Anmeldelse: Canon EF 50mm f/1.8 II

Denne anmeldelse har været lidt længe undervejs, men alt godt kommer til den der venter, som de kloge siger.

Canon EF 50mm f/1.8 II er et af de objektiver som man finder i mange fototasker, og der er naturligvis en god grund til det, nemlig et rigtig godt ny, samt en pris på under 1000,- hvilket gør Canon EF 50mm f/1.8 II til et meget attraktivt køb, først og fremmest grundet den maksimale blændeåbning på f/1.8.

Men lad os se om det er korrekt at Canon EF 50mm f/1.8 II bør være i enhver fotografs taske, hvad enten der er tale om en professionel eller en amatør.

Hvad er der i kassen?
Canon EF 50mm /f1.8 II leveres i en meget lille æske, og dette giver meget god mening da der er tale om et meget kmpakt objektiv, der næsten intet fylder.

I æsken finder man, udover Canon EF 50mm f/1.8 II, et garantibevis og en lille manual. Da dette er et af Cnaon’s absolut billigste objektiver medfølger der ikke en modlysblænde, så denne må købes separat såfremt man ønsker denne. (Canon partnr.: ES-62)

Første indtryk
Når man første gang får Canon EF 50mm f/1.8 II i hånden, vil man nok tvivle lidt på kvaliteten da vægten kun siger 130 gram, og selve objektivet er udført i en forholdsvis billig plast, som ikke føles specielt lækker eller solid. Når det er sagt, så fejler den generelle udførsel ikke noget, men det er ikke her der scores point på ”wauw faktor”. Alt virker fornuftigt, til trods for den enormt lave pris. Sammenligner man Canon EF 50mm f/1.8 II med eksempelvis Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM, som vi tidligere har anmeldt, så er både udførsel, vægt og den generelle kvalitetsfornemmelse langt højere, men til gengæld er prisen også knap 4 gange højere!

Så kigger man på pris, kontra kvalitet, så hænger det med andre ord fint sammen.

Da der er tale om et ret simpelt objektiv er der også kun én knap på objektivet, og den bruges til at skifte mellem manuel og autofokus. Derudover benyttes den yderste ring til manuel fokusering, og selve frontglasset sidder lidt trukket tilbage. Dette giver en god beskyttelse mod ridser/skrammer og fedtfingre, men til gengæld er det altså lidt sværere at rengøre. Det er dog i bagatel afdelingen.

Da der er tale om et billigt objektiv må man altså også nøjes med en plastfatning, og ikke metal som man ofte støder på ved de lidt dyrere objektiver.

Den mindste fokusafstand er 45cm, så man har altså rig mulighed for at komme rimelig tæt, ret fysisk, på ens motiv. Brændvidden på 50mm svarer nogenlunde til menneskets synsfelt, og denne brændvidde er meget velegnet til bl.a. portrætter og andre billeder hvor man gerne vil have motivet til at fylde en stor del af billedet.

Den maksimale blændeåbning på f/1.8 gør Canon EF 50mm f/1.8 II meget lysstærkt, og det kan derfor benyttes under dårlige lysforhold, og ved bl.a. portrætfotografering giver blænde mulighed for at lave en helt sløret baggrund, således at kun hovedmotivet er i fokus og står knivskarpt.

Den indbyggede autofokus motor gør et hæderligt arbejde, når man igen kigger på prisen, den er nogenlunde kvik, men er dog ikke helt ”lydløs” i brug.   

Billedkvalitet
Heldigvis er netop billedkvaliteten Canon EF 50mm f/1.8 II’s helt store force, for her får man virkelig smæk for skillingerne.

Fortegning har jeg ikke bemærket ved daglig brug, og hverken kromatisk aberration eller vignettering har jeg bemærket, så her klarer Canon EF 50mm f/1.8 II sig faktisk også overraskende godt.

Generelt er farverne ganske fine, og ikke mindst naturlige, ydermere er billederne som udgangspunkt knivskarpe og en fryd for øjet, naturligvis afhængigt af motivet.

Nedenfor findes en række billeder taget med Canon EF 50mm f/1.8 II under en række forskellige lysforhold, fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue

Specifikationer
Fra Canon.dk
Diagonalt synsfelt: 46°
Objektivkonstruktion (elementer/grupper): 6/5
Antal blændelameller: 5
Mindste blændeåbning: 22
Korteste fokuseringsafstand (m): 0,45
Største forstørrelse (x): 0,15
AF-motor: MM
Filterstørrelse (mm): 52

Konklusion
Jeg var allerede inde på det i starten, nemlig det faktum at Canon EF 50mm f/1.8 II allerede ligger i rigtig mange fototasker, og med god grund! Du får et enormt lysstærkt objektiv med fast brændvidde på 50mm der er yderst velegnet til bl.a. portrætfotografering, med Canon logo på, og et prisskilt der siger under 1000,- Det er i sig selv ret unikt, men når Canon EF 50mm f/1.8 II så samtidig tager utrolig lækre, og virkelig skarpe billeder, så er der vel egentlig ikke så meget at overveje.

Med andre ord, skynd dig at få køb Canon EF 50mm f/1.8 II hvis du ikke allerede har gjort det, det kommer du absolut ikke til at fortryde.

Karakter
95 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: ?
Set til 790,-

Klik her for at finde den bedste pris på Canon EF 50mm f/1.8 II

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Befro.dk

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

39 comments

 1. Helt enig, jeg købte det for et stykke tid siden og tænkte, hvad f…, hvis det ikke er noget værd, så er det ikke så mange penge, som er spildt. Jeg blev dog meget positivt overrasket da jeg tog det i brug, til trods for den lidt “tarvelige feeling” når man får det i hånden, så er det utroligt godt til prisen. Jeg er meget glad for det og især at jeg ikke startede med at købe et meget dyrere(som jeg plejer), for så at opdage et billigt alternativ:)
  hilsen Ole

 2. Er der billedestabilisator i ?

 3. Hej Søren,

  Nej, jeg mindes heller ikke at have set en 50mm med billedstabilisering.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 4. hvor kan jeg købe denne linse?

 5. Hej Noel

  Tak for anmeldelsen – Nu må jeg hellere få taget mig sammen og købt et 🙂

  Købte en 85/1.8 for en stund siden og er utrolig glad for den, men med 1,6x brændviddeforlængelse på min 450’er er den lige kraftig nok til meget af det arbejde jeg bruger den til, og som du skriver så kan man jo næsten ikke gå fejl med den til den pris.

  mvh Flemming

 6. Hej Flemming,

  Jeg har først nu fået “rigtig” gang i 50mm’eren efter familien er blevet udvidet med en lille ny, som altid stiller op til fotografering, da han endnu er for lille til at brokke sig 🙂 – og jeg bliver kun gladere for det, det er et kanon portrætobjektiv (Og så til den pris!)

  Held & lykke med det.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 7. Hejsa!

  Jeg er ikke en rigtig fotonørd, så vil lige høre hvad “korteste fokuseringsafstand” betyder. Det er nemlig nævnt under “Specifikationer” (Korteste fokuseringsafstand (m): 0,45)

  Håber jeg kan få et svar på det! 🙂
  Mvh. Laura

 8. Hej Laura,

  Det er den afstand der mindst skal være mellem motivet og frontglasset på objektivet. Skal du eksempelvis fotografere insekter, vil man mange gange have brug for at kunne komme rigtig tæt på, rent fysisk.

  Kommer man tættere på en den angivne afstand, vil du ikke kunne fokusere, og billedet vil derfor blive dårligt/uskarpt.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 9. Hej Laura/Noel
  Jeg skulle mene at “korteste fokuseringsafstand” er afstanden fra motivet til spejlet (eller billedcensoren) i kameraet, og ikke til det første glas i objektivet. Spejlet er ofte markeret med en cirkel med streg igennem.
  Mvh Lasse

 10. Hej Lasse,

  Tak for din rettelse.

  Du har helt ret, det var jeg faktisk ikke klar over. Det undre mig dog lidt, da jeg synes de objektiver jeg har haft i hænderne, stemte meget godt med afstanden fra frontglas og til motivet 🙂

  Tak for din opmærksomhed.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 11. Hej Lasse,

  Jeg har netop købt et Canon Eos 500d med standard objektivet canon ef-s 18-55mm f/3.5-5.6 IS.

  Jeg er meget ny på området, så kan du svare mig på, hvad jeg får ud af et Canon EF 50mm f/1.8 II? Og om det er godt egnet til andet end portrætter?

  Mvh. Jakob

 12. Hej Jakob,

  Jeg tillader mig at svare på dit spørgsmål, da jeg har anmeldt objektivet og driver sitet her 🙂

  Du får et mere lysstærk objektiv, som er kanon til porttrætter. Du kan naturligvis også bruge det til en lang række andre situationer, se evt. testbillederne ovenfor, men portræt-delen er klart her hvor objektivet har sin force.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 13. Hej Noel,

  Lige et (måske) hurtigt spørgsmål:
  Jeg skal på en forlænget weekend i Berlin og vil selvfølgelig med glæde tage billeder af byen, min veninde og jeg, og den slags man nu tager billeder af, når man er på storbyferie. Hermed også både i dagslys og om aftenen.

  Jeg er lidt ny på området og ønsker ikke at tage to objektiver med.
  Hvilket skal jeg tage med i tasken?
  Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS eller Canon EF 50mm f/1.8 II?

  På forhånd tak.
  Med venlig hilsen Gry.

 14. Hej Gry,

  Jeg vil sige 18-55mm’eren, så du kan zoome lidt. 50 mm’eren er super fed, men til den brug du nævner, tror jeg du får mere glæde af 18-55’eren.

  God tur!

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 15. Hej Noel,

  Jeg har haft mit kamera, Canon EOS 1000d i et stykke tid, med en helt simpel linse til (man kan vel bruge linsen: Canon EF 50mm f/1.8 II til alle Canon spejlreflekser ikke?). Dog savner jeg en linse hvor man fanger lyset bedre, altså lidt aftenbilleder osv. uden blitz, til en rimelig pris, ville du så foreslå den her?

  Jeg er ikke så ekspert på området, men håber du vil hjælpe mig!

  Knus Sofia

 16. Hej Sofia,

  Du kan bruge sammen med alle de Canon DSLR kameraer der er på markedet nu i hvert fald, også dit EOS 1000D.

  Du kan ikke finde et mere lysstærkt objektiv, til en pris der minder om dette, så det er helt sikkert et “must have” i kameratasken set med mine øjne. Desværre må du undvære zoom, så prøv at indstil dit nuværende objektiv på 50mm (Jeg formoder det er et 18-55mm du har) så kan du se hvordan billedet være vil hvis du bruger dette, Canon EF 50mm f/1.8 II.

  Håber det hjalp dig lidt videre 🙂

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 17. Okay tusind tak skal du have!

  Jeg har også overvejet at skifte mit kamerahus ud med fx en Canon 400d – som jo er bedre. Men synes du det er ligemeget, eller gør kamerahuset en forskel? Min far har nemlig en 500d, hvor jeg synes kvaliteten er bedre.

  Med venlig hilsen Sofia.

 18. Hej Sofia,

  Jeg ville nok ikke skifte til EOS 400D’eren, det er et noget gammelt kamerahus, men EOS 500 og 550D’eren er da en forbedring og du får bl.a. video også. Men så meget “bedre billeder” bør du ikke få, hvis objektivet er det samme 🙂 Jeg ville derfor nok vælge et godt objektiv, fremfor at skifte kamerahuset.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 19. Hej

  Jeg har et canon EOS 600D med 18-135mm.

  Hvad konkret vil jeg kunne bruge canon ef 50mm f 1.8 ii til, som jeg ikke kan med mit nuværende setup?

  Tak for hjælpen

  Hilsen en nybegynder fotograf 😉

 20. Hej Jonas,

  Du vil kunne tage billeder svage lydforhold, dog “kun” ved 50mm da det er et fast objektiv. Derudover så er de faste objektiver, som udgangspunkt, noget skarpere end zoom objektiverne.

  Slutteligt så er Canon EF 50mm f/1.8 II med blænde f1./8 et objektiv hvor du kan lave en næsten helt udvisket baggrund, så kun motivet står helt klart – perfekt til bl.a. portrætter.

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 21. Hej!

  Ville bare lige sige tak for anmeldelsen. Jeg må ud og have købt et eksemplar. Det kan da ikke gå helt galt. 🙂

  Vil i øvrigt holde øje med dit site i fremtiden. God søndag!

  Mvh Jesper

 22. Efter at have læst anmeldelsen købte jeg dette objektiv, og må bestemt nikke genkendende til at det tager FREMRAGENDE billeder med flot udvisket baggrund.

  Og så til en glimrende pris.

  Virkelig godt køb til pengene, og p.t. er det dette objektiv der primært sidder på mit 600D hus!

  Tak for en glimrende og “spot-on” anmeldelse Noel. Dejligt med en reel og objektiv (!) vurdering og anmeldelse af produkter.

 23. Hej Simon,

  Er glad for du har kunne bruge anmeldelsen og jeg kan kun være enig, det er et lækkert objektiv til en fair pris!

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 24. Hej Noel :).

  Jeg vil lige høre om du vil anbefale en god objekt til en Canon D550 som zoomer lidt bedre end den der høre med kameraet, og plus kan fokusere lidt bedre. Jeg bruger den til lidt ferie, ingen natur billeder eller noget, bare ferie billeder, sam portrætter :D. Jeg har kigget lidt rundt men der findes et hav af objekter :(. Håber du kan hjælpe 😀

  /Arzo

 25. Hej Arzo,

  Hvad er dit budget?

  Med Venlig Hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 26. Hej Noel :D.

  Det er omkring 1500-1800kr

 27. Hej Arzo,

  Tamron 18-200 mm må være mit bedste bud, ikke et fantastisk objektiv, men ganske udmærket.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 28. Hej Noel,
  Kan jeg bruge canon ef 50mm f/1.8 til canon eos 600d?
  Tak for svar.
  Bedste hilsener Maja

 29. Hej Maja,

  Det kan du uden problemer – god fornøjelse med objektivet!

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 30. Hej Noel 🙂

  Mit spørgsmål… Jeg har et Canon 600D men det medfølgende standard objektiv, og bruger primært mit camera til video…
  I fuldt dagslys er jeg fuldt ud tilfreds med standarten, men mangler muligheden for at kunne filme i dårligt lys, som indendørs koncerter og lign.

  Vil dette objektiv Canon EF 50mm f/1.8 II kunne gøre det for mig? Eller skal jeg kigge på noget andet?

  Vh
  Joakim

 31. Hej Joakim,

  Du vil få et langt mere lysstærkt objektiv, men er så låst af den faste brændvidde, prøv at sæt dit nuværende objektiv på 50mm og vurder om du kan nøjes med dette…

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 32. Hej Noel

  Har lige læst gode kommentarer om 50mm /1.8. Ikke helt inden for emnet, men hvis jeg skal have et bedre zoom objektiv end standard 18-55 IS, er der så andre end nævnte Tamron 18-200 at overveje? Det behøver ikke gå helt så højt som 200, hvis kvaliteten bliver bedre. Pris op til omkring 3000, jeg vil dog ikke gå fra fx 2000 til 3000 hvis forbedringen er ubetydelig.

  På forhånd tak for svar

  Venlig hilsen
  Claus

 33. Hej Claus,

  Hvis du er ude efter et “all-round” med et større zoom-område, vil et 18-200mm med billedstabilisering nok være bedste bud:
  http://www.pricerunner.dk/pl/543-1158654/Kamera-Objektiver/Canon-EF-S-18-200mm-f-3.5-5.6-IS-Sammenlign-Priser

  Det er dog lidt over budget, Tamron’s 18-200mm er ikke nær så hurtig, knap så skarpt og så “mangler” man billedstabilisering.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 34. Hej Noel

  Jeg har læst din anmeldelse med stor interesse, Jeg er netop på udkig efter et fast objektiv som kan tage billeder under mindre gode lysforhold.

  Både i artiklen og i de andre kommentare vender det tilbage at det er ‘et godt objektiv til prisen’, har du nogle forslag til ligneobjektiver hvis budgettet er lidt større?

  Kan du vurdere om jeg vil få tilsvarende bedre billeder ved at smide flere penge efter objektivet?

  mvh Nanna Sofie

 35. Hej Nanna,

  Det kommer i høj grad an på behovet, kan du “nøjes” med et objektiv med fast brændvidde (ex. 50mm som her) eller vil du gerne have lidt vidvinkel og zoom? I så fald ville jeg nok gå efter noget 17-50mm f/2.8 for større alsidighed. Et 50mm er primært rettet mod og velegnet til portræt fotografering.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox