Anmeldelse: Joby Gorillapod

gorillapodslr-horizontal1

Joby vil være et ukendt navn for de fleste, men nævner man navnet Gorillapod, så er det straks en anden sag. Jobu er firmaet bag succeser som Gorillapod-serien og Zivio Headset, etableret i 2005 og med hovedsæde i USA.

Joby designer og producere selv Deres produkter, og det er uden tvivl Gorillapod-familien der er årsag til succesen. Gorillapod-serien består pt. af 5 forskellige modeller, der primært adskiller sig på den maksimale belastning.

Kort gennemgang af Gorillapod-serien:
Gorillapod Go-Go!: Til mp3-afspillere, mobiltelefoner, mindre digitalkameraer mv.
Gorillapod Original: Til kompaktkameraer
Gorillapod SLR: Til mindre SLR kameraer, videokameraer, flash mv. Maks belastning 800 g
Gorillapod SLR-ZOOM: Til større SLR kameraer, videokameraer, kuglehoveder, større flash. Maks belastning 3kg.
Gorillapod Focus: Topmodellen i serien, til profesionelle SLR kameraer, store tele objektiver og videokamera. Maks belastning 5 kg.

Modellerne vi skal kigge på denne gang, er Gorillapod Original og Gorillapod SLR, som pt. er de mest solgte modeller på markedet herhjemme.

Design & funktionalitet
Joby’s Gorillapods adskiller sig væsentligt fra tradionelle tripods / kamerastativer, ved at være yderst fleksible. Gorillapod’en består af over 30 led, der alle kan bøjes i enhver retning, selv hovedet kan justeres på samme vis som et kamerastativ med et kuglehoved.

leg-joints

Fælles for Joby Gorillapod Original og SLR at de begge har 3 ben, og et simpelt låsesystem, hvor man blot montere en lille plade i bunden af kameraet, som skubbes ind og låses fast i Gorillapod’en , afmontering foregår blot ved at åbne låsemekanismen og tage kameraet af stativet. Lige under denne låsemekanisme findes også en låsering, der kan bruges som en ekstra sikkerhedsforanstaltning, så man er helt sikkert på kameraet bliver på Gorillapod’en.

gorillapod_lock_ring_gp1_anim1

Selve Gorillapoden er udført i plast, med gummifødder og gummiringe på alle leddene. Denne opbyning gør det muligt at stille stativet på glatte flader, og gummiringene på leddene gør at stativet nemmere kan fæstnes til overflader hvor almindelig plast ikke umiddelbart ville kunne “hænge ved”.

Joby Gorillapod Original

Takket være de fleksible led, kan Gorillapod’en bruges alle de steder hvor et traditionelt fotostativ ville komme til kort, hvor tit har man set et kamerastativ monteret på et træ, et rækværk, en cykel eller et helt andet emne? Det er her Joby’s Gorillapod virkelig kommer til sin ret, og slår alle konkurrenterne af banen. Intet andet fotostativ udviser så stor funktionalitet, og da det samtidigt er ganske kompakt, er det nærliggende altid at have Gorillapod’en liggende i rygsækken eller fototasken – til brug i alle de situationer hvor et almindeligt kamerastativ må give op.

joby_gorillapod_example

Ydermere giver brugen af et fotostativ en række fordele når man fotograferer, uanset om man ejer et lille lommekamera eller et stort spejlreflekskamera, da man undgår rystelser, og dermed kan tage flotte billeder i dårlig belysning – både dag og nat. Samtidigt er det muligt at bruge timeren der er på de fleste kameraer i dag, og tage billeder hvor man selv er med, uden man risikerer at kameraet vælter eller falder på jorden.

flashclip_small

Gorillapod Original klarer en maksimal belastning på 325g., hvilket er nok til lommekameraer og nogle superzoom kameraer, fordelen er at den er lille og nem at have med sig.

Gorillapod SLR klarer en maksimal belastning på hele 800 gram, hvilket er nok til SLR/DSLR kameraer med standard objektiver – jeg har testet den med mit Nikon D80 m/ batterigreb og 2 batterier, Sigma 28-70 f/2.8 samt en Sunpak Flash – og selv med denne bestykning var stativet stabilt, selvom belastningen var langt større end den godkendte. Dette skal ikke opfattes som en opfordring til at “teste grænserne”, da du kan risikere at Gorillapod’en giver efter eller vælter, men blot opfattes som et udtryk for at der er tale om et klippestabilt stykke udstyr.

camcorder1

Specifikationer

Gorillapod Original
Intended for: Compact digital cameras
Max weight load: 325g (11.5oz)
Adapter: Universal ¼-in tripod screw
Size: 15 x 3 x 3cm (5.9 x 1.2 x 1.2″)
Weight: 45.3g (1.6oz)

Gorillapod SLR
Intended for: Lightweight SLR cameras and camcorders
Max weight load: 800g (1.75 lbs)
Adapter: Universal ¼-in tripod screw
Size: 250 x 50 x 50mm (9.8 x 2 x 2″)
Weight: 165g (5.8oz)

Konklusion
Joby’s Gorillapod-serie er allerede meget udbredte, og med god grund da der er tale om kvalitets produkter som kan bruges af alle, hvad enten man bruger stativ normalt, eller aldrig har beskæftiget sig med dette før. Jeg tror Joby har fat i et marked som har været forsømt indtil Gorillapod’en kom på markedet, nemlig alle de folk med digitalkameraer som aldrig kunne drømme om at investere, og transportere, et stort fotostativ med på søndagsturen eller på ferien. Den gruppe har nu mulighed for at opleve fordelene ved brug af fotostativ, samt en række andre features som er unikke for Gorillapod’en, uden at skulle slæbe rundt med flere ekstra kilo i bagagen.

Joby’s Gorillapod kan varmt anbefales, hvad enten det er som et alternativ til et traditionelt fotostativ, eller som ens”første stativ”.

Bemærk: Grundet Joby’s store succes med Gorillapod’en, findes der desværre også mange kopier på markedet, og de er i en væsentligt dårligere kvalitet end de originale Gorillapods. Man bør derfor sikre sig man får fat i det originale produkt, da det uden tvivl er merprisen værd!

+
Kvaliteten, fleksibiliteten og mulighederne.


ingen!

Karakter
95%

Pris & tilgængelighed
Joby Gorillapod Original – 149,-
Joby Gorillapod SLR – 279,-

Begge modeller er ude i butikkerne nu.
Nærmeste forhandler oplyses ved henvendelse til Westheimer A/S, tlf. 44 85 34 00

Skrevet af
Noel Christensen

Sponseret af
Westheimer A/S

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

3 comments

  1. Gorillapod er en god ide men efter kort tidsbrugt knekker nogle kuglehuser så holder ikke benene

  2. Hej Yakob,

    Det kan jeg ikke nikke genkende til, jeg har selv et par stykker og har aldrig oplevet problemer, og har haft dem ganske længe. Er det den originale du har?

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox