nikons digitale spejlreflekskameraer i DX-format: 22° 50′ – 8°
 • Fokusering: Nikons Internal Focusing-system (IF) med autofokus styret af Silent Wave-motor ogsærskilt fokusring til manuel fokus
 • Tætteste fokusafstand: 1 m fra fokusplanet i alle zoompositioner (ca. 75 cm fra objektivets front)
 • Maksimalt gengivelsesforhold: Ca. 0,274x
 • Antal blænderblade: 9 (afrundet blændeåbning)
 • Blændeåbning: Fuldautomatisk
 • Filterstørrelse: 67 mm
 • Mål: Ca. 78 mm (maksimumdiameter) x 178,5 mm (afstand fra kameraetsobjektivfatningsplan)
 • Vægt: Ca. 850 g

LLO_5154_Lars

Billedkvalitet

Jeg har testet Nikon 70-200 mm F/4 på mit D7000, og selvom det ikke er et kamera med Full Frame sensor, bør man få et rimelig godt indtryk af objektivets evner. Fordi at D7000 har en lidt mindre billedsensor, så vil 70-200 mm i praktisk brug virke som var det en 105-300 mm. Men den reelle forskel på motivets størrelse når man går fra 200 mm til 300 mm er faktisk ikke så stor som man skulle tro.

LLO_5145_Lars

Alle billederne i denne anmeldelse er taget håndholdt, i RAW for derefter at blive konverteret til JPG i kameraet. Jeg har for vane at skyde alting i RAW, for hvis man lige pludselig fanger det unikke motiv, så har man mange flere muligheder for finjustering af det endelige billede hvis man skyder i RAW.

Lad mig slå fast med det samme, Nikon 70-200 mm F/4 tegner vanvittigt skarpt! Specielt hvis man blænder ned til omkring F5.6, så er det mit D7000 der løber tør for opløsning før jeg kan se at objektivet er uskarpt. Det giver gode muligheder for beskæring senere, og for store forstørrelser uden at billedkvaliteten lider. Farverne er rigtig gode, og i det hele taget så er jeg meget imponeret over hvor meget objektiv man får for pengene.

LLO_5302_Lars

Konklusion

I Nikon verdenen er deres 70-200 F2.8 kendt og elsket af mange. Men for dem der ikke lige har pengene til det store F/2.8, og heller ikke har lyst til at bære rundt på et tungt objektiv, så er 70-200 F/4 et helt fantastisk alternativ. Man mister selvfølgelig noget lysfølsomhed ved at den største blænde “kun” er F/4, men hvis man kan leve med det (og det tror de fleste kan, med mindre man fotograferer sport i indendørshaller eller ligenende) så kan jeg kun anbefale at man tager et kig på 70-200 F/4.

Billedmæssigt kan Nikon 70-200 mm F/4 også godt være med helt fremme, autofokus er hurtigt og for det meste yderst præcis. VRIII virker fantastisk, farverne står flot, og rent mekanisk er det et lækkert objektiv at betjene. Jeg har gået rundt med det på kameraet en halv dag, uden at blive træt. Det tror jeg ikke jeg kunne med et F/2.8.

Sammenligningen med F/2.8 er oplagt, da det er det objektiv i Nikons sortiment der “kommer tættest på”. Og den sammenligning kan Nikon 70-200 F/4 godt tåle, når man tager prisen og vægten med i sammenligningen, så ser F/4 udgaven ud som en klar vinder! (selvfølgelig hvis man kan arbejde med den mindre max blænde)

 

Karakter

mydigitalphotos-5-stars-print

Pris og tilgængelighed

Set til ca 8.500,-

Find forhandler og den bedste pris på Nikon 70-200mm f/4 G FX VR ED AF-S NIKKOR

Om Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox