Adobe Photoshop Lightroom 3

Det er ikke lang tid siden, at vi anmeldte Adobe Photoshop Elements 10 som vi var meget begejstrede for. Nu har vi fået endnu et Adobe produkt ind ad døren, som skal anmeldes, nemlig Adobe Photoshop Lightroom 3. Hvis ikke, at du allerede kender Adobe Photoshop Lightroom, så har du sikkert hørt om det. Jeg har altid brugt Photoshop og egentlig ikke tænkt, at jeg havde brug for mere end et redigeringsprogram, derfor hørte jeg indtil for nylig, til dem der kun havde hørt og læst om Photoshop Lightroom. Læs med her og hør min endelige dom efter kun en uges bekendtskab.

Platform
Mac OS og Win.
Testet på Mac OS 10.7.2

Beskrivelse
Som skrevet indledningsvis, er det første gang at mit digitale mørkekammer stifter bekendtskab med Adobe Photoshop Lightroom. Mit første indtryk var, at det virkede noget anderledes end Photoshop, som jeg er vant til, så jeg var lidt skeptisk. Efter kun en halv times legen, opdagede jeg hvor nemt man uploader et flot slideshow til sin hjemmeside og min skepsis ændredes til begejstring og nysgerrighed efter at lære af programmet bedre at kende.

Den næste store fordel, jeg opdagede, havde jeg faktisk udnyttet helt fra start af uden at være bevidst om det. Adobe Photoshop Lightroom kan faktisk håndtere ufattelig mange billeder på engang. Jeg har tidligere været vant til at åbne et billede ad gangen og redigere et billede ad gangen, hvilket giver et utrolig langsomt workflow og gør det nødvendigt, at være meget omhyggelig i udvælgelsen af de billeder, der skal arbejdes med. Med Adobe Photoshop Lightroom, kan du ikke bare gøre dit workflow langt hurtigere, det er samtidig også langt mere overskueligt. Man kan lynhurtigt overskue sine filer, også raw filer, i ”filmstriben” for nederst i vinduet. Man kan nemt redigere sine billeder med editoren, som befinder sig i højre side af vinduet. Editoren byder på alle de indstillingsmuligheder, som er nødvendige i et hurtigt og effektivt workflow. Oven i købet kan man indstille ”presets”, som en redigeringsskabelon, som med et enkelt klik overføres til flere billeder ad gangen.

Adobe Photoshop Lightroom henvender sig til fotografer og er et program, der er udviklet til at håndtere og redigere fotografier. Adobe Photoshop Lightroom indeholder ikke de avancerede redigeringsmuligheder med f.eks layer, filter o.l., som Photoshop og det er kun godt. Adobe Photoshop Lightroom er programmet, der håndtere det meste af det nødvendige arbejde for fotografen, hvorimod Photoshop er til den avancerede og tunge redigering, som kun udvalgte fotografier udsættes for.

Selve redigeringsprocessen fungerer meget lig det vi kender fra Photoshop, men når vi er færdige med at redigere, bliver processen noget anderledes og det skal man lige vænne sig til.

Adobe Photoshop Lightroom er det man kalder et non-destructive redigeringsprogram, hvilket betyder, at originalfilen aldrig bliver ændret, men redigeringen bliver  gemt, i metadata, som en række instruktioner. Det giver en fantastisk fleksibilitet og man kan således til enhver tid vende tilbage til udgangspunktet. Man gemmer heller ikke sine færdigredigerede billeder på traditionel vis, man eksportere dem. Man kan eksportere billederne i en lang række formater og med forskellige indstillinger alt efter hvor og i hvilken sammenhæng billedet skal bruges. Almindeligvis, vil man gemme til en harddisk og sandsynligvis ofte benytte de samme eksportindstillinger og man kan derfor gennem indstillingerne som presets.

Det, at man har et stort overblik over mange billeder på engang gør at deling af billeder bliver ufattelig nemt og overskueligt og selvfølgelig er både Flickr og Facebook også integreret i Adobe Photoshop Lightroom. Det skal dog siges, at jeg som førstegangsbruger af Adobe Photoshop Lightroom ikke fandt denne delingsfunktion særlig intuitiv og brugte forholdsvis lang tid på at finde ud af hvordan man rent faktisk fik sine billeder uploaded.

Man kan nemt, utrolig nemt, uploade en collection til sin hjemmeside via ftp, denne funktion var enkel og intuitiv. Der er oveni købet forskellige galleri indstillinger, og man kan på rekordtid lave et flot og indbydende billedgalleri. Der findes forskellige sites, der tilbyder flere gallery-templates. Jeg savner dog muligheden for at sætte en kode på, så man kan vælge hvem, der har adgang til galleriet. Der findes flere forskellige ressourcer på nettet, der tilbyder plugins til Adobe Photoshop Lightroom og det er da også muligt, at købe et plugins, der muliggør password protection på online gallerier, men så skal der også betales 25$ for denne alene. Adobe, jeg forventer, at denne feature bliver indbygget i næstkommende opdatering!

Hvis du er ny med Adobe Photoshop Lightroom, vil jeg anbefale, at finde nogle tutorials på nettet og følge, det betyder så meget hvilke, det vigtige er at forstå tanken bag programmet, og blive fortrolig med det. Jo flere funktioner og værktøjer du behersker, des nemmere bliver det for dig, at selv regne ud hvordan du anvender andre funktioner og værktøjer. Heldigvis er Adobe Photoshop Lightroom et meget anvendt program og googler du ”lightroom 3 tutorial” får du ca. 15.000.000 hits, så det burde være muligt at finde nogle gode tutorials, og de findes også på dansk.

Konklusion
Inden jeg installerede Adobe Photoshop Lightroom kunne jeg ikke helt se nødvendigheden med at have flere redigeringsprogrammer, og jeg må også indrømme, at tykkelsen på min pengepung har været med til at afholde mig fra at anvende flere programmer.

Da jeg først åbnede Adobe Photoshop Lightroom virkede det lidt uoverskueligt og jeg var samtidig lidt skeptisk over programmets berettigelse, men efter at have anvendt Adobe Photoshop Lightroom i ganske kort tid fik jeg øjnene op for, hvorfor at det er nødvendigt, med ikke bare et, men to fantastiske redigeringsprogrammer.

Adobe Photoshop Lightroom er uden tvivl et ”must-have” program for enhver fotograf, men det er vigtigt at pointere, at det IKKE er en erstatning for Photoshop, men et nødvendigt supplement. Jeg siger nødvendigt fordi, at sammen giver Photoshop og Lightroom et komplet digitalt mørkekammer.

Er du nybegynder og kører med lavt budget, vil du nok spørge mig hvilke af de to programmer, du bør vælge. Der er kun et rigtigt svar på det spørgsmål; køb det ene nu og skynd dig at spare sammen til det andet!

Jeg spørger nogen gange mig selv om hvad man gjorde før man havde mobiltelefon, men i dag spørger jeg hvad man gjorde før man havde Adobe Photoshop Lightroom. Jeg er vanvittig begejstret for Adobe Photoshop Lightroom!

+
Programmet håndterer mange billeder på engang
Godt overblik
Hurtigere og mere effektivt workflow


Det kræver lidt tilvænning når man kommer fra Photoshop
Man kan ikke password beskytte sine online gallerier

Karakter
★★★★½

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 2325,-
Set til 2049,-

Find den bedste pris på Adobe Photoshop Lightroom 3

Udlånt af
Adobe

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Om Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

One comment

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox