Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Anmeldelse: Gary Fong Portrait lighting kit

Som opfølgning på den forrige anmeldelse af LumiQuest ready for anything kittet, skal vi her se på et andet produkt der lover at bløde det skarpe flashlys op, og gøre det nemmere for fotografen at få flot lys på sine fotos. Vi skal se nærmere på et kit fra Gary Fong, nemlig hans Portrait Lighting Kit.

Design og funktionalitet

Kittet indeholder Gary Fongs Collapsible Lightsphere, Gary Fongs Speed Snoot med Power grid, en grå disk til farvereference, en DVD med tips og tricks og små smarte huskekort til korrekt indstilling af kameraet i forskellige situationer. Det hele er pakket i en sort nylon taske der nemt kan klikkes fast på din fototaske.

LLO_8025_Lars

Grå disk til hvidbalance

LLO_8018_Lars

Den grå skive bruger man hvis man skal tage en serie billeder under svære lysforhold. Så lader man den grå skive være med på et af billederne og man kan så bruge den farveneutrale skive til at justere hvidbalancen på sin fotoserie når man efterbehandler sine billeder. Det kræver dog at lysforholdene ikke ændrer sig mens man skyder billeder.

Lightsphere Collapsible

LLO_8024_Lars

Lightsphere Collapsible er lavet i semi-transparent gummi, med et løst låg. Man sætter Lightsphere fast omkring flashhovedet med en indbygget velcrostrop, og så er den med til at lave flashlyset blødere og give et mere naturligt lys på billederne

LLO_8030_Lars

Låget klikker man nemt fast, og med låget monteret kan man både skyde flashen direkte mod motivet, eller lade flashen pege opad for et mere spredt lys, med mulighed for at reflektere noget af lyset fra et evt. hvidt loft. Enhver diffuser vil taget noget af lyset fra flashen, så hvis man skal bruge fuld power fra sin flash, så er det hurtigt lige at tage låget af og skyde sit billede uden at man behøver at fjerne hele Lightsphere fra flashen.

LLO_8029_Lars

Det er nemt at sætte Lightsphere fast på flashen og den sidder godt fast når først velcroen er strammet. Jeg har skudt et lille serie billeder for at vise hvilket lys man kan opnå med Lightsphere monteret, og flashen monteret på kameraet.

Først et billede hvor flashen er skudt direkte mod motivet, uden Lightsphere.

DirekteFlash

Som det ses så er skyggerne bag motivet skarpe, og detaljer i motivet er lidt udviskede, og man kan se reflektionerne fra den blanke overflade figuren står på. Det næste billede er taget ved at dreje flashen op, og så bruge et hvidt loft som reflektor.

BounceHvidtLoft

Her blev lyset lidt bedre, der er flere detaljer i motivet, men der er også skygger under hagen på figuren. Næste billede er med Lightsphere monteret, og flashen drejet mod loftet igen.

LightSphereModLoft

Her forsvinder skyggerne under hagen næsten helt fordi Lightsphere fanger noget af lyset og sender det ud omkring flashen. Man får altså ikke kun det reflekterede lys fra loftet, men også en smule direkte lys fra Lightsphere. Det sidste billede er taget med Lightsphere monteret, og flashen vendt direkte mod motivet.

LightSphereDirekte

Her er skyggerne på motivet endnu mindre, og skyggerne bag motivet er meget blødere end direkte flash. Man kan dog se lidt reflektion fra det blanke underlag, men alt i alt så synes jeg det er rigtigt godt lys, hvis man sammenligner med den direkte flash længere oppe

Når man er færdig med at bruge Lightsphere collapsible, så kan den (som navnet indikere) foldes sammen så den ikke fylder alverden under opbevaring.

LLO_8026_Lars

Speed Snoot med Power grid

En “snoot” er en forsats til en flash der faktisk gør det fuldstændigt omvendte af Lightsphere Collapsible. En snoot begrænser lyset så man kan lave en meget kreativ lyssætning, hvor flashen kun rammer præcist der hvor man vil have det. Speed Snoot kommer med et gitter der er med til at afgrænse lyset endnu mere.

LLO_8023_Lars

Når Speed Snoot er monteret, så giver det mest mening af man så benytter sin flash væk fra kameraet, evt. sammen med en trigger som vi har anmeldt her, eller ved at bruge flashen som slave og så udløse den med kameraets indbyggede flash. Metoden varierer fra kameramodel til kameramodel så her må man lige kigge i sin manual.

LLO_8036_Lars

Her har jeg taget flashen af kameraet, blændet ned og sat lukketiden lidt op. På den måde er det eneste bidrag til eksponeringen stort set kun flashen, og så kan man være lidt kreativ.

SnootOffCamera

Konklusion

Gary Fongs Portrait Lighting kit indholder en meget effektiv Lightsphere der er nem at montere og som giver et flot lys på motivet, med en god spredning. Lightsphere’en virker robust og sidder godt fast på flashen. Speed Snoot’en sidder ligeledes godt fast på flashen, og opfylder sin opgave til fulde. Dog oplevede jeg at Power grid gav nogle mørke linier igennem motivet hvis man benyttede den på flashen uden at montere en eller anden form diffuser. Det kan enten være en indbygget diffuser som mange flash-enheder har, som bare kan være et rillet stykke plast man kan trækker over flashen, eller man kan købe et dæksel til flashen i hvidt plast. Det er i hvert fald vigtigt at man får brudt lyset op inden i Speed Snoot’en for optimalt resultat. Grå-skiven er rar at have, men det er nu min erfaring at det er sjældent man står og har brug for en. DVD’en og de små huskekort gør at man hurtig får godt udbytte af kittet. Alt i alt så er jeg temmelig tilfreds med kittet, det er nemt at montere, nemt at bruge og giver faktisk nogle ganske gode resultater. Det der trækker ned, er prisen på over 1100 kr for noget der faktisk ikke er så high-tech.

mydigitalphotos-4-stars-web

Pris og tilgængelighed

Gary Fongs Portrait Lighting Kit er set til ca 1180,-

Find forhandler og den bedste pris på Gary Fong Portrait Lighting Kit

About Lars Lund Olsen

Lars er skribent på MyDigitalPhotos.dk Benytter Nikon DSLR samt Nikon CoolPix AW120.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox