Anmeldelse: Lensbaby Composer

lb_composer_02

Lensbaby vil for de fleste være en forholdsvis ukendt producent, og det er der en forholdsvis enkel forklaring på. Lensbaby-konceptet er udviklet af en fotograf ved navn Craig Strong, og efter en lang række betatests blev produkterne sat i produktion, og er nu tilgængelige over hele verden. Da firmaet er startet op fra bunden indenfor de seneste år, råder de derfor heller ikke over et enormt marketingsbudget, og det er formentlig heri man finder grunden til at Lensbaby for de fleste vil virke som en ukendt producent. Verden over roses produkterne dog af fagfolk, og det beviser blot at et brand sagtens kan bygges op via mund til mund metoden.

Lensbaby tilbyder i øjeblikket 3 SLR objektiver, et video objektiv og en lang række tilbehørsprodukter til førstnævnte objektiver. De objektiver der er bedst kendte er SLR objektiverne, Lensbaby Muse, Lensbay Composer og Lensbaby Control Freak – denne gang skal vi kigge nærmere på Lensbaby Composer.

Hvad er det?
Lensbaby Composer er et objektiv med kuglehoved som giver mulighed for selektiv fokus. Objektivet tiltes til den ønskede vinkel, låses fast i position og man fokuserer manuelt ved hjælp af fokusringen. Det nye ved Lensbaby Composer er at enheden ikke skal låses fast i position, men fastholder positionen indtil låseringen løsnes en smule. Ydermere er Lensbaby Composer kompatibel med LensBaby Optic Swap System.

lb_composer_04

Hvordan bruger man LensBaby Composer?
Lensbaby Composer er rent faktisk ganske nem at bruge, selvom den naturligvis er anderledes at bruge end et normalt objektiv.

Ved at tilte objektivet, der er udstyret med en form for kuglehoved, bestemmer du hvor du ønsker dit sweetspot skal være, alt andet vil derefter være mere eller mindre udvasket – så kan kun får den vigtigste del af billedet med. Herefter låser du tiltfunktionen, fokusere manuelt – og skyder billedet. Det kan virke omstændigt, men når man først har vænnet sig til systemet, er det ikke meget langsommere at bruge end et normalt objektiv, og der er uanede muligheder for at lave sjove og anderledes billeder med Lensbaby Composer.

Der medfølger en lang række blænde-diske til Lensbaby Composer, og man skifter blænde ved at indsætte en ny blændering i objektivet ved hjælp af det medfølgende værktøj. Du får følgende blænderinge med: f/22, f16, f/11, f/8.5, f/6, f/4, f/2,8. Jo større blændeværdi du vælger, jo mindre vil sweetspotten være (Det tydelige område af billedet)

lb_composer_01

Hvad er der i kassen?
Lensbaby Composer
7 blænderinge med forskellige værdier
Lille manual /Quickguide der forklarer hvordan Lensbaby Composer fungerer.

lb_composer_box02

Billedkvalitet
Det første man, som Nikon bruger, vil ligge mærke til, er at følgende modeller ikke understøtter automatisk lysmåling;

D40, D50, D60, D70, D70S, D80, D90, D100, N50, N65, N70, N75, N80, Kodak 14N and ProN, & Fuji S1, S2, and S3.

Dette betyder at man, som ex. Nikon bruger, vil skulle benytte det manuelle program på kameraet, da man ellers ikke vil være i stand til at tage ét eneste billede. Er man ikke helt fortrolig med manuelle indstillinger, vil det derfor kræve en del tilvænning at gå fra et semi-automatisk/fuld-automatisk program, og over til manuelle indstillinger.

På de fleste andre kamerahuse er det muligt at benytte programmet “Blænde-prioriteret mode”, hvor den automatiske lysmåling vil fungere uden problemer.

Billedkvaliteten kan man derimod ikke sætte en finger på, når man først har fået indstillet kameraet så det passer med lysforhold og motiv – objektivet tager knivskarpe billeder. Fokusområdet kan forøges, eller formindskes efter ønske, ved at udskifte blænde-disken (Medfølger) Derudover vælger man fokusområdet ved at justere den yderste del af objektivet, ønsker man fokus nederst i højre hjørne, tiltes objektivet så det peger ned mod dette punkt. Denne særlige funktion gør det muligt at lave yderst kreative billeder, da der kan fokuseres på ét enkelt område, hvor alt andet i billedet bliver sløret. Dette er meget anvendeligt ved både portræt-fotos, makrofotografering og giver også rig mulighed for at gøre helt almindelige billeder, til kunstneriske mesterværker, da billederne kan få et helt andet udtryk end de ville have fået med et traditionelt objektiv.

Nedenfor findes en række forskellige billeder, taget med Lensbaby Composer på Nikon D80 (Manuelt program) Billederne er ikke redigerede, men blot konverteret fra RAW til JPEG for at give det bedst mulige indtryk af kvaliteten uden redigering.

dsc_4701-800x600

dsc_5235-800x600

dsc_5260-800x600

dsc_5262-800x600

dsc_5267-800x600

dsc_5275-800x600

dsc_5302-800x600

dsc_5314-800x600

dsc_5318-800x600

dsc_5322-800x6001

Specifikationer
Fra LensBaby.com

Double Glass (Multi-coated Optical Glass Doublet) included
Focal Length: about 50 mm
Focus Type: Manual
Aperture Type: Interchangeable, magnetic aperture disks
Apertures: f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22
Minimum Focus: about 18″ (45cm) / Maximum Focus: infinity
Size: 2.25″(5.7cm) h x 2.5″(6.35cm) w / Weight: 3.7 oz (104.9g)
No electronic communication between the lens and the camera body
Available in mounts for Canon EF (EOS), Nikon F, Sony Alpha A / Minolta Maxxum, Pentax K / Samsung GX, Olympus E1 / Panasonic Lumix DMC

Automatic light metering is possible by shooting in aperture priority mode for almost all digital and film SLR camera bodies except certain Nikon bodies including the D40, D50, D60, D70, D70S, D80, D90, D100, N50, N65, N70, N75, N80, Kodak 14N and ProN, & Fuji S1, S2, and S3

Konklusion
Lensbaby Composer er et sjovt og anderledes produkt – men nok med tryk på sjovt. Der er masser af muligheder for at lave super kreative og sjove billeder, men det vil nok aldrig blive mit primære objektiv, først og fremmest fordi det er langsommere at benytte grundet den manuelle fokusering.

Er du derimod i markedet for et objektiv der byder på masser af kreative muligheder, eller blot søger et stykke udstyr der ikke er så udbredt, så kunne Lensbaby Composer sagtens være det helt rigtige valg. Prisen er forholdsvis lav, omkring 1500,- i butikkerne, og for de penge får du et glimrende objektiv der er ganske alsidigt.

Karakter
70%

Pris & tilgængelighed
Vejledende udsalgspris: 1499,-
Klik her for at købe LensBaby Composer hos Befro.dk

Udlånt af
Westheimer A/S

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox