Anmeldelse: Datacolor Spyder LensCal

Hvad er dog det? Det var også min første tanke da jeg læste pressemeddelelsen der kom for et par måneder siden, men efter at have læst den igennem var jeg ikke længere i tvivl om at idéen er god.

Men hvad er det så? Jo det er sådan set ”bare” et værktøj der gør det muligt at justere autofokussen i dit DSLR kamera, så den bliver helt præcis, og du får de skarpeste billeder dit objektiv kan levere.

Hvad er der i kassen?
Spyder LensCal er et forholdsvis simpelt produkt, der består af selve ”værktøjet” der er lavet i plast, og en lille quick start guide, som desværre kun er på engelsk.

Selve emballagen er pæn og præsentere Spyder LensCal godt på butikshylden, hvor man formentlig vil skulle finde den, da det er et produkt der kræver en forklaring.

Funktionalitet
Ifølge DataColor, som er producenten af Spyder LensCal, så fungerer Spyder LensCal med alle D-SLR kameraer, men du skal dog være opmærksom på at det kun er et fåtal hvor du kan justere autofokussen, og det er primært de lidt større D-SLR kameraer.

Kameraer der understøtter justering af autofokus:
Canon (50D, 7D, 5DMkII, 1DMkIII, 1DMkIV, 1DsMkIII, 1DIV)
Nikon (D300, D300s, D700, D3, D3s, D3x)
Sony (A850, A900)
Olympus (E-30, E-620)
Pentax (K20D, K7D)

Har du et kamera der ikke er på listen, vil du formentlig ”kun” kunne konstatere hvorvidt din autofokus er præcis eller ej.

Det nytter dog ikke at lave en ”generel” justering, da din autofokus skal indstilles efter dine objektiver, hvorfor det er en stor fordel hvis du kan ”gemme” profiler på dit kamera for dine mest brugte objektiver. Dette vil give det absolut bedste resultat.

Selve ”måleenheden” er et simpelt stykke plast, der kan foldes ud. I midten er der placeret en lille libelle, så du kan se om den er i vatter.

I brug
Jeg havde nok forventet et mere ”avanceret” stykke udstyr end Spyder LensCal egentlig er, men det overraskede mig positivt at det er så nemt og enkelt at gå til.

Du skal blot placere Spyder LensCal på et bord, eller et kamerastativ, og placere dit kamera på et andet kamerastativ, eller også på bordet, bruge autofokus til at fokusere på 0 som er ”målet” for den mest præcise autofokus.

Når du har taget billedet, tjekker du billedet på kameraet, og finder ud af om det er front eller bag-fokusering dit objektiv lider af. Når du har konstateret om det er front, eller bagfokusering der er problemet, kan du nemt og præcist justere dit objektiv så din autofokus bliver helt præcis. Dette gør du i kameraets menu, og hvordan dette gøres præcist, afhænger af dit kamerahus.

Når du har lavet justeringen, tages et nyt billede, fra præcist samme afstand, og med samme indstillinger, for at tjekke hvorvidt din autofokus er blevet mere præcis.

Nedenfor findes en video lavet af Datacolor, som forklarer på engelsk hvordan Spyder LensCal egentlig virker.

Konklusion
Hvis man har indkøbt et eller flere små-dyre objektiver, og er i besiddelse af et kamerahus der lader dig justere autofokus efter det enkelte objektiv, så er der ikke én god grund til ikke at investere i Spyder LensCal. Spyder LensCal koster kun omkring 600,- og for det beløb får man ikke lavet mange justeringer på et professionelt værksted.  Derudover så kan Spyder LensCal bruges igen og igen, uanset om du køber dyre eller billige objektiver, og vennerne kan også have glæde af enheden.

Med Spyder LensCal får du pludselig det bedst mulige ud af dine objektiver, og det eneste der kan undre mig er at dette ikke umiddelbart er set før – her har Datacolo vitterligt skudt papegøjen, især i disse tider hvor DSLR kameraer efterhånden er allemandseje.

+
Nem og enkel at bruge
Lav pris for det resultat du får
Kan bruges igen og igen


Høj pris for et stykke plastik

Karakter
★★★★★

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?,-

Spyder LensCal kan bl.a. købes hos Wupti.com

Anmeldt af
Noel Cristensen

Udlånt af
Datacolor

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox