Anmeldelse: Canon EF 17-40mm f/4L USM

Producenten Canon kræver vist ikke yderligere introduktion, da Canon burde være en producent som alle vores læse burde kende ganske godt.

At Canon er en af de førende producenter af D-SLR kameraer, og objektiver hertil, er også et faktum som de fleste er bekendte med.

Denne gang skal vi kigge på Canon EF 17-40mm f/4L USM, et standard zoom objektiv med en brændvidde der hedder 17-40mm, og en blænde på f/4 i hele zoomområdet. På papiret er dette ikke specielt imponerende, men Canon plejer ikke at skuffe, så læs endelig videre!

Canon har et imponerende sortiment af objektiver, og de mest interessante er de såkaldt L modeller, der hurtigt oversat er deres ”luksus” objektiver, hvor der virkelig er kræset for det hele. Canon EF 17-40mm f/4L USM hører til i denne gruppe, og vi skal nu finde ud af hvor meget objektiv man egentlig får for de ca. 5100,- som Canon EF 17-40mm f/4L USM kan erhverves for.

Hvad er der i æsken?
Canon EF 17-40mm f/4L USM leveres i en forholdsvis stor æske, der naturligvis er hvid og præget af Canon’s logo. I æsken finder man selve objektivet, Canon EF 17-40mm f/4L USM, pakket godt ind og beskyttet af flamingo. Sammen med objektivet er den store modlysblænde i ”flower” udgave, modellen kaldes EW-83E. Modlysblænden er utrolig gennemført og med en blød belægning indvendigt så lyset ikke reflekteres af plasten.

I æsken er der også én manual, garantibevis og sidst, men ikke mindst, en lille blød pose som objektivet kan opbevares i. Det vil dog nok primært være hjemme på hylden, for posen er så tynd at den ikke yder en særlig beskyttelse ved transport. Dog skal Canon have et plus i bogen for at levere modlysblænden med, selvom det også bare manglede når man betaler over 5000,- for et objektiv.

Funktionalitet
Canon EF 17-40mm f/4L USM er et ”high-end” standard zoom objektiv med en blænde på f/4 i hele zoom området, Canon EF 17-40mm f/4L USM fungere både til analoge og digitale D-SLR kameraer fra Canon, og er som sådan ikke et nyt objektiv. Smider du Canon EF 17-40mm f/4L USM på et digitalt EOS kamera, får du en brændvidde svarende til 28-70mm på et 35mm film-kamera.

Canon EF 17-40mm f/4L USM er udviklet til semi-professionelt brug, og har fremragende engenskaber i form af modstandsdygtighed overfor både fugt og støv, sammen med et Canon EOS kamera der er vejrforseglet, eksempelvis EOS 7D, har man et ”kit” der virkelig kan tåle barske miljøer, men stadig er indenfor økonomisk rækkevidde.

Vægten på 500 gram er helt perfekt, og giver både en god kvalitetsfornemmelse og en fornuftig balance sammen med et kamerahus der vejer nogenlunde det samme.

Objektivets opbygning er der intet nyt ved, inderst mod kamerahuset har vi zoomringen der måske godt kunne have været en tand bredere, nærmest en knap til skift mellem AF og MF (Auto og manuel fokus) samt fokusringen yderst, der har en rigtig fornuftig størrelse. Den yderste del af objektivet bevæger sig hverken ved zoom eller fokusering, da det hele foregår ”indvendigt” i Canon EF 17-40mm f/4L USM, det betyder også at modlysblænde oh evt. POL filter kan benyttes uden problemer.

Finishen er rigtig flot, og det har et ”tough” look, som gør at man ikke er i tvivl om at det kan benyttes i barske miljøer, hvad enten det er i minusgrader på Grønland, eller i sandstorm i ørkenen.

Nærgrænsen er kun 28 cm, så man har med Canon EF 17-40mm f/4L USM mulighed for at komme ganske tæt på objektet man fotografere, og da det er et standard zoom objektiv, der formentlig vil blive brugt til lidt af hvert, er det en fin feature.

Autofokusmotoren er af typen Canon kalder USM, som står for ”Ultra Sonic Motor”. Denne skulle være lynhurtig, og meget lydsvag, hvilket jeg godt kan skrive under på. Hvis vi ser bort fra Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM som jeg tidligere har anmeldt, er jeg endnu ikke stødt på hurtigere og mere lydsvag autofokus. Fokusering sker øjeblikket, og der er ikke nævneværdig ventetid eller støj – det er en ren fornøjelse at bruge, og kommer man direkte fra eksempelvis Canon EF 17-40mm f/4L USM og til et ”standard objektiv”, så vil man synes standardobjektivet er enormt langsomt.

Billedkvalitet
Canon EF 17-40mm f/4L USM har siddet fast på mit Canon EOS 7D kamerahus lige siden det kom ind af døren, og har klaret alle opgaver jeg har udsat det for, uden at tøve. Og det er jo lige netop formålet med et standard zoomobjektiv, nemlig at det som udgangspunkt skal kunne løse en bred vifte af opgaver.

Canon EF 17-40mm f/4L USM tegner imponerende skarpt, og graden af detaljer og de naturlige farver er en sand fornøjelse. Kommer man direkte fra et standard kit objektiv, vil man formentlig blive dybt overrasket over hvor skarpe og detaljerede billeder ens kamerahus rent faktisk kan tage, med det rigtige objektiv.

Nedenfor findes en række billeder taget med Canon EF 17-40mm f/4L USM på et Canon EOS 7D kamerahus. Fælles for dem alle er at de hverken er redigerede eller beskårede.

Klik her for at åbne galleriet i et nyt vindue.

Specifikationer
Antal blændelameller: 7
Mindste blændeåbning: 22
Korteste fokuseringsafstand: 0.28m
Filterstørrelse: 77mm
Max. diameter x længde: 83,5 x 96,8mm
Vægt: 500 gram

Konklusion
Mine forventninger til Canon EF 17-40mm f/4L USM var forholdsvis høje, da jeg allerede har anmeldt et andet meget populært såkaldt L-objektiv fra Canon, nemlig Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM som ganske enkelt er et fremragende objektiv.

Forventningerne til Canon EF 17-40mm f/4L USM blev dog indfriet straks efter jeg gennemgik de første billeder taget med Canon EF objektivet, hjemme foran computeren. Brændvidden på 17-40mm gør objektivet anvendeligt til en lang række formål, og da Canon EF 17-40mm f/4L USM tegner utrolig skarpt får man mange gange resultater man slet ikke havde turdet håbe på. Tager man portrætter eller makro, kan man ved blænde f/4.0 også få en utrolig flot baggrundssløring.

Prismæssigt ligger Canon EF 17-40mm f/4L USM i øjeblikket lige omkring 5000,- og det er ganske vist ikke billigt for et objektiv med en ret begrænset brændvidde, til gengæld får du en skarphed man ikke finder mange andre steder, en lynhurtig og lydsvag autofokus, samt et objektiv der kan holde til vind og vejr.

Om disse faktorer kan overtale lige netop dig skal jeg lade være usagt, det kommer an på ens behov, men der er ingen tvivl om at Canon EF 17-40mm f/4L USM, trods prisen, er et meget godt køb for den kræsne amatør, eller den professionelle fotograf.

Karakter
★★★★½

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 7774,-
Set til 5060,-

Klik her for at finde den bedste pris på Canon EF 17-40mm f/4L USM.

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Befro.dk

Om Noel Christensen

Noel er grundlægger og redaktør på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Canon EOS 7D samt Panasonic Lumix DMC-G5.

4 comments

 1. Henrik Bo Andersen

  Hej Noel, spændende at læse dine anmeldelser.
  Har lige fået fat i den 17-40mm, efter at have læst din anmeldelse. Sjovt at vi begge har dette objektiv, har også 70-200F4 USM og Nifty Fifty 50mmf1,8 II.

  Jeg tænkte “hvis” man nu kun ville have et Canon objektiv – ville 25-105mm så være dækkende for allround brug – blot et tanke eksperiment – måske….:) Mvh Henrik

 2. Hej Henrik,

  Er glad for du har kunne bruge denne, og evt. andre af mine anmeldelser.

  Jeg kender desværre ikke 25-105’eren godt nok til at vurdere dette, men må erkende at der den seneste tid har siddet et Tamron 17-250mm på mit 7D hus… Det er dejligt alsidigt og er ret imponeret over billedkvaliteten.

  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

 3. Hej Noel,

  Jeg har et gammelt eos 350D med et standard 18-55mm objektiv til. jeg går lidt med tanker om at invistere i et nyt og bedre objektiv, måske som det anmeldte Canon EF 17-40mm f/4L USM. mit spørgsmål går på om det kan betale sig til mit gamle 350D, eller jeg skal ud og invistere i et nyt? i så fald, er der et kamera du kan anbefale?

 4. Hej Brian,

  Det vil sagtens kunne “betale” sig, og du vil få langt mere ud af det, rent billedkvalitetsmæssigt, i forhold til at investere i et nyt hus – medmindre du har et akut behov for en eller anden feature i en af de nye mdoeller.
  Med venlig hilsen,

  Noel Christensen
  MyDigitalPhotos.dk

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox