Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/a/b/d/mydigitalphotos.dk/httpd.www/wp-content/themes/jarida/functions/common-scripts.php on line 150

Adobe Photoshop Elements 10

Adobe Photoshop, er nok verdens mest kendte, brugte og samtidig et de bedste og mest avancerede billedredigerings programmer.

Adobe Photoshop findes i en lille version til iPad (se anmeldelse her) og i to udgaver til computeren. Den store udgave, som hedder Adobe Photoshop CS, som hører til Creative Suite serien og er de professionelles løsning. Den anden udgave hedder Adobe Photoshop Elements er en mindre, mere simpel  og enkel udgave af CS versionen. Adobe har netop udgivet en ny version af Elements, Adobe Photoshop Elements 10, som vi her skal se nærmere på.

Hvis man som jeg er glad for at tage billeder og tager mange billeder, har man helt sikkert brug for et billedredigeringsprogram. Der findes mange programmer på markedet alt fra gratis og billige til meget dyre. Photoshop CS hører til i den dyrere ende, men Elements udgaven er til at komme i nærheden og er for mange amatørfotografer absolut favoritprogrammet. En åbenlys fordel ved Photoshop, er bl.a., at det er så udbredt, og at der derfor findes et utal af nemt tilgængelige guider og tutorials på nettet, prøv bare at google Photoshop Elements og se hvor mange resultater, der kommer.

Installation
Adobe Photoshop Elements 10 består af to programmer; Adobe Elements Organizer 10 og Adobe Photoshop Elements Editor.

Når du køber programmet, følger der både installations DVD’er med til windows  og til Mac OS.  Installationen er nem og enkel, man følger trin for trin vejledningen. Installationen tager 10-15 minutter og kræver mindst 4 gb fri harddiskplads på både mac og pc.

Adobe Elements Organizer
Adobe Elements 10 Organizer som følger med i pakken, er et program, som hjælper med at overskue og organisere dine billeder og er blevet opgraderet ifht  til den forrige Organizer. Man skal overføre sine billedemapper til Organizer, for at programmet kan håndtere billederne, og hvis man er mac-bruger og vant til iPhoto, kan man også nemt overføre billeddata fra iPhoto.

Organizer giver mange hurtige genveje til at arbejde med billederne. Man kan nemt og enkelt lave basis billederedigering, f.eks auto-sharpen, auto-contrast, crop m.m. direkte fra Organizer. Nye funktioner er tilføjet Elements Organizer 10, bl.a. tagging af billeder vha Facebook samt hurtig deling via Facebook, Twitter, Flickr og email. Der er tilføjet nye søgefunktioner, hvor man kan søge på former, farver, objekter, dubletter m.m. Det fungerer grundlæggende godt, selvom objekt søgningen ikke altid lever op til forventningerne. Man kan med fordel bruge Organizer til holde styr på sine billeder.

Der er også hurtige genveje til skabeloner til at fremstille cd og dvd covere, kalendere og fotobøger. Det er nemt og enkelt. Særligt funktionen med fotobøger, hvor der er rigtig mange fine design skabeloner, synes jeg godt om. En rigtig god ting ved Adobe Element 10’s fotobøger, er at de nemt og enkelt skabes på computeren og straks efter, kan printes ud – på din egen computer.

Adobe Photoshop Elements Editor
Photoshop Elements Editor, er redigeringsprogrammet. Man kan starte et tomt dokument og selv lave sit eget billede vha af de mange værktøjer. Jeg har bl.a. lavet flere logoer i Photoshop Elements. Mange af vores læsere vil nok være interesseret i programmet for at kunne redigere sine fotografier. De mest almindelige formater er JPEG og RAW. Hvis dit kamera kan gemme i RAW-format, og hvis du samtidig gerne vil redigere dine billeder, så anbefaler, jeg altid at gemme i RAW-format eller begge dele samtidig, som mange DSLR-kameraer i dag tilbyder. Har du gemt dit billede i RAW-format, er der i Adobe Photoshop Elements Editor en en RAW-editor indbygget.

Elements kan håndtere RAW-formatet og når man åbner en RAW-fil bliver man altid mødt af et RAW-redigerings vindue inden, at man kommer ind til photoshopdelen. Hvis man ikke er vant til at redigere sine RAW-filer, vil man elske denne del af programmet og for mange, vil det måske være nok. Som I kan se herunder (billed 1 og 2), har jeg et lidt overeksponeret billede, som med et enkelt tryk på auto får en meget mere behagelig eksponering.

Billede 1:

Uredigeret RAW-fil.

Billed 2.

Jeg har trykket på auto, og dermed fået en langt mere behagelig eksponering.

Der er mange redigerings muligheder i denne første proces i billederedigeringen. Det er dog vigtigt, at bemærke, at denne funktion kun er mulig med RAW-filer. Forkert eksponering, dårligt lys, for lidt eller for meget farve, der er rigtig, mange muligheder for at redde eller simpelthen, som de fleste bruger det, gøre sine billeder smukkere.

Der er tre redigeringsfaner i højre side. ”Basic” som kan ses på billede 1 og 2, hernæst har man også ”Detail” med sharpening og noise-reduction, samt ”Camera Calibration”, hvor man kan vælge den kamera-profil. Jeg vil anbefale interesserede, at lege med de forskellige funktioner, prøve sig frem og se hvad det gør ved billedet. Der er ikke så mange funktioner igen, og det er en fordel at blive fortrolig med de forskellige funktioners indvirkning på billedet. Endvidere har vi en værktøjslinje øverst i vinduet, hvor man bl.a. har en crop, -en rotate -og en straighten funktion. Bliver du først fortrolig med RAW-redigeringen, vil du oftest ikke have brug for mere redigering. Kan du gemme i RAW-format, vil du sandsynligvis også fremover altid gemme i dette format.  Husk, hvis du ikke ønsker at gemme dit billede med ændringer, at trykke på option samtidig med at du klikker på ”open image”.

Der er mange gode værktøjer i Adobe Photoshop Elements Editor. Det er næsten fantasien, der sætter grænsen for hvad der kan lade sig gøre. Og når man først bliver fortrolig med værktøjerne, kan man nemt klippe i billedet, fjerne et objekt, erstatte med et andet, kombinere to billeder, samt lave en lang række effekter.

Billede 3.

Effekt: Cookie Cutter Tool, crop shape 3.

Nye funktioner
Adobe Photoshop Elements 10 minder i grunden meget om de forrige versioner, og der er ikke meget nyt, men der er tilføjet nogle nye funktioner bl.a. Smart Brush Tool, Recompose Tool, Text on Custom Path Tool, Depth of Field, Orton Effect og Picture Stack.

Billed 4.

Smart Brush Tool.

Billed 4.

Text on custom path tool.

Selvom at du er helt ny med Adobe Photoshop Elements er det nemt at gå til, Photoshop Elements har nemlig en indbygget guide;  guidede edit, der ganske enkelt, trin for trin, guider dig igennem redigering af dit billede. Guidede Edit, er en god måde at lege med funktionerne og på den måde blive fortrolig med programmet.

Adobe Photoshop Elements 10, er et program, som er forholdsvis nemt at gå til og nemt at lære anvende. Det tager tid at lære at udnytte det til fulde og når man først kommer dertil, kan man med fordel opgradere til Photoshop CS, som ikke er for begyndere.

Konklusion
Adobe Photshop Elements 10 er et godt billedredigeringsprogram med rigtig mange gode funktioner. Det er nemt at lære at bruge og sammen med både en lang række online guider og tutorials og den indbyggede guidede edit kan jeg bestemt anbefale programmet til begyndere. Skal man så vælge Adobe Photoshop Elements 10, hvis man er en øvet bruger? Først og fremmenst skal man være sig bevidst om sine behov. Generelt har Adobe Photoshop Elements 10 rigtig meget at byde på og dækker stort set alt til husbehov. Adobe Photoshop Elements 10  er lidt dyrt sammenlignet med Apples billedredigeringsprogrammer og du vil sandsynligvis støde på småirritationer, som du bliver mere fortrolig med programmet. Men fordi, at det både er nemt at gå til og samtidig har mange avancerede værktøjer og der hvis man vil have mere er mulighed for at opgradere til storebroderen Adobe Photoshop CS, er Adobe Photoshop Elements 10 er en fremragende løsning for både begynderen, den som vil lidt mere og for den øvede. Skal man opgradere fra 9 til 10? Er man vild efter at få fingrene i de nye funktioner, så ja, men ellers er det begrænset med nytænking. Adobe Photoshop Elements 10 er ikke revolutionerende nyt ifht sin forgænger, men er alligevel alt i alt et fantastisk program.

Karakter
★★★★½
90 %

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Udlånt af
Adobe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

[wp_bannerize group="mdp_footer" random="1" limit="1"]
Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox