Adobe Photoshop Lightroom 4

Vi har fået Adobe Photoshop Lightroom 4 ind ad døren og vi har glædet os til at se hvordan det er blevet forbedret ifht til Photoshop Lightroom 3, som vi før har testet. Vi har nu haft brugt Adobe Photoshop Lightroom 4 i to måneder og dannet os et godt indtryk af programmet.

Du ved garanteret allerede, at Adobe Photoshop Lightroom er et fantastisk program, måske har du allerede version 3, og er i tvivl om du skal opgradere til Photoshop Lightroom 4? Måske er du på udkig efter dit første redigeringsprogram?

Den endelige udgave Adobe Lightroom 4 blev lanceret i starten af marts 2012. Adobe Lightroom er mange fotografers foretrukne værktøj i det digitale mørkekammer og jeg har tidligere udtalt min begejstring for Adobe Photoshop Lightroom 3. Den nyeste version Adobe Photoshop Lightroom 4 er udviklet med flere nye funktioner baseret på brugerønsker.

Platform
Mac OS og Win.
Testet på Mac OS 10.7.3

Beskrivelse
Adobe Photoshop Lightroom 4 minder på i sin opbygning meget om sin forgænger, både hvad angår funktioner og brugerflade. Og der ikke så meget nyt i Adobe Lightroom 4, men i højere grad en masse finpudsning og justering ifht. Adobe Photoshop Lightroom 3. Til gengæld er prisen halveret –  en faktor som taler stærkt for at anskaffe programmet.

Hvis du ikke kender Adobe Lightroom programmet vil jeg anbefale også at læse min anmeldelse af Adobe Photoshop Lightroom 3, da jeg i denne anmeldelse vil kigge på et par af de nye funktioner og ændringer, der er tilføjet Adobe Photoshop Lightroom 4.

Map
En af de nye funktioner, i Photoshop Lightroom 4 er Map  fanen, som er tilføjet. Her arbejder Lightroom sammen med google maps. Hvis du i forvejen har gps i dit kamera, kan du i Photoshop Lightroom se på et kort hvor du har billeder. Mange DSLR kameraer har ikke indbygget GPS og skal købes som ekstern enhed. Det er både dyrt og lidt besværligt, men er du, som jeg glad for geotagging, har du sikkert prøvet forskellige programmer og oplevet at det bare ikke fungeree helt optimalt.

Nu kan dette nemt løses i Photoshop Lightroom 4 med den nye Map funktion. Her kan man enkelt og hurtigt geotagge sine billeder. Du finder lokationen på kortet markerer de billeder, som skal geotagges og flytter dem hen på kortet – så er dine billeder geotagget.

Book
På samme måde som Apple har en fotobog funktion i iPhoto, har Adobe nu indbygget en funktion, så du kan bestille din egen fotobog direkte fra Adobe Photoshop Lightroom 4. Det er ikke en funktion, jeg selv har haft brugt, men jeg er glad for at muligheden.

Der er en enkel feature under books, som gør, at Adobe Photoshop Lightrooms fotobog vinder over de andre fotobogsprogrammer jeg kender, nemlig funktionen, eksporter til PDF. Ja, du kan sidde og redigere din egen fotobog og derefter med et enkelt tryk eksportere hele bogen til en PDF-fil. Du kan herefter selv nemt printe den ud eller smide bogen på din iPad.

Develop
Der er ikke tilføjet så meget nyt i Develop. Det første man lægger mærke til, er at alle indstillingerne nu er 0 som middelværdi og standardværdi. Det giver en mere ensartet justeringsindstilling og er en klar forbedring, da det er blevet mere gennemskueligt, særligt for nye brugere.

Programmet har fået en såkaldt ”Soft Proofing” funktion, som skal hjælpe med at vise hvordan et print af billede vil blive. Konceptet bag er at de fleste skærme viser flere farver end det er muligt at printe og ”Soft Proofing” funktionen viser dig en mere korrekt visning af hvordan billedet vil se ud på print.

Konklusion
Adobe Lightroom er nok det vigtigste værktøj for en fotograf i det digitale mørkekammer. Tager du mange billeder og har du endnu ikke anskaffet dig et redigeringsprogram, så kan jeg ligeså godt sige det som det er – du får ikke et bedre program end Adobe Photoshop Lightroom 4 til prisen. Adobe Lightroom er et nødvendigt værktøj for at skabe et ordentligt workflow. Den nye Map-fane med geotagging er fantastisk og for mig, alene grund nok til opdatere til Photoshop Lightroom 4. Der er ingen undskyldning for ikke at anskaffe Adobe Photoshop Lightroom 4.

+
Pris
Geotagging
Forbedret develop-indstillinger


Man kan stadigvæk ikke password beskytte sine web-gallerier

Karakter
★★★★★

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris 1019,-
Opgradering 519,-

Find den bedste pris på Adobe Photohop Lightroom 4

Udlånt af
Adobe

Anmeldt af
Sune Dadda Karma Harms

Om Sune Dadda Karma Harms

Skribent på MyDigitalPhotos.dk. Benytter Nikon D800 og Canon G7X.

4 comments

 1. Hej,

  Er der nogen grund til ikke at købe den der hedder teacher/student cd´en, der er 300 kr. billigere?

  mvh

 2. Hvis du opfylder kravene til at købe et lærer/studerende produkt, skal du gøre det, der er ikke forskel på produktet, kun på prisen.

  Mvh
  Sune

 3. Hvordan ligger dette produkt ifht Adobe Photoshop Elements?

  I min optik ligner de hinanden en del, måske er Lightroom bedre til hurtigt at køre mange billeder igennem en standard “skabelon”, hvor Photoshop Elements måske mere er til tid på det enkelte billede?

  Jeg er lidt i tvivl hvilket produkt der vil være bedst til en almindelig hobbyfotograf som godt kan lide at pille lidt let ved billederne…

  Kan du kaste lidt lys over det?

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Required fields are marked *

*

Følg os - og vær' opdateret!

Få seneste nyt fra MyDigitalPhotos.dk direkte i din mailbox