Anmeldelse: Datacolor Spyder3 Elite

Spyder3_Elitebox3_HI

Tilbage i år 2000 startede Colorvision, en del af Datacolor, med at lave produkter til farvekalibrering af PC skærme, TV og printere.

Spyder3 Elite, som vi skal kigge på denne gang, sætter standarden for markedet med et kompakt ydre, indbygget lysmåler, og som det eneste produkt på markedet kan Spyder3 Elite bryste sig af hele 7 farve registrerings motorer.

Datacolor henvender sig til alle med ønsket om korrekt farvegengivelse, hvad enten det er på TV’et i stuen, arbejdscomputeren på kontoret, eller printeren i virksomheden. Spyder3 Elite er primært henvendt til fotografer, og andre der arbejder kreativt med billedbehandling, og som har brug for en meget præcis farvegengivelse.

Allerede nu ser det lovende ud for Datacolor Spyder3 Elite, men lad os komme i gang med selve testen, og se hvad man som helt almindelig bruger kan få ud af en skærmkalibrering ved hjælp af netop Datacolor Spyder3 Elite.

 Kort introduktion til kalibrering
Du er sikkert allerede stødt på udtrykket kalibrering før, men er du, som mange andre, i tvivl om hvad det helt præcist går ud på, så kan du læse mere om det her. Er du allerede velbevandret i kalibrering kan du måske lære noget nyt.

En kalibrering går i alt sin enkelthed ud på at en kalibrator måler en lang række værdier på skærmen, ex. lys, farve, kontrast og gamma. Udfra de målte værdier, dannes der en farveprofil, som “retter” de fejl der måtte være i skærmens gengivelse af føromtalte værdier. Alt efter typen af kalibrator kan dette ske enten automatisk, eller ved at give en vejledning til hvordan værdierne skal stilles på skærmen, for at få den bedst mulige billedgengivelse. Der findes i dag kalibratorer til både PC skærme, LCD/Plasma TV og printere.

Hvorfor er det så vigtigt at kalibrere sin skærm? Er man helt almindelig privatperson, der redigere lidt feriebilleder i ny og næ, og ellers bruger pc’en til mail, internet og lidt spil, er behovet for kalibrering nok ikke tilstede. Bruger man derimod skærmen som arbejdsredskab, ex. i en grafisk virksomhed, eller lignende hvor der produceres billeder eller grafisk materiale, så er kalibrering af skærmen af stor vigtighed. En kalibrering er nemlig med til at sikre at farver ol., står korrekt, så resultatet er ens på skærmen og ved tryk, ex. i et magasin eller lignende. Er skærmen ikke kalibreret kan man risikere at der er farveforskelle på det man ser på skærmen, og det der kommer ud af printeren.

Efterhånden som kalibratorer, bl.a. fra Datacolor, er nede i en pris hvor alle kan være med, er kalibrering også blevet meget udbredt indenfor amatørfotografer, og alle dem der blot ønsker at få det fulde udbytte af Deres dyrt indkøbte LCD skærm.

Spyder3_pic1

Installation
Installationen starter automatisk når den medfølgende CD indsættes. Installationen kan gennemføres på 10 sprog, dog desværre ikke Dansk, men Engelsk er naturligvis en mulighed.

Ved installationen gøres der opmærksom på at Spyder3 Elite enheden ikke må være tilsluttet under installationen.

Selve software-installationen er hurtigt overstået, da den kun tager få minutter.

Spyder3_ProductInBase_drop_HI

Kalibrering
Straks efter installationen er overstået, kan man komme i gang med den interessante del – nemlig selve kalibreringen.

Første gang ”Spyder3 Elite” applikationen starter, beder den om navn, firma og serienummer, som er en af DataColors metoder til at kopisikre softwaren, serienummeret finder man på en label på den medfølgende CD-ROM.

spyder3elite_kalibrering_01

Ved første opstart af Spyder3 Elite får man en oversigt over de skærme der er tilsluttet PC’en, og da der i mit tilfælde kun var én skærm, så er det blot at afkrydse “Calibrate this display” og trykke next.

spyder3elite_kalibrering_02

Næste skridt giver mulighed for at vælge hvilken type skærm kan ønsker at kalibrere, i dette tilfælde en traditionel LCD skærm.

spyder3elite_kalibrering_03

Jeg har i denne omgang benyttet en Eizo FlexScan S2232W til denne test, og da jeg har en ”Brightness” funktion tilgængelig på denne model, skal denne resettes til ”Facotory Defaults” for at kalibratoren kan aflæse de korrekte værdier. Har man andre funktioner tilgængelige, skal disse resettes til default settings, for at kalibratoren har det bedst mulige grundlag for målingen.

spyder3elite_kalibrering_04

Der er det muligt at finjustere brightness, men som Datacolor skriver, anbefales det at man undlader dette. I mit tilfælde var der også tydelig forskel mellem de 4 farver, og yderlere justering var derfor ikke nødvendig.

spyder3elite_kalibrering_05

Nu spørger Spyder3 Elite om man har farvekontrol tilgængeligt på skærmen, for at dette i så fald kan resettes, i mit tilfælde var ingen af de angivne muligheder tilgængelige, hvorfor det blot var at trykke Next.

spyder3elite_kalibrering_06

Spyder3 kalibratoren kan monteres på skærmen ved hjælp af den medfølgende sugekop, eller uden. I dette tilfælde har jeg valgt at undlade sugekoppen, og har brugt den lille kontravægt der er monteret på USB kablet, til at sikre at kalibratorenheden sad korrekt.

spyder3elite_kalibrering_07

Nu får man en sidste chance for at “fortryde”, eller ændre de indstillinger man har valgt indtil nu.

spyder3elite_kalibrering_08

Så er det blevet tid til at angive hvilken Sensor (Kalibrator) der benyttes, samt hvor ofte man ønsker at programmet skal påminde om at det er tid til en re-kalibrering.

spyder3elite_kalibrering_09

Nu begynder den praktiske del af kalibreringen, som Spyder3 Elite kalibratoren ordner for en. Der vises tydeligt på skærmen hvor kalibratoren skal placeres, og så snart denne er på plads, er det blot at klikke Next, læne sig tilbage og vente på at alle målingerne er foretaget.

spyder3elite_kalibrering_10

Når alle målingerne er udført, giver Spyder3 Elite softwaren dig mulighed for at gemme en ny farveprofil, som efterfølgende loades hver gang Windows startes. Det er muligt at angive et navn til profilen, hvis man ex. benytter flere skærme, eller blot har brug for flere forskellige farveprofiler.

spyder3elite_kalibrering_11

Et af de allersidste punkter i selve kalibreringen giver mulighed for at se et “før og efter” billede, altså hvordan farvegengivelsen var før kalibrering, og hvordan den er efter kalibrering. Dette giver et indtryk af hvor stor en forskel kalibreringen egentlig gør. I mit tilfælde var det ganske tydeligt at farvene fremstår mere præcise, mere varme og farvenuancer der ikke var stede før, kan pludselig ses.

spyder3elite_kalibrering_12

Det allersidste punkt i kalibreringen giver en mulighed for at starte forfra, hvis man efter at have set før og efterbilledet, ikke er tilfreds med resultatet, og ønsker at finjustere nogle indstillinger.

Konklusion
Jeg har i skrivende stund arbejdet med en skærm, kalibreret med Spyder3 Elite, i omkring 14 dage. I de 14 dage har jeg opdaget farvenuancer og detaljer på både mine digital fotos, websites ol., som jeg med en ukalibreret Samsung Syncmaster 226BW aldrig har set før. Jeg har dog også benyttet en skærm med et bedre panel end Samsung Syncmaster 226BW er udstyret med. Dog er det også, med den anvendte Eizo FlexScan S2232W, tydeligt at se at både lys, kontrast, gamma og farver fremstår mere varmt og korrekt i forhold til de indstillinger skærmen kommer med fra fabrikken, og man fristes til at kigge ens digitale billeder igennem, for at se om der gemmer sig pletskud man ikke har opdaget, grundet ukorrekte skærmindstillinger.

Har man allerede investeret mange tusinde kroner i en lækker LCD skærm, så bør man gøre sig selv den tjeneste at investere i Datacolor Spyder3 Elite, for at få det fulde udnytte af skærmen. Sidder man derimod med en ældre skærm, som man overvejer at udskifte til en nyere model, kunne man også sagtens overveje om en kalibrering ikke kan gøre jobbet, da man i mange tilfælde vil kunne opnå et resultat som man er langt bedre tjent med, end at investere i endnu en “ukalibreret” skærm.

Datacolor Spyder3 Elite er, som nævnt tidligere, primært henvendt på folk der arbejder professionelt med Deres skærm, og den vejledende pris på 1649,- vil formentlig også være for høj til Hr. og Fru Danmark.

Datacolor Spyder3 Elite har kun én reel konkurrent, og det er LaCie Blue Eye Pro, som er et væsentligt dyrere produkt (I skrivende stund 2899,-) Der hersker derfor ingen tvivl om at Spyder3 Elite får mine bedste anbefalinger til alle der bruger deres skærm mere eller mindre professionelt, eksempelvis fotografer, grafikere eller lignende.

+
Nem brugerflade, selv uden forudgående kendskab til kalibrering
Effekten!


Prisen, 1649,- for korrekt farvegengivelse vil formentlig afskrække dem der ikke bruger deres skærm mere eller mindre professionelt.

Karakter
85%

Pris & tilgængelighed
Vejledende pris: 1649,-

befro_logo_200px

Skrevet af
Noel Christensen

Udlånt af
Datacolor AG Europe

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

One comment

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox