Anmeldelse: Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated

Vi har endnu engang modtaget et produkt fra tilbehørsgiganten Hama, og denne gang er der tale om et produkt som vi nok alle sammen kommer til at investere i før eller siden, nemlig et UV filter.

Der findes utrolig mange producenter af filtre generelt, og de findes i et hav af udførsler, til alt fra få hundrede kroner, og op til flere tusind kroner.

Hama ligger sig midt i feltet, og er hverken billig eller dyr, til gengæld er de kendt for stadig at holde en rigtig god kvalitet.

Hama producerer alle former for filtre, både UV, POL, ND og mange andre – og fælles for dem alle er at de fås i et hav af størrelser, må man altid burde kunne finde en størrelse der passer til ens objektiv.

Hvad er et UV-filter?
Et UV-filter er det mest anvendte filter, og med god grund da filteret som sådan ikke indflydelse på dit billede, men derimod normalt bruges til at beskytte mod skrammer, snavs og fedtfingre. Navnet UV filter er en smule misvisende, da der rent faktisk er et ”indbygget” UV-filter i alle objektiver i dag. Rent funktionsmæssigt er der derfor intet vundet ved at montere et UV filter på dit objektiv, men der er naturligvis andre fordele…

Funktionalitet
Som tidligere nævnt, så har Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated som sådan ikke en praktisk betydning for dit billede, det primære formål med at montere et UV filter på dit objektiv er for at beskytte frontglasset mod ridser, skrammer, snavs, fedtfingre og meget andet.

Men hvorfor så ikke bare vælge det absolut billigste filter på markedet tænker du ganske sikkert nu, da det jo ikke har praktisk betydning for mit billede. Der er én god grund til det, og det er at filtret vil være det som dit objektiv kigger ud igennem, og det betyder at hvis dit filter er udført i en dårlig kvalitet og med en manglende eller måske bare dårlig coathing, så vil det også smitte af på dine billeder.

En dårlig slibning, eller ringe coathing vil gøre at risikoen for at der opstår farvefejl er forøget, og derfor giver det pludselig mening at betale et par hundrede kroner ekstra for HTMC udgaven af Hama’s UV filtre, da den har 4 lag coating på begge sider af glasset. Det er dog naturligvis kun hvis man er i besiddelse af et objektiv hvor merprisen kan forsvares. Har du et objektiv til 500-1000 kr. kan det nok dårligt betale sig at ofre 400-500,- på et lækkert UV filter, når objektivet hører til i den billige ende af prisskalaen.

Jeg har primært benyttet Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated sammen med et Canon EF 17-40mm f/4L USM, et objektiv der koster lige over 5000,- Her mener jeg absolut at et lækkert filter som dette kommer til sin ret, og det passer prismæssigt fint med et objektiv af denne kaliber.

FIlteret fås naturligvis I alle gængse størrelser, hvadenten det er et telezooms, vidvinkel eller makroobjektiver, og jeg har det sådan et jeg langt hellere vil ridse et filter til få hundrede kroner, frem for et objektiv til mange tusind kroner.

Nogle mener at UV filtre er unødvendige, men jeg betaler personligt gerne for den ekstra sikkerhed jeg får med et filter foran mit dyrebare objektiv.

Konklusion
Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated har ikke praktisk betydning for dine billeder, til gengæld beskytter det mod skrammer, ridser, fedtfingre og meget andet. Da filtret er sidste led, er det dog stadig yderst vigtigt at man ikke sparer for meget på dette område, for filtret vil være det som dit objektiv skal kigge ud af, og er det slebet dårligt og behandlet forkert – jamen så bliver resultatet også derfor.

Jeg vil derfor anbefale at man vurdere sit behov, har man et objektiv til 500-2000,- bør man måske kigge nærmere på Hama’s standard UV filtre, som fås for 100-300 kr. alt efter diameter, HTMC udgaven som vi her har haft fat i, koster ca. det dobbelte.

Jeg har i testperioden taget en lang række billede,r både med og uden UV filtret, og eftersom jeg ikke kan se forskel på billeder taget med og uden filter, så gør Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated sit arbejde perfekt, og passer perfekt sammen med den objektiv jeg har benyttet, nemlig Canon EF 17-40mm f/4L USM.

Karakter
★★★★☆

Pris og tilgængelighed
77mm udgaven er set til 307,-

Klik her for at finde den bedste pris på Hama UV Filter 390 (O-Haze), 77 mm, HTMC coated

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Hama Danmark ApS

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

10 comments

 1. Hej Noel,

  Mit objektiv er standarten 18-55mm, betyder det så et UV-filter dertil skal være 55mm??

  Venlig hilsen Ida,

  P.s. Din hjemmeside er min muse når jeg skal vælge fotoudstyr!

 2. Hej Ida,

  Tak for de pæne ord!

  Er det Canon, Nikon eller et tredje mærke – det kan nemlig godt variere lidt 🙂

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Det er Canon EOS 600D 🙂

  -Ida

 4. Hej Ida,

  Det kører med 58mm filtergevind 🙂

  God weekend.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 5. Hvis jeg har et NIKON D3100 + OPTIK 18-55 MM VR
  Hvilket str. skal uv filteret så være ? 😉

 6. Hej Regitze,

  Det står foran på objektivet, ved glasset. Jeg vil skyde på det er 52, 55 eller 58mm.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 7. hej godt abj i lave
  jeg et sony A58K er det et 55 mm uv-filter jeg skal brud på det

 8. Hej Frants,

  Hvis du kigger “ind” i objektivet, bør der stå ex. 52, 55 eller 58mm rundt i objektivet, du skal blot bruge et filter med samme størrelse som angivet her.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 9. Er der nogle andre du synes man burde vælge hvis man har et Canon EOS 700d, med 18-55 objektivet?
  Bliver lidt i tvivl hvor meget man bør give for et, men vil gerne have et i god kvalitet, og som ikke gør noget ved billederne 🙂

 10. Hej Malene,

  Jeg vil blot anbefale man vælger et OK filter og ikke vælger et filter til 20-30 kr fra Kina 🙂 Det er synd at sætte elendigt glas foran et udmærket objektiv 😉

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox