Anmeldelse: Canon PowerShot G15

For kort tid siden blev Canon PowerShot G15 lanceret, et nyt, veludstyret, kompaktkamera til alle de kræsne entusiaster.

Canon PowerShot G15 er udstyret med et enormt lysstærkt objektiv, masser af automatik og ikke mindst rigtig gode muligheder for manuel kontrol, både på det tekniske og det mere lavpraktiske plan, da der er masser af knapper til justering under fotografering.

Med et prispunkt over 4000,- ligger Canon PowerShot G15 og konkurrere med Canon’s egne billigere DSLR kameraer, og systemkameraer ikke mindst – så hvordan klarer Canon PowerShot G15 sig mod disse?

Hvad er der i kassen?

I kassen finder man Canon PowerShot G15 samt følgende tilbehør:

  • 220 volt lader + strømkabel
  • Genopladelig batteri
  • Læder skulderrem
  • Manualer og vejledning
  • CD-ROM med software

Se vores unboxing video af Canon PowerShot G15 nedenfor.

Design

De fleste vil måske nok mene at Canon PowerShot G15 er lidt stort i forhold til mange andre kompaktkameraer og det er svært at løbe fra, det fylder lidt mere og vejer også lidt mere end gennemsnittet. Helt nøjagtigt vejer det 352 gram (Uden batteri og SD kort) og fylder 106,6 x 75,9 x 40,1 mm, men man får så også bare et kamera der levere en helt anden kvalitet end det gængse kompaktkamera, det kommer vi tilbage til senere.

Canon PowerShot G15 er ret robust og rå at se på, ligesom selve overflade er ru. Tager man Canon PowerShot G15 i hænderne får man fornemelsen af et kamera der er brugt tid og energi på at udvikle, materialerne er utrolig lækre, og selvom kameraet er forholdsvis stort og vejer noget mere end det gennemsnitlige kompaktkamera, så er det svært at ligge fra sig. Kameraet ligger perfekt i hånden og knapperne er lette af komme til, foran har pegefingeren fået sig eget hjul, ligesom tommelfingeren kan betjene hjulet til eksponeringskompensation bagpå. Grebet er beklædt med en mellemblød gummi, ligesom der er en lille firkant bagpå, så grebet er fornuftigt.

Foran på Canon PowerShot G15 er der et objektiv, AF-hjælpelys og kommandohjul. På den ene side er stikkene gemt bag en låge, her finder man HDMI porten for tilslutning til TV, AV-Out for tilslutning til PC eller anden enhed og stik for tilslutning af fjernudløser.

I bunden af Canon PowerShot G15 er batteriluge og SD-kortlæser plads gemt og Canon PowerShot G15 er naturligvis udstyret med gevind så det kan bruges sammen med et foto-stativ.

På toppen er den lille, manuelle, pop-up blitz placeret, sammen med en tilbehørssko der bl.a. gør det muligt at smide en ekstern blitz på Canon PowerShot G15. Derudover er der det traditionelle hjul til programvalg, samt dedikeret hjul til eksponeringskompensering, slutteligt kombineret udløser/zoomkontrol og en on/off knap.

På bagsiden vil man først bemærke den optiske søger, hvilket efterhånden er et sjældent syn på kameraer i dag, uanset prisklasse. Den optiske søger er forholdsvis lille og personligt ville jeg nok sjældent få den brugt på et sådan kamera, men den giver muligheder for mere præcise optagelser under svære lysforhold, ex. ved stærk sollys.

Jeg vil foretrække at bruge skærmen som søger, den har en opløsning på 922.000 pixels og giver 100% dækning. Skærmen har en rigtig god betragtningsvinkel og direkte sollysmv. er ikke umiddelbart et problem. Skærmen er en helt traditionel skærm, dvs. ingen touch-funktionalitet, hverken hel eller delvis – alt styres på den “gode gamle” måde via knapperne bagpå kameraet. Jeg foretrækker det på denne måde, så set med mine øjne er dette bestemt ikke en ulempe, touchfunktionaliteten kan være et okay supplement, men mange gange virker det bare ikke præcist nok og/eller der mangler funktioner der kan styres via touchskærmen.

Funktionalitet

Tænder man Canon PowerShot G15 og vælger “Auto”, så skal man faktisk ikke tænke ret meget mere over tingene, men bare “pege og skyde”. Det er der formentlig en del der vil benytte, men omvendt så er der også tale om et kamera rettet mere mod entusiasten, hvorfor de mere manuelle funktioner er mindst lige så interessante.

Menu’en på Canon PowerShot G15 man indstilles på et hav af forskellige sprog, inkl. dansk og den ligner en “Canon menu”. Den er ikke videre ophidsende at se på, men den rimelig logisk opbygget og nem at finde rundt i, dybden af menuen afhænger af den valgte tilstand, der er selvsagt lidt mere at tage stilling til i M (Manuel), end i Auto tilstand.

Via hjulet øverst, kan man vælge imellem følgende tilstande;
Auto, P, Tv, Av, M, C1, C2, Video, Monokrom, Scene-tilstand, Film-resume

De fleste vil genkende størstedelen, bl.a. P, Av, Tv og M som er de manuelle tilstande hvor man selv sørge for de fleste indstillinger, derudover er der et par af de mere specielle, som vi kort gennemgår nedenfor.

C1 og C2: Lader brugeren oprette sine egne tilstande, perfekt hvis man ofte optager med ét sæt indstillinger, det kunne være særlig form for landskabsfotografering, porttrætter eller lignende.

Monokrom: Navnet siger et eller anden sted sig selv, men det er ganske enkelt en tilstand der gør det muligt at optage både billeder og video i monokrom, altså sort/hvid.

Video: Videotilstanden gør det muligt at vælge mellem endnu 3 tilstande, alm. video, iFrame kompatibel video og video i “Superslowmotion”.

Scenetilstand: Giver mulighed for at vælge mellem en række foruddefinerede tilstande, det er dog tydeligt at det ikke er her der er lagt fleste kræfter, da antallet af tilstande begrænser sig til 10 i alt.

Ved optagelse af video kan man naturligvis også bruge både manuelle og semi-automatiske tilstande, videooptagelse aktiveres bare ved at trykke på den dedikerede “optag” knap øverst til højre bag på Canon PowerShot G15.

Ved brug af de manuelle eller semi-automatiske tilstande, kommer kommando-hjulet virkelig til sin ret, særligt hvis man benytter den optiske søger, så man slipper for at skulle finde den rigtige knap bagpå kameraet. Ved tommeltotten har man hele tiden adgang til knappen for eksponeringskompensation, der gør det nemt og hurtigt at ændre på denne indstilling, når alle andre ting er på plads.

Helt generelt så mærker man hurtigt at Canon PowerShot G15 er bygget til at blive brugt og meget gerne “udfordret” også, da der er nem adgang til alle de knapper man skal bruge når man begynder at pille lidt i indstillingerne selv, ligesom at der kun er “begrænset” automatik i Canon PowerShot G15. Mange andre kompaktkameraer har flere forskellige autotilstande og 20-30 scenetilstande at vælge imellem, det er slet ikke tilfældet her – men det understøtter så bare at Canon PowerShot G15 er lavet til alle dem der kan og vil lidt mere end gennemsnittet.

Billeder taget med Canon PowerShot G15

I testperioden er Canon PowerShot G15 brugt som et “lommekamera”, altså en der er nemt at have med rundt, uanset om man er en tur i skoven, til familiefødselsdag eller til et større arrangement, i praksis har Canon PowerShot G15 været med i skoven, på gåture, til juletræsfest og er naturligvis bare blevet brugt hjemme til de sædvanlige “snapshots”.

Det man først bemærker er det enormt lysstærke objektiv med blæde f/1.8-2.8, der sikre at man kan tage billeder, uden brug af blitz, under enormt svære lysforhold. Forhold hvor de fleste kompaktkameraer var stået af og man måske endda ville have udfordringer med et standard digitalt spejlrefleks med kit-objektiv. Aktuelt har vi testet Canon PowerShot G15 i mørke ved da lysene blev tændt på juletræet i en af nabo-byerne, ligesom det er brugt til håndholdte aften og natte-foto’s i sneklædt landskab, vel at mærke håndholdt, der er på intet tidspunkt brugt stativ.

Billederne der tages under dårlige lysforhold vil i sagens natur være en smule mere “grynede” end hvis de var taget under optimale forhold, men det er ikke noget man bemærker medmindre de forstørres meget op og generelt set er billedkvaliteten imponerende, uanset om man tager billeder under svære eller optimale forhold. Billederne er skarpe, med gode mættede farver og det er muligt at eksperimentere med bl.a blænden for at få elementer til at træde mere eller mindre frem.

Med 5x optisk zoom man kan også komme forholdsvis tæt på, men det kan naturligvis ikke måle sig med det som superzoom-kameraerne kan tilbyde.

http://samples.mydigitalphotos.dk/#135

Video optaget med Canon PowerShot G15

Som de fleste andre kompaktkameraer i dag, så kan Canon PowerShot G15 naturligvis optage video i Full HD kvalitet (1080p) og dette i en rigtig fornuftig kvalitet hvor du naturligvis også kan drage nytte af alle de semi-automatiske og manuelle tilstande som kameraet tilbyder.

Videooptagelserne er skarpe, med rigtig fine detaljer og kan fint måle sig med video optaget med de fleste systemkameraer.

Konklusion

Er man typen der synes at både systemkameraer og spejlreflekskameraer er for store, klodsede og besværlige at bruge, men ønsker man stadig ikke at gå på kompromis med hverken billede eller videokvaliteten, så kunne Canon PowerShot G15 være et rigtig godt bud. Alternativt er Canon PowerShot G15 meget velegnet som “entusiast” kamera, evt. som supplement til et digitalt spejlrefleks, til de situationer hvor man ikke gider slæbe det “store” kamera med.

I Canon PowerShot G15 får man først og fremmest et ret lækkert og robust kamera, endda med optisk søger. Dernæst får man et meget lysstærkt objektiv, så man undgår at bruge blitzen som udgangspunkt, men kan nøjes med det naturlige lys, selv under svære lysforhold.

Er man til automatik, så kan Canon PowerShot G15 styrer det hele, men de fleste der vælger Canon PowerShot G15, vil nok sætte stor pris på alle de manuelle og semi-automatiske funktioner der gør at man selv har stor indflydelse på billederne.

Prisen for dette er et kamera der fylder lidt mere end et normalt lomme/kompaktkamera og så er prisen naturligvis også i den høje ende – faktisk kan man få et af de mindre digitale spejlreflekskameraer i kit til samme pris, dog med et objektiv der ikke kan måle sig med det Canon PowerShot G15 er udstyret med, i hvert fald ikke på lysfølsomheden.

Canon PowerShot G15 er med andre ord det perfekte supplement til et digitalt spejlreflekskamera eller til entusiasten der ikke vil nøjes med et almindeligt kompaktkamera.

Karakter

Pris og tilgængelighed

Set til 4150,-
Find den bedste pris på Canon PowerShot G15 

Udlånt af

Canon

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox